Britoff poljskega pragozda

Aktualno-politična novica
bizon
19. 5. 2016 - 10.00
 / BritOFF

ob 8.05

Po odločitvi makedonskega ustavnega sodišča, da zamrzne predvolilno kampanjo za predčasne volitve 5. junija, na katerih bi kandidirala zgolj vladajoča VMRO-DPMNE, se je sestal tudi razpuščeni parlament. Ta je podlegel pritiskom protestnikov z ulic in najvišjih uradnikov iz Bruslja ter prestavil datum predčasnih volitev. Nov datum še ni znan.

Poslanci ruske dume so potrdili ustanovitev narodne garde. Vodstvo prestižne vojaške enote bo pripadlo bivšemu Putinovemu osebnemu stražarju, njegova naloga pa bo zatiranje izgredov, ekstremizma in organiziranega kriminala. Komunisti dume so glasovali proti in opozorili na možnost socialnih nemirov zaradi gospodarske krize.

Združene države so petkrat povečale davek na uvoz jekla iz Kitajske. Ukrep prihaja po obtožbah Kitajske s strani ZDA in EU, da jeklo prodaja pod tržno ceno, s tem pa škoduje njihovi jeklarski industriji.

Medtem so nad Južnokitajskim morjem kitajski lovci prestregli ameriško izvidniško letalo. Spomnimo, da je Kitajska na tem morju zgradila umetne otoke, na katerih se nahaja predvsem obrambna infrastruktura.

Na Poljskem poteka kampanja proti začetku izsekavanj v Bieloviškem gozdu. Gre za največji ohranjeni evropski pragozd, ki leži na meji med Poljsko in Belorusijo. Podporniki izsekavanja trdijo, da so posegi nujni, ker je gozd okužen z zalubniki, a hkrati naj bi se podirala tudi zdrava drevesa, ki bi tamkajšnjim prebivalcem služila za kurjavo.

 

ob 10.05

S koncem maja začne v Veliki Britaniji veljati vladna uredba, ki pridržanim migrantom omejuje dostop do spleta. Po novem prepovedane storitve so socialna omrežja, spletne klepetalnice in druge oblike pošiljanja sporočil ter downloadanje datotek. Nadalje so prepovedana deviantna vedenja na spletu, in sicer pornografija, zmenkarije in igre na srečo. Pravila zadevajo tako imenovane ilegalne migrante v čakanju na deportacijo v drugo državo.

Brazilska medijska hiša The Intercept, pri kateri je novinar Glen Greenwald izdal dokumente Ameriške agencije za nacionalno varnost, je začela objavljati dokumente, ki jih je posredoval žvižgač Edward Snowden. Do sedaj javnosti namreč niso posredovali konkretnih dokumentov, temveč samo njihove izsledke.

Italijansko zunanje ministrstvo je začelo s prehodom na odprtokodni pisarniški projekt LibreOffice. Do konca letošnjega leta bodo programsko opremo namestili na kar 75 tisoč računalnikov, nadaljnjih 25 tisoč pa se bo z LibreOffice opremilo v naslednjem letu. Zunanje ministrstvo si v prihodnjih nekaj letih obeta med 25 in 30 milijoni evrov prihrankov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness