Britoff razlite nafte v Peruju

Aktualno-politična novica
26. 2. 2016 - 8.00
 / BritOFF

OSMA

Italijanski senat je vendarle sprejel zakon, ki dovoljuje registracijo zvez istospolnih parov, s tem pa premier ostaja Matteo Renzi, ki je na sprejetje zakona vezal svojo zaupnico. Da ne bi šlo kaj narobe, je sicer pred tem iz zakona umaknil člen, ki je istospolnim partnerjem dovoljeval posvojitev biološkega otroka svoje boljše polovice. S tem določilom namreč zakon ni imel dovolj podpore. Preden bodo registracije zvez tudi dokončno dovoljene, mora zakon potrditi še spodnji dom parlamenta.

Plan zapiranja tako imenovane balkanske begunske poti, na katerega je premier Miro Cerar tako ponosen, že deluje. V Grčiji namreč ostaja ujetih vse več vse bolj obupanih prebežnikov iz držav, za katere so Cerar in kolegi ugotovili, a niso dovolj nevarne, da bi iz njih bežali. Včeraj sta se tako na atenskem trgu Victoria, ki je znano zbirališče prebežnikov, dva Pakistanca obesila na drevo. Njun motiv ni točno znan, vendar gre smiselno sklepati, da je šlo za potezo iz obupa in protest poti dejstvu, da je vse več ljudi ujetih v Grčiji. Oba so prisotni sicer hitro sneli z drevesa, iz bolnišnice pa so sporočili, da sta v dobrem stanju.

Ameriška vojska načrtuje novo posredovanje. Tokrat je v igri Nigerija in njihov boj proti zloglasni islamistični milici Boko Haram. Če predlog odobrita obrambno in zunanje ministrstvo, bo v Nigerijo odšlo nekaj deset svetovalcev iz enote za posebne operacije, ki ne bodo vključeni v bojne akcije, pač pa bodo le svetovali in urili. Napotitev ameriške vojske bi pomenila tudi precejšnjo izboljšanje odnosov med državama, saj so ZDA še pred dobrim letom preprečile prodajo helikopterjev Cobra nigerijski vojski, ker pri uporabi naj ne bi dovolj pazili na življenja civilistov.

 

DESETA

Staroselske skupnosti s severnih provinc Argentine so napovedale, da bodo na medameriško komisijo za človekove pravice podali prijavo proti lokalnim oblastem. Te se niso posvetovale z njimi pred začetkom del v rudniku soli, katerih posledice so med drugim tudi kontaminacija in pomanjkanje vodnih virov. Organizacija za okolje in naravne vire, ki raziskuje tudi omenjeni primer, pravi, da niso bile narejene nikakršne raziskave o tem, kakšne kemikalije se tam uporabljajo za pridobivanje litija, ter da lokalne oblasti redko sploh izvajajo analize vplivov na okolje.

V perujski reki Chiriaco in Morona se je izlilo okoli 3000 sodov neobdelane nafte. Do tega naj bi bo besedah podjetja Petroperu prišlo zaradi zemeljskega plazu, se je pa podjetje že obvezalo, da bo poskrbelo za očiščenje območja ter lokalnemu prebivalstvu zagotovilo hrano in vodo. Izliv je najbolj problematičen zaradi vpliva na okolje ter na življenje vsaj osmih staroselskih skupnosti na tem območju, ki so odvisne od naravnih virov.

Te dni v Ženevi poteka seja Sveta OZN o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah, na kateri se bo med drugim morala zagovarjati tudi Kanada. Primer so tja poslale štiri kanadske nevladne organizacije, in sicer zaradi potencialnih vplivov gradnje novega jeza hidroelektrarne v kanadski zvezni državi British Columbia na človekove pravice in prehransko varnost. Organizacije opozarjajo na velike učinke, ki bi jih gradnja imela na tam živeče staroselske skupnosti, predvsem zaradi vpliva na vire hrane. Predvideva se, da bi posledice gradnje izničile prisotnost losa in okužile ribe z živim srebrom.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.