Britoff scabov

Aktualno-politična novica

OSMA

V pretežno kurdskem mestu Nusaybin na turški strani turško-sirske meje se začenja že enajsti dan neprekinjene policijske ure in spremljajočega obleganja turških varnostnih sil. V posredovanju turške vojske, ki se s tankovskim in artilerijskim obstreljevanjem, ostrostrelci ter specialci bori proti militantom Kurdske delavske stranke, s kratico PKK, je v soboto umrl še osmi civilist, več kot ducat ljudi pa je bilo v tem času ranjenih. Zaradi turške okupacije nekaterih mest na lastnem ozemlju že pet dni stavkajo tudi štirje poslanci levičarske Demokratske ljudske stranke. Stavkajo v prostorih neke bencinske črpalke v mestu, v katero pa turška vojska ne dovoli vstopa novinarjem ali podpornikom. Borci PKK sicer uživajo veliko podporo lokalnega prebivalstva, njihov boj pa spomni na kultno sceno iz filma Valter brani Sarajevo.

Turška mornarica je pozno v petek objavila posnetek posredovanja grških kolegov proti gumenjaku z 58-imi begunci na morski poti med državama. Na posnetku grški vojak z ostjo preluknja gumenjak, grška ladja pa nato odpluje stran. Utapljajoče begunce je iz vode rešila turška mornarica in jih odpeljala nazaj v Turčijo. Sklepamo lahko, da je bil cilj Grčije tako izpolnjen, bolj živo pa si lahko predstavljamo tudi, kako izgleda tako pogosto omenjana evropska rešitev begunske krize. Posnetek je sicer turška mornarica pokazala tudi komandirju grške mornarice, ki je bil bojda šokiran in je obljubil ukrepanje.

Kljub prihodnje tri mesece trajajočim izrednim razmeram, ki jih je razglasil francoski predsednik Francois Hollande, se je na shodu v Toulousu in Parizu zbralo več tisoč ljudi. Stanje izrednih razmer shode sicer prepoveduje, vendar pa policija proti protestnikom ni posredovala. V Toulousu se je na sobotnem protestu za mir zbralo 16 tisoč ljudi, ki so korakali pod gesli “Narodna enotnost je enotnost kapitala”, “Vaše vojne, naši mrtvi!” in “Ja svoboščinam, ne barbarizmu!”. V Parizu, kjer se je v nedeljo zbralo nekaj tisoč ljudi, pa je bil dodaten poudarek na solidarnosti z begunci in zavračanju vsesplošnega enačenja krivcev za pokol v Parizu z begunci.

 

DESETA

Mongolski sindikalni vodja je na novinarski konferenci zažgal samega sebe. S tem je želel izraziti svoje nestrinjanje z načrtovanim odprtjem kitajskega rudnika premoga, ki bo najverjetneje imel velik učinek na mongolsko rudarjenje. To bo po predvidevanjih vplivalo predvsem na odpuščanje mongolskih delavcev, ki jih bodo zamenjali kitajski. Pred zažigom je na konferenci povedal, da država ne podpira rudarjev in da že sedaj stradajo celotne družine delavcev.

Policija je v Južni Koreji izvedla preiskavo prostorov številnih sindikatov, vključno z eno izmed sindikalnih central. Gre le za najnovejši dogodek v kontekstu povečanega državnega pritiska na sindikate, ki raste od velikega protivladnega protesta 14. novembra. Policija pravi, da so sindikalisti na protestu spodbujali nasilje in tudi fizično napadali policijo, sindikati pa odgovarjajo, da gre pri obtožah za klasično reakcijo države, ki izgublja javno podporo.

Nemški sindikat IG Metall in ameriški United Auto Workers sta se odločila za odprtje skupne pisarne v zvezni državi Tennessee. Cilj sodelovanja je boj za delavske pravice v izpostavah nemškega podjetja na jugu ZDA. Politiki iz republikanske stranke so že pred časom obsodili tovrstno sodelovanje in kolektivni poskus izboljšanja pogojev dela delavk in delavcev, zaposlenih pri nemškem delodajalcu v ZDA. Predstavnik sindikata United Auto Workers medtem pravi, da jih odziv ne preseneča, niti jih ne bo ustavil - republikanci bi jih napadali ne glede na to, za kakšne aktivnosti bi se odločili.

Za konec še spomnimo, da smo v petek obeležili 199. obletnico prve uporabe angleške besede “scab”, po slovensko stavkokaz, v tiskanih medijih.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness