Britoff sindikaliziranih Trumpovih delavcev

Aktualno-politična novica

OSMA

Francoska Nacionalna fronta pod vodstvom Marine Le Pen v včerajšnjem drugem krogu regionalnih volitev ni ponovila svoje zmage iz prvega kroga. Ob splošnem šoku nad zmago skrajne desnice se je volilna udeležba povečala za štiri milijone, regije pa so si klasično razdelili republikanci Nicolasa Sarkozyja s sedmimi regijami in socialisti pod vodstvom Francoisa Hollanda, Nacionalna fronta pa je pristala na tretjem mestu. Vse skupaj je ob velikem zmanjšanju glasov za stranke levo od vladajočih socialistov precej slaba tolažba, saj je tudi Sarkozy, ki je dejanski zmagovalec volitev, le malenkost manj rasističen in škodljiv kot Marine le Pen.

Slovensko postavljanje rezalne žice na meji s Hrvaško je razjezilo tudi tovariše čez mejo. Nekaj jeznih prebivalcev naselja Rupa na hrvaški strani mejnega prehoda Rupa je tako v noči na nedeljo po poročanju lokalnega portala odstanilo del žice. Tudi na slovenski strani protestirajo prebivalci, ki bodo, kot jim obljubljajo, zgolj začasno prisiljeni živeti z žico. Obisk generalnega sekretarja na notranjem ministrstvu in alfe in omege tako imenovane begunske krize Boštjana Šefica v črnomaljski in metliški občini so tako lokalni prebivalci pospremili s prazničnim okraševanjem žice.

V Los Angelesu so včeraj potekali protesti proti policijskemu nasilju, saj se je na spletu pojavil posnetek sobotnega obračuna dveh policistov s temnopoltim prebivalcem v južnem delu mesta. Policista trdita, da sta se odzvala na več klicev na pomoč, ki so govorili o oboroženem moškem in strelih. Na przorišču sta moškega, ki naj bi bil oborožen, pozvala, naj odloži orožje, ta pa naj tega ne bi storil. Proti njemu sta zato sprožila najmanj 20 strelov, kot kaže posnetek, veliko tudi potem, ko se je osumljenec že plazil po tleh. Posnetek je seveda dodal še en kamenček v mozaik ogorčenja nad policijskim nasiljem, varnostni organi pa ob tem opozarjajo, naj ljudje ne sklepajo prehitro s posnetkov, saj se obeta dolga preiskava dogodka.

 

DESETA

Delavci in delavke hotela Trump International v Las Vegasu so se odločili pridružiti sindikatom. Možnost glasovanja je imelo okrog 500 ljudi, ki se sedaj lahko pridružijo Sindikatu točajev ali Sindikatu kulinaričnih delavk in delavcev. Kot je jasno že iz imena, je eden od lastnikov hotela Donald Trump, veliki nasprotnik sindikalnega organiziranja in vseh drugih podobnih dejavnosti. Predstavniki prej omenjenih sindikatov sedaj pozivajo k pogajanjem o kolektivni pogodbi.

Mednarodna konfederacija sindikatov se je odzvala na v soboto sprejeti sporazum, ki naj bi uspešno omejil globalno segrevanje in začel novo obdobje bolj učinkovitih pristopov k boju proti podnebnim spremembam. V izjavi opozarjajo na prenizke in nezavezujoče cilje, ki ne bodo nujno pomenili omejitve dviga temperature pod 2 stopinji Celzija. Delno so pozdravili omembo pravičnega prehoda delavcev in zaščite človekovih pravic v kontekstu industrijskih sprememb, a istočasno opozorili na pomanjkanje te zaveze v operativnih načrtih posameznih držav.

Trgovinska veriga Sports Direct se je v Združenem kraljestvu ponovno znašla pod plazom kritik tako sindikatov kot tudi delničarjev zaradi svojega odnosa do delavk in delavcev. Ti morajo ob vsakem odhodu z delovnega mesta iti skozi postopek preiskave, s katerimi naj bi preprečevali krajo, poleg tega plačilo za delo ne ustreza zakonodaji o minimalni plači. Najvišji predstavniki podjetja pravijo, da nihče v skladiščih ne dela po tako imenovanih zero-contract hours, pri katerih zaposleni nimajo zagotovljenih ur dela, da pa se preiskave res izvajajo, a da jim je v zadnjem času uspelo skrajšati čas zanje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.