Britoff staroselskega zlatega globusa

Aktualno-politična novica

OSMA

Generalni sekretar Organizacije združenih narodov Ban Ki Moon opozarja, da je stradanje ljudi, ki trenutno poteka v nekaterih sirskih mestih, vojni zločin. Izjavo je spodbudil v zadnjem času najbolj viden primer stradanja prebivalstva v sirskem mestu Madaya. Vse vpletene, pri čemer je izpostavil sirsko vlado, je obtožil, da kršijo mednarodno humanitarno pravo. OZN je v tem tednu po številnih poročanjih o neznosnemu stanju v Madayo pripeljala zaloge hrane, vendar je dostop do številnih drugih krajev v veliki meri onemogočen.

Makedonski premier Nikola Gruevski naj bi danes podal svoj odstop s funkcije. Ta odločitev je del dogovora, sprejetega pod vodstvom EU, znotraj katerega bo čez sto dni prišlo do predčasnih parlamentarnih volitev. Te naj bi končale mesece trajajočo politično krizo v Makedoniji, za katero so bila nazadnje kriva odkritja množičnega vladnega prisluškovanja novinarjem in sodnikom ter druge kršitve oziroma zloraba moči.

Pristojne institucije ZDA in Mehike še uradno potrjujejo, da so se s srečanjem predstavnikov v Miamiju začeli pogovori o izročitvi nedavno ponovno ujetega Joaquina Guzmana, bolj znanega pod imenom El Chapo. Ameriške oblasti mu želijo soditi v ZDA, vendar bi lahko postopek za predajo trajal tudi več kot eno leto. El Chapo je sicer obtožen vodenja enega izmed mamilarskih kartelov ter pretihotapljenja več ton mamil in po svojih posrednikih tudi ubojev.

 

DESETA

Kanadska ministrica za staroselske zadeve Carolyn Bennet je zavrnila prošnje nekdanjih prebivalcev rezervata Manitoba, naj zaradi neprimernega odnosa birokratov z njenega ministrstva ustavi njihovo selitev. Rezervat Manitoba je bil namreč leta 2011 namerno poplavljen, da voda ne bi dosegla mesta Winnipeg, zaradi česar je 1.600 ljudi ostalo brez strehe nad glavo. Vlada se nato ni strinjala z lokacijo novega rezervata po izbiri prebivalcev, ampak je določila prostor tik ob nekdanjem rezervatu, ki po mnenju bivših prebivalcev spominja na močvirje. Kljub temu so se po letih pogajanj strinjali, da se preselijo v nov rezervat Lake st. Martin, ki je še v gradnji, vendar pa sedaj niso zadovoljni s postopkom in odnosom zaposlenih na ministrstvu. Ministrica Bennet kljub temu zavrača njihove prošnje za osebno srečanje in jih napotuje na uradni ministrski kanal za razreševanje sporov in pritožb.

Z drugačnimi nameni pa želijo preseliti staroselske in kreolske skupnosti v Nikaragui. Teritorialno vlado Rama Kriol, ki združuje šest staroselskih in tri kreolske skupnosti, namreč izsiljujejo, ker upravljajo z ozemljem, kjer naj bi potekal 50 milijard vreden projekt izgradnje kanala po vzoru Panamskega. Predstavniki teritorialne vlade poročajo o izjemnem psihološkem pritisku in predstavnikih centralne vlade, ki jih silijo v podpisovanje papirjev, vendar pa se zaenkrat še niso uklonili.

Zaključujemo z novico iz sveta lepih in slavnih. Igralec Leonardo DiCaprio je ob nedavnem prejemu zlatega globusa za najboljšo glavno vlogo v filmu “The Revenant” svojo nagrado posvetil staroselcem celega sveta. V filmu DiCaprio igra zgodnjega raziskovalca Amerike, producenti pa naj bi se še posebej potrudili, da so prvotni prebivalci Amerike v filmu prikazani kulturno čim pravilneje in ne tako stereotipno, kot je v navadi. Igralec je pozval k pripoznanju bogate zgodovine staroselcev in zaščiti njihovih ozemelj pred korporativnimi interesi in izkoriščevalci.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness