Britoff TPP za vietnamske delavce

Aktualno-politična novica

OSMA

V soboto se je v Madridu zgodil feministični shod proti nasilju v družini, ki se tudi v Španiji izvaja predvsem nad ženskami. Več kot 20 tisoč protestnic in protestnikov se je spomnilo skoraj 1.400 žensk, ki so bile v zadnjih 20-ih letih žrtve mačističnega nasilja, pri tem pa so se jim pridružile vse večje stranke, nevladniki in sindikati. Nekaj izmed gesel je šlo takole: ”Če se dotaknejo ene, se dotaknejo vseh!”, “Če opravičujete zlorabe, nas ubijate!” in “Tukaj nismo vse, manjkajo mrtve!”.

Na parlametnarnih volitvah na Hrvaškem je ob 60-odstotni udeležbi slavila domoljubna koalicija pod vodstvom HDZ z osvojenimi 59 poslanskimi mesti, druga pa je bila do nedavno vladajoča koalicija Hrvaška raste pod vodstvom socialdemokratskega SDP-ja, ki je osvojila 56 poslanskih mandatov. Na presenetljivem tretjem mestu se je znašla koalicija neodvisnih kandidatov z imenom MOST, ki je osvojila 19 sedežev in bo tako za obe veliki stranki glavni partner pri grajenju vlade, za katero je potrebno najmanj 76 sedežev v parlamentu.

V centru za pridržanje tujcev in prosilcev azil na avstralskem Božičnem otoku je izbruhnil upor. Povod je bila smrt iranskega begunca pri begu iz centra, ki je omahnil preko pečine. Po dogodku so zaprti begunci in migranti začeli z zažiganjem in razbijanjem zaporniškega kompleksa, zaradi česar so zaposlene evakuirali. Avstralska vlada o dogajanju javnosti ni obvestila, pač pa so novico v svet spravili novozelandski poslanci, saj tudi njihova država omenjeni center uporablja za nastanitev ljudi pred deportacijo. Ljudje v centru sedaj novozelandske poslance pozivajo, naj pridejo na Božične otoke, saj se bojijo maščevanja varnostnikov v centru, ki bi s težko roko morda želeli vzpostaviti red.

 

DESETA

Javno je objavljeno celotno besedilo Transpacifiškega trgovskega sporazuma, bolj znanega pod kratico TPP. Ameriška administracija z Obamo na čelu, ki trdo dela na tem, da bi prepričala demokrate v podporo, najraje izpostavlja  tako imenovane dosežke stranskih bipartitnih sporazumov. V vietnamsko-ameriškem dodatku k TPP je na primer določba, da mora Vietnam omogočiti svobodo ustanavljanja in pridruževanja sindikatom. Ta velika zmaga za demokracijo, ki ni v praksi izborjena še niti na ameriških tleh, pa je bila s strani organizacij, kot je Human Rights Watch, razglašena za lažen napredek, ki spet samo preusmerja pozornost - delavci oziroma sindikalisti namreč s tem sporazumom na primer ne dobijo prav nikakršne pravice pritožbe mednarodnemu tribunalu v primeru kršitev s strani države. To pravico bodo glede na trgovinski sporazum dobile korporacije.

V zrušenju tovarne podjetja Sundar Industrial Estate v Pakistanu je umrlo najmanj 51 delavk in delavcev. Večdnevno reševalno akcijo že spremljajo tudi manjše spominske slovesnosti, na katerih svojci umrlih in drugi lokalni prebivalci prižigajo sveče v spomin in podporo. Štirinadstropna stavba, v kateri je potekala proizvodnja plastičnih vrečk, naj bi v oktobrskem potresu doživela kritične poškodbe, zaradi katerih je kasneje prišlo do zrušitve. Tokratna ni prva večja industrijska nesreča v Pakistanu - leta 2012 je vsaj 255 delavk in delavcev umrlo v požaru tekstilne tovarne.

Skoraj istočasno s tragedijo v Pakistanu pa je globlani sindikat IndustriALL s švedskim podjetjem H&M sklenil enega tistih sporazumov, ki naj bi točno take situacije, kot je delo v nevarnih prostorih, preprečili. Zaenkrat so se dogovorili za skupno izobraževanje delavk in delavcev o izboljševanju odnosov s socialnimi partnerji in dialogu med njimi. H&M-ov oddelek za trajnostno delovanje sporoča, da bodo od vseh partnerjev, torej posameznih tovarn, zahtevali, da omogočijo trening kolektivnega pogajanja in miroljubnega reševanja sporov, saj želijo, da trg dela povsod deluje tako dobro kot na Švedskem. Proizvodnja njihovih oblek poteka med drugim v tovarnah v Kambodži, Pakistanu, Turčiji. Srečno!

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness