Britoff varnostnih lukenj

Aktualno-politična novica
1. 2. 2013 - 10.00
 / BritOFF

0705
Oblasti v ruskem Volgogradu so odločile, da se bo 6 dni v letu mesto imenovalo po svojem bolj poznanem imenu - Stalingrad. Odločitev je bila sprejeta en dan pred 70-to obeležitvijo stalingradske zmage nad silami nacistične Nemčije, ki se v zgodovinskih knjigah smatra za eno izmed prelomnih točk druge svetovne vojne. Mnogi meščani si sicer želijo trajnega preimenovanja mesta, saj je trenutno ime Volgograd dobilo leta 1961, ko je Rusija pod vodstvom Nikite Hruščeva odstranjevala spomine na Stalina.
V Bulgariji je zaradi prenizke udeležbe padel referendum o nadaljevanju izrabe jedrske energije. Referendum je bil sklican zaradi cenovnih komplikacij pri gradnji nove jedrske elektrarne, na referendumu pa naj bi se odločilo o nadaljevanju projekta. Udeležba je bila le 20 odstotna, kar je 40 odstotkov pod pragom uspelega referenduma. S tem bo projekt ustavljen, čeprav je 61% oddanih glasov podprlo končanje elektrarne.
Severnokorejski ljubljeni vodja Kim Jong-un je v državi razglasil izredno stanje in uvedel policijsko uro, ter vojsko pripravil na možno eskalacijo konfliktov. Odločitev naj bi sledila pred nekaj dnevi napovedanemu jedrskemu testu, kar je dodatno zaostrilo severnokorejske odnose z drugimi državami.

0805
Predstavniki Evropske unije premlevajo možnost, da bi omilili embargo na transfer orožja v Sirijo. Za omilitev embarga si že dlje časa prizadevata Velika Britanija in Francija, sedaj pa se jim je pridružila tudi Nemčija. Trenutni embargo se izteče prvega marca in prepoveduje dobavo orožja katerikoli strani v sirskem konfliktu. S spremembo pravil, pa bi lahko članice Evropske unije sirskim upornikom nudile več direktne vojaške pomoči.
V Armeniji je bil v strelnem napadu ranjen opozicijski predsedniški kandidat. Vzroki napada so nejasni, saj dotični potegovalec za predsedniško mesto, ni imel dejanskih možnosti za zmago na volitvah 16. februarja, kjer se pričakuje ponovno izvolitev trenutnega predsednika. Kljub temu pa lahko napad povzroči nestabilnost. Po armenski ustavi se namreč v primeru, ko se eden izmed kanditatov ne more udejstvovati v svoji volilni kampanji, volitve prestavi na kasnejši datum.
V sudanski regiji Darfur je zaradi spopadov iz področja Jebel Amer zbežalo 100.000 ljudi. V omenjenem področju se namreč za kontrolo nad predeli bogatim z zlatom, spopada dvoje arabskih plemen. Večina ljudi se je zatekla v bližnje mesto El Sireaf, ki pa nima zmožnosti, da bi dostojno poskrbelo za begunce. Združeni narodi so za pomoč že poslali 600 ton hrane, vendar nimajo dobrega pregleda nad situacijo, saj jim sudanske oblasti ne dovolijo na teren poslati opazovalcev.

0905
V Veliki Britaniji se kažejo učinki ostre varčevalne politike. Delovno telo Nacionalne zdravstvene oskrbe z angleškim imenom “Nice”, ki določa racioniranje z zdravili, je spremenilo dostop do zdravila Avastin, ki se uporablja pri zdravljenju raka na jajčnikih. Zaradi varčevanja Avastin ne bo več dostopen ženskam z napredovanimi stadiji rakavega obolenja, saj je zdravilo po mnenju strokovnjakov “Nicea” glede na učinke predrago. Avastin namreč le upočasnjuje širitev rakavega obolenja, kar bolnicam podaljša življenje, vendar si britanska zdravstvena blagajna tega ne more več privoščiti.
Varčevanje v angleškem delu Velike Britanije bo udarilo najrevnejše. S spremembo lokalne davčne zakonodaje in popolno transformacijo izplačevanja dodatkov, bodo gospodinjstva z nizkimi dohodki primorana plačevati do trikrat več davkov na leto. Angleška oblast pa bo s spremembama svojo blagajno napolnila s 460 milijoni funtov na leto.
Na jugozahodne obale velike Britanije je bilo naplavljenih več sto morskih ptic prekritih z neznano snovjo. Angleško društvo za opazovanje ptic je pričelo z obsežno akcijo čiščenja letečih prijateljev, vendar so klasične tehnike za odstranjevanje nafte neuspešne. Naplavljene ptice obenem kažejo znake zastrupitve.

1005
Med sojenjem osumljencem za teroristični napad 11. septembra na vojaškem sodišču v Guantanamu je sodnik spregledal omejenost svojega mandata. Opazovalci sojenje spremljajo prek posnetka s 40 sekundnim zamikom, kar sodniku omogoči, da prekine prenos kadar se govori o državnih skrivnostih. Ko pa je odvetnik obtožencev govoril o skrivnih zaporih CIAe, je neznana entiteta, brez sodnikove odločitve prekinila predvajanje posnetka. Sodnik je bil nad incidentom ogorčen in zahteval, da ima le on sam možnost cenzure. V luči incidenta, so tudi odvetniki obsojencev začeli domnevati, da jim “višje sile” prisluškujejo.
Katoliška cerkev iz ameriškega Los Angelesa je v javnost sprostila več tisoč dokumentov, ki govorijo o spolnih zlorabah duhovnikov. Obenem je obdobje prikrivanje spolnih zlorab označila za “sramotno poglavje” svoje zgodovine. Iz dokumentov je prav tako razvidno, da se aktivno prikrivanje zlorab pod prejšnjo cerkveno hierarhijo odvija že od leta 1987, medtem ko nekateri dokumenti o zlorabah segajo v leto 1940.
Varnostno podjetje Rapid7 je odkrilo, da se v okrog 40 milijonov naprav povezanih na internet, brez problema vdre. Problematičen naj bi bil hrošč v “Plug and Play” protokolu, ki naprave naredi vidne v omrežju, s čimer so dostopne hackerjem ne glede na požarne zidove in druge obrambe. Med izpostavljene napreve sodijo routerji vseh vidnejših proizvajalcev, kakor tudi računalniki in ostala periferija. Torej, naslednjič ko boste pred računalnikom počeli nečedne stvari, prelepite webcam. Alternativa pa je, da v omenjenih napravah izklopite Plug and Play protokol.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.