Britoff zatona egiptovskega bombaža

Aktualno-politična novica
24. 11. 2016 - 10.05
 / BritOFF

8:05

Razmere se ponovno zaostrujejo na meji med Indijo in Pakistanom v sporni mejni provinci Kašmir. Pakistanske oblasti so Indijo obtožile, da je v topniškem obstreljevanju ubila devet civilistov. Izstrelki naj bi zadeli avtobus na pakistanski strani. Še dva človeka sta umrla v nepovezanem incidentu drugje ob meji. Indija je pred dnevi zagrozila s povračilnimi ukrepi, potem ko so bili ob meji ubiti trije indijski vojaki, zadnjega incidenta pa Delhi ni komentiral.

Izraelski vrhovni tožilec je začel preiskavo spornega nakupa nemških podmornic za izraelsko mornarico. V središču domnevne korupcijske afere se je znašel David Šimon, osebni odvetnik izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja [nEtanjahja]. Šimon je zastopal nemškega izdelovalca podmornic ThyssenKrup, medtem pa je Netanjahu izvajal pritisk na obrambno ministrstvo za nakup podmornic, ki jih mornarica ni želela. Šimon in Netanjahu zanikata kakršnokoli medsebojno komunikacijo o zadevi, a v sredo je izraelska televizija razkrila elektronska sporočila, ki izpodbijajo to trditev. Uradno preiskavo naj bi spodbudile tudi nove informacije, ki jih je razkrila druga korupcijska preiskava, v kateri je bil nedavno aretiran nekdanji svetovalec za nacionalno varnost.

Šiitske milice, ki se bojujejo okoli Mosula, so sporočile, da so združile svojo frontno črto s položaji kurdskih pešmerg zahodno od mesta. S tem se zapira obroč okoli drugega največjega iraškega mesta, ki je od leta 2014 pod nadzorom Islamske države. Trenutno najhujši boji potekajo za mesto Tal Afar, približno 60 kilometrov izven Mosula. Preko Tal Afarja poteka povezava do neuradne prestolnice Islamske države  Raqqa, ki pa je bila sedaj pretrgana.

V državnem zboru se je po šestnajstih urah zaključila razprava o interpelaciji vlade. Zvečer so po državnem zboru završala ugibanja, ali bo SDS, ki je zahtevala razpravo, predlagala svojega mandatarja. To se ni zgodilo in poslanci so razpravo zaključili z glasovanjem o sklepu, ki bi vlado pozval, naj izpolni obljube iz koalicijske pogodbe. Predlog je bil v zgodnjih jutranjih urah zavrnjen z 48-imi glasovi proti in 19-imi za.

 

10:05 Surovine

V današnjem surovinskemu Britoffu govorimo o zatonu nekoč najpomembnejšega egiptovskega izvoznega proizvoda. Egiptovski bombaž je zaradi dolgih vlaken, ki jih je mogoče stkati v močnejšo in mehkejšo blago, postal prodajni hit med bogatimi Evropejci že v prvi polovici 19. stoletja. Bombažne sorte z dolgimi vlakni so v Egipt iz Južne Amerike prinesli Francozi, ki pa so kmalu postali zgolj kupci, saj je takratni vladar Egipta Mohamed Ali Paša nad dobičkonosno industrijo razglasil osebni monopol. Med ameriško državljansko vojno, ki je ustavila izvoz iz držav ameriškega juga, je bombaž postal paradni konj egiptovskega gospodarstva. V dvajsetih letih  20. stoletja je država zapravila priložnost, da bi geografsko zaščitila ime egiptovski bombaž, zaradi česar danes visokokakovostni bombaž pod tem imenom pridelujejo tudi drugje po svetu, a največ ga še vedno zraste v delti Nila.

Kljub visoki ceni, ki je približno trikrat višja od običajnega bombaža, je industrija egiptovskega bombaža že dve desetletji v počasnem zatonu. Ta pa se je močno pospešil lansko leto, ko je egiptovska vlada, ki poskuša zakrpati svoje proračunske luknje in ugoditi tujim upnikom, ukinila subvencije za kmete, ki pridelujejo bombaž. Z ukinitvijo subvencij je gojenje bombaža postalo nerentabilno. Letošnja letina je znašala 320 tisoč bal, kar je 40 odstotkov manj kot leto poprej. Pridelek, ki je v zemlji sedaj in se bo pobral prihodnje leto, bo še približno pol manjši. To bo skoraj desetkat manj kot pred stoletjem, ko je Egipt izvozil več kot milijon bal na leto.

Glede na to klavrno sliko je gotovo presenetljivo, da je prodaja posteljnine in brisač iz egiptovskega bombaža večja kot kadarkoli prej. Da je cesar nag, so sedaj končno ugotovili pri ameriški trgovinski verigi Target [tArget]. DNK analiza blaga je pokazala, da so skoraj vse tkanine, ki se prodajajo pod imenom in ceno egiptovskega bombaža, v resnici narejene iz cenenega bombaža iz Indije in Pakistana. Target je zato končal prodajo tovrstnih izdelkov, čemur so sledile tudi druge ameriške prodajne verige, kot sta Walmart in Ikea. Dobavitelj za vse je bila indijska korporacija Welspun, ki se sedaj sooča ne zgolj z izpadom posla, temveč tudi z milijonskimi tožbami na ameriških sodiščih.

Končna žrtev afere, ki se je razplamtela med predilnicami v Mumbaju in laboratoriji v Minneapolisu, bodo najverjetneje kmetje v delti Nila. Ponarejanje je razvrednotilo sloves bombaža, ki so mu domačini nekoč rekli četrta piramida Egipta. Vse večjo konkurenco mu predstavlja tako imenovani prima bombaž, ki ga največ pridelajo v Kaliforniji.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness