BritOFF zmanjšanega alko-apetita

Aktualno-politična novica
3. 10. 2014 - 9.05
 / BritOFF

Turški parlament je po pričakovanjih podprl turško posredovanje proti silam Islamske države v sosednji Siriji in Iraku. Za turško uporabo sile proti sunitskim islamistom na Bližnjem vzhodu je v 550-članskem turškem parlamentu roko dvignilo 298 poslancev, ki so poleg uporabe lastnih sil tako v Siriji kot Iraku, tujim vojakom, bojujočim se proti Islamski državi,  dovolili neoviran prehod čez turško ozemlje. Resolucija, ki jo je potrdil turški parlament, pa ne opredeljuje samo boja proti borcem Islamske države, pač pa tudi proti drugim tako imenovanim terorističnim skupinam, med njimi tudi prepovedani Kurdski delavski stranki.   

Združene države Amerike bodo predvidoma delno odpravile embargo proti Vietnamu in mu začele prodajati mornariško vojaško opremo. Odprava embarga naj bi veljala predvsem za opremo za pomorski nadzor, pri čemer naj bi šlo tudi za ladje in letala, ZDA pa naj vsak nakup ostro preverile. Do napovedi o delnem prekinitvi embarga proti Vietnamu, ki je uradno v veljavi od leta 1984, neuradno pa od konca vojne in ameriške poraza v tej državi, je prišlo po srečanju med zunanjima ministroma obeh držav, Johnom Kerryjem in Phamom Binh Minom. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je zanikala, da bi bila odločitev povezana z ekspanzionističnimi namerami Kitajske, ki segajo tudi na ozemlje vietnamskih voda, pač pa naj bi sledila izboljšanju stanja na področju človekovih pravic v tej državi.

Britanska Državna zdravstvena služba, krajše NHS, je napovedala, da bodo v Walesu in Angliji kmalu na voljo tablete, ki odganja željo po alkoholu. Tablete Nalmefen, znane tudi kot Selincro, ob enkrat-dnevnem zaužitju zavirajo željo po alkoholu, na voljo pa naj bi bile, skupaj s psihosocilano podporo, predvsem kroničnim konzumentom alkohola.  NHS še čaka končno odobritev. Tablete Nalmefen so sicer, za ceno manj kot 3 funte, že prodajajo na Škotskem.

Srbska televizija B92 je sporočila, da so bi večdnevni pogovori z avtorji znane, a od konca septembra ukinjene informativne oddaje “Utisak nedelje” neuspešni. Vodstvo televizijske hiše ves čas trdi, da je oddaja zgolj začasno odpovedana, dokler z avtorko Oljo Bećković ne najdejo dogovora o selitvi na drug televizijski kanal, na drugi strani pa Bećkovićeva, kakor tudi širša srbska novinarska javnost, verjame, da gre za nov poskus cenzure.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness