INDE Britoff

Aktualno-politična novica
14. 1. 2017 - 10.35
 / BritOFF

Uporabniki prostorov Ustvarjalne platforme Inde v Kopru so od Družbe za upravljanje terjatev bank dobili poziv, naj najkasneje v dveh tednih izpraznijo prostore. Takrat naj bi se namreč začelo čiščenje prostorov, ki bo vključevalo odstranitev azbestnih plošč. DUTB ocenjuje, da je zadrževanje v prostorih med čiščenjem "izjemno nevarno" in zato "strogo prepovedano". Uporabniki INDE-ja pozdravljajo čiščenje območja bivše tovarne, a opozarjajo, da se iz svojih prostorov ne nameravajo umakniti, saj da je nevarne materiale iz drugih delov tovarne mogoče odstraniti brez njihovega umika.

Združene države Amerike so sprostile nekatere sankcije proti Sudanu. Ameriškim podjetjem bo po novem dovoljeno poslovati v državi, prav tako bo sproščen dostop do do sedaj zamrznjenih sudanskih sredstev v ameriškem finančnem sistemu. Poteza prihaja po nekaj letih sudanskega diplomatskega obračanja od zavezništva z Iranom proti zavezništvu s Saudsko Arabijo. Tako je Sudan v podporo Saudski Arabiji v vojni v Jemnu poslal nekaj tisoč vojakov, lansko leto pa je bil tudi ena izmed treh držav, ki je spričo zaostrenega spora med Saudsko Arabijo in Iranom prekinila diplomatske stike s slednjim. Sudan sicer zaenkrat ostaja na ameriškem seznamu držav podpornic terorizma.

Poljska vlada je pripravila uradno dobrodošlico ameriškim vojakom, ki so v okviru stalne nastanitve prispeli v državo. Gre za prvo rotacijo ameriških vojakov, ki bodo del misije "Atlantic resolve", v okviru katere bodo Združene države Amerike v vzhodni Evropi stalno vzdrževale 3500 vojakov, približno 100 tankov, 150 oklepnih vozil in 500 neoklepnih. Te sile se bodo v prihodnjih mesecih razporedile na položaje v pribaltskih republikah, na Poljskem ter v Bolgariji in Romuniji. 

Prvič v 18 letih bo iz Beograda v Kosovsko Mitrovico pripeljal vlak. In to ne kakršenkoli, temveč posebej za to progo opremljeni vlak, zunanja stran katerega je v barvah srbske zastave in popisana z napisi "Kosovo je Srbija" v 21 jezikih. Notranjost pa je poslikana s freskami iz krščanskih samostanov na Kosovem. Zaradi groženj z miniranjem proge je celotno progo od meje do Kosovske Mitrovice pregledala kosovska policija. Kosovska ministrica za dialog Edita Tahiri se je obrnila na Evrospko unijo z zahtevo naj ustavi vožnjo provokativnega vlaka.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

svašta

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.