Jesenski BritOFF

Aktualno-politična novica
10. 10. 2018 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

V letošnji uvodni epizodi bomo skušali biti jesensko aktualni. V obdobju, ko so trgatve v glavnem zaključene, sadje pobrano, hkrati pa številni mladi ponovno obiskujejo šole in fakse, bomo združili prav to troje. S pomočjo oglasa iz Slovenskega naroda bomo pogledali, na kakšen način so mlade v drugi polovici 19. stoletja vabili k šolanju v vinogradniški in sadjarski dejavnosti. Oglas je bil v Slovenskem narodu objavljen 9. oktobra 1880.

“Razpis

4 deželnih štipendij za deželno vino- in sadjerejsko šolo na slapu poleg Vipave.

Za prihodnje šolsko leto na deželnoj vino- in sadjerejskej šoli na Slapu z dveletnim tečajem, katero se prične dne 15. novembra 1880, so izpraznene 4 deželne ustanove po 120 glodinarjev.

Pravico do teh štipendij imajo kranjskih kmetovalcev sinovi, kateri morajo biti vsaj 16 let stari, trdnega zdravja, čvrstega telesa in lepega vedenja, ki so z dobrim vspehom dovršili vsaj ljudsko šolo. — Štipendije se ne izplačujejo na roko, ampak učenci imajo za to v zavodu hrano, stanovališče in poduk.

Prošnjiki naj lastnoročno slovenski pisane prošnje do dne 2O. oktobra 1880, ako mogoče osobno izroče vodstvu imenovane šole na Slapu. Prošnjam je treba priložiti rojstni list, spričevalo vsaj o dovršenej ljudskej šoli, o lepem vedenji, o čvrstem telesu in trdnem zdravji.

Od deželnega odbora kranjskega,
v Ljubljani, dne 6. oktobra 1880.”

OSMA

V več francoskih mestih so potekali množični protesti proti reformam, ki jih pripravlja vlada premierja Emmanuela Macrona. Proteste so organizirali sindikati, pridružili pa so se jim tudi študenti, upokojenci in zaposleni, ki so izrazili nestrinjanje z vladno politiko. Ta po njihovem s pokojninsko reformo in reformo sistema socialnih transferjev ruši obstoječi socialni model. Največ protestnikov, po navedbah sindikatov do 40.000, se je zbralo v Marseillu, ponekod je prišlo do manjših incidentov.

Državni zbor je zavrnil viceguvernerja Banke Slovenije Primoža Dolenca, ki ga je predsednik Borut Pahor med petimi kandidati predlagal za guvernerja te inštitucije. Dolenc je za imenovanje potreboval najmanj 46 glasov oziroma absolutno večino, dobil pa jih je 30. Da Pahorjev favorit ne bo izvoljen, je bilo mogoče slutiti že pred včerajšnjim glasovanjem, saj so mu podporo obljubili le v manjših poslanskih skupinah SD, SMC in DeSUS, na zadnji seji mandatno volilne-komisije pa še poslanci SNS.

Košarkarji Olimpije so s porazom začeli evropsko sezono. Pred domačimi gledalci v Stožicah so državni prvaki v prvem krogu Fibine Lige prvakov izgubili proti Strasbourgu, ki je bil boljši z 81 proti 71. Že jutri čaka Olimpijo gostovanje v Novem mestu pri Krki in začetek poti tudi v državnem prvenstvu.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness