Kaspersky Britoff Lab

Aktualno-politična novica
solarna džamija
18. 2. 2015 - 9.00
 / BritOFF

ob 9:00

Začnimo tam, kjer se je končal včerajšnji off - pri prisilnih porokah deklic. Malavijski parlament je sprejel zakon, ki poroko mladoletnim prepoveduje, in spodnjo mejo postavlja na 18 let. Omenimo, da gre za državo, kjer je pred osemnajstim letom bolj ali manj prisilno poročenih polovica deklet. Vsaka osma celo pred petnajstim letom. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je s problemom prisilnih porok močno povezana tudi revščina, in da je nemogoče problema naslavljati ločeno.

Naprej se selimo v sončno Jordanijo, ki se ji obetajo še bolj sončni časi. Vlada je napovedala, da bodo s sončno električno energijo gnane vse njihove mošeje. Teh je v Jordaniji kar 6000. Gol je torej zabila zelena struja med jordanjskimi imami.

V Veliki Britaniji, kjer je sonca malce manj, pa so včeraj aktivisti zavzeli tovarno, ki izdeluje video nadzorne sisteme, in jih prodaja izraelski vojski. Protestniki pravijo, da je podjetje soodogovorno za bedo v Gazi. Delnice podjetja, ki je hčerinska družba izrealskih Elbit Sistemov, so med lansko letno izraelsko ofenzivo na Gazo celo poskočile. Majhen korak za podjetje, a velik korak nazaj za človeštvo.

V Britoffu ob deseti, pa si bomo podrobneje ogledali razkritje največje spletne varnostne grožnje do sedaj. Rusko podjetje za informacijsko varnost je izdalo poročilo, v katerem podrobneje opisuje hekerske metode. Z njimi je več kot zgolj hekerska skupina Equation Group vdirala v računalniške siteme.

ob 10:00

Ob poročilu podjetja za informacijsko varnost Kesparsky Lab smo lahko presenečeni, lahko pa tudi ne. Poročilo namreč razkrije, da je največja grožnja varnosti na spletu skupina Equation Group, ali po naše Ekipa Enačba. V poročilu je navedenih mnogo indicev, da ekipa deluje znotraj ameriške agencije za domovinsko varnost NSA. Eden izmed njih je, da so poimenovanja zlonamernih programov precej podobna tistim, ki jih uporablja NSA.

Ekipa je sodelovala pri izdelavi virusa stuxnet, katerega tarča so bile iranski centri za bogatitev urana. Stuxnet, ki je v Iranu povzorčil ogromno škode, pa je pravi malček v primerjavi z ostalimi projekti, ki jih ekipa enačba izvaja.

Tako so prek okuženega USB ključka - o tem smo v naši rubriki že poročali - sposobni okužiti tudi računalnike, ki na splet sploh niso priklopljeni. Z njih lahko ukradejo podatke tako, da se le ti naložijo na drug USB, nato pa se podatki pošljejo naprej po spletu, ko je ključek v računalniku z dostopom do medmrežja.

Naslednja metode, ki tudi razmišlja izven okvirov je, da je ekipa prestrezala trde diske, in jim reprogramirala trajnostni spomin. Ta spomin ostane na disku tudi po popolnem izbrisu vseh podatkov z diska.

Primarne tarče ekipe enačbe so bile države, ki jih Združene države Amerike vidijo kot grožnjo, a so med njimi tudi tiste, ki jo imajo za zaveznico. Veliko računalniških sistemov naj bi bilo okuženih denimo tudi v Veliki Britaniji.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness