KAVNI PROTESTI

Aktualno-politična novica
26. 2. 2013 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

John Kerry se je v okviru svoje prve turneje kot ameriški državni sekretar najprej ustavil v Londonu. Tam je pozval sirsko opozicijo, naj se udeleži prihodnjega srečanja skupine prijateljic Sirije, ki bo v pojutrišnjem v Rimu, saj jih bo le tako lahko seznanila z razmerami. Sirska opozicija je namreč sporočila, da se srečanja ne bo udeležila iz protesta proti neukrepanju mednarodne skupnosti glede nasilja v Siriji.

Kenijski predsedniški kandidati so se pred volitvami, ki bodo v začetku marca, še zadnjič soočili pred televizijskimi kamerami. Aktualni predsednik Mwai Kibaki ne kandidira, za favorita pa trenutno veljata premier Raila Odinga in eden najbogatejših Kenijcev Uhuru Kenyatta. Oba kandidata naj bi bila sicer vpletena v koruptivne posle, Kenyatta pa je med drugim celo obtožen za zločine proti človeštvu.

Katarskemu pesniku Muhammadu Rashidu al-Ajamiju so zmanjšali kazen z dosmrtne ječe na 15 let zapora. Al-Ajami je bil obsojen zaradi pisanja poezije, ki naj bi pozivala k padcu katarske vlade, kazen pa mu je bila zmanjšana po pritožbi. Al-Ajami že namerava ponovno vložiti pritožbo, podpirajo pa ga tudi številne skupine, ki se ukvarjajo s človekovimi pravicami.

OSMA

Policijski viri navajajo, da naj bi prijeli morilca tunizijskega opozicijskega politika Chokrija Belaida, čigar umor je sprožil politično krizo v državi. Policija naj bi aretirala morilca in sostorilca, oba pa sta domnevna člana radikalnega muslimanskega salafističnega gibanja.

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je podpisal zakon, ki bo dodobra prevetril mehiški izobraževalni sistem. Reforma predvideva vzpostavitev neodvisnega organa, ki bo nadzoroval poučevanje in učne načrte. Zaradi vsebine reforme so nekateri že izrazili skrb, da bi spremembe utegnile prižgati zeleno luč privatizaciji izobraževanja v državi. Pena Nieto očitke zavrača in dodaja, da bo reforma ohranila svobodno in sekularno izobraževanje v Mehiki.

V Italiji so se zaključile predčasne parlamentarne volitve, na katerih večine ni uspelo dobiti nobeni stranki. Na državni ravni naj bi tako največ glasov dobila levosredinska koalicija, poslanskozbornico naj bi dobilo gibanje Pet zvezd, presenetljivo pa naj bi senat dobila desna sredina Silvia Berlusconija. Politični analitiki Italiji medtem že napovedujejo ponovne predčasne volitve.

DEVETA

Začenja se sojenje proti naftni družbi British Petroleum zaradi katastrofalnega izliva nafte v Mehiški zaliv pred približno tremi leti. Več milijard dolarjev vredna civilna tožba proti družbi, naj bi dokazala, da je za smrt enajstih delavcev in izliv nafte kriva malomarnost družbe.

Srečala sta se nekdanji tajvanski premier Lien Chan in prihajajoči kitajski predsednik Xi Jinping. Slednji je na srečanju dejal, da si bo Kitajska v času njegovega mandata prizadevala za miren razvoj odnosov s Tajvanom. Na drugi strani pa je Chan zatrdil, da številne bilateralne pogodbe, ki sta jih strani podpisali v zadnjih letih, velik korak naprej, a ključna sporna vprašanja še vedno ostajajo nerešena.

Mariborske protestnike, ki v začetku meseca protestirali v avli mariborske občine, so v skupnem znesku oglobili za skoraj 17 tisoč evrov. Ta znesek bo moralo poravnati skupno 46 protestnikov in sicer zato, ker se kljub opozorilom in pozivom policistov niso umaknili iz občinskih prostorov. Protestniki že razmišljajo o skupni pritožbi.

DESETA

Več tisoč kolumbijskih pridelovalcev kave se ja podalo na ulice, kjer s stavko skušajo doseči višje subvencije. Pridelovalci se morajo namreč soočati s padcem mednarodnih cen kave in devalvacijo lokalne valute. Predsednik države Juan Manuel Santos pridelovalce medtem poziva, naj zaključijo s stavko, saj naj bi bila ta nepotrebna. Kolumbija je sicer četrta največja pridelovalka kave na svetu.

V Kazahstanu se bodo odvijali pogovori med predstavniki Irana in svetovnimi velesilami, ki se bodo vrteli okoli kontroverznega iranskega jedrskega programa. Gre za prve tovrstne pogovore po lanskem juniju, ki se niso končali uspešno. Svetovne velesile namreč Iranu očitajo razvijanje jedrskega orožja, kar pa Iran že vrsto let zanika.

V Avstraliji so sprejeli nov zakon, po katerem bo spletno laganje o starosti, z namenom, da bi se taka oseba želela srečati z mladoletno osebo, kaznivo. Z zakonom želijo predvsem zaščititi otroke, ki težje prepoznajo morebitne nevarnosti na spletu. Zakon so poimenovali po Carly Ryan, ki jo je pred leti ubil 47-letni moški, ki se je prek spleta izdajal za dvajsetletnika.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness