Kim Dotcom strikes again

Aktualno-politična novica
21. 1. 2013 - 10.05
 / BritOFF

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je zatrdil, da se bo zelo potrudil, da bi vseh devet vršilcev dolžnosti direktorjev direktoratov za stalno imenovali za direktorje. Dejal je, da so vsi vršilci dolžnosti direktorjev direktoratov na njegovem ministrstvu kvalitetni sodelavci, imajo soglasje uradniškega sveta in tako ni nobenega razloga, da ne bi bili imenovani. Enako meni tudi glede Boruta Rončeviča, ki kot v. d. generalnega direktorja vodi direktorat za visoko šolstvo in znanost.

Pa smo našli pošast iz svetopisemskega razodetja. Svetovni trg mobilnikov, tablic, tiskalnikov in osebnih računalnikov bo po ocenah družbe Gartner v letošnjem letu namreč vreden 666 milijard dolarjev.  To je 6,3 odstotka več kot v letu 2012, vendar to niti ni pomembno, ob očitni napovedi konca sveta. Ključno vlogo pri oceni trga sicer igra premik od osebnih računalnikov k tablicam, ki se odvija hitreje od pričakovanj.

Predsednik Državnega zbora Gregor Virant je določil sredo, 23. januarja, kot prvi dan roka za zbiranje podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o predlogu novele zakona o volitvah v Državni zbor, ki ga je vložila Zveza društev upokojencev Slovenije. Temeljni namen predloga novele je zagotoviti vsakemu volivcu dva glasova. S prvim glasom bi volivec volil poslanca iz svojega volilnega okraja, z drugim glasom pa bi izbral politično stranko, ki naj sestavi vlado. Kot opozarjajo, je na lanskih volitvah namreč kar 250.000 volivcev ostalo brez svojega predstavnika. V Državni zbor bi bilo po predlogu zakona neposredno izvoljenih 44 poslancev, iz vsakega volilnega okraja po eden. Še 44 mandatov naj bi bilo podeljenih kandidatom z list političnih strank, toda tudi tu bodo morale stranke upoštevati preferenčni glas. Predlog zakona nadalje omogoča, da se v volilni sistem vgradi institut odpoklica poslanca in povečuje žensko kvoto z zdajšnjih 35 na 40 odstotkov.

8.05

Natanko leto dni po odmevni aretaciji ustanovitelja spletne strani za izmenjavo datotek Megaupload.com Kima Dotcoma, je ta vzpostavil novo spletno stran mega.co.nz, ki naj bi nadomestila lani ukinjeni Megaupload. V prvi uri po vzpostavitvi se je na novi spletni strani registriralo 100.000 uporabnikov, po dveh urah pa jo je uporabljalo že 250.000 uporabnikov. Dotcom se sicer po plačilu varščine nahaja na Novi Zelandiji. Vse obtožbe glede spletnih zločinov pa zavrača. Če bo Dotcom spoznan za krivega, mu grozi do 20 let zapora.

Okrog 70 posameznikov, ki niso zadovoljni s stanjem slovenske države in politike, je včeraj pod vodstvom bohinjskega župana Franca Kramarja v Bohinjski Bistrici ustanovilo društvo Slovensko gibanje, ki je nastalo na osnovi obstoječega Gibanja za Slovenijo. Zaenkrat bo Slovensko gibanje delovalo kot društvo, saj, kot so povedali nekateri udeleženci zbora, ljudje v stranke več ne verjamejo. Se bo pa društvo kasneje oblikovalo kot stranka, če bo to potrebno za nastop na predčasnih volitvah. Program društva temelji na zahtevi po samostojni, suvereni in neodvisni Sloveniji, ki bo temeljila na socialni in demokratični osnovi. Društvo izpostavlja socialno in pravično državo za vse državljane ter pokojnine, ki bodo omogočale kakovostno življenje. Zavzema se za brezplačno javno šolstvo in zdravstvo. Zahteva poenostavitev birokratski postopkov, vzpostavitev pravnega reda in možnost odpoklica funkcionarjev.

Po prvih letošnjih rezultatih raziskave politbarometer vlado Janeza Janše podpira le še 16 odstotkov vprašanih. Kar 76 odstotkov vprašanih pa podpira protestniška gibanja. Povprečna ocena vlade, na skali od 1 do 5, je 2,01, premiera pa 1,88. Med podporniki vlade je večina preferentov Slovenske demokratske stranke in Nove Slovenije, medtem ko vlada skoraj ni deležna podpore med preferenti preostalih koalicijskih strank. Med pogledi na alternativne izhode iz družbene krize 60 odstotkov vprašanih meni, da je treba družbo postopoma izboljšati z reformami, 30 odstotkov pa jih vidi potrebo po koreniti spremembi celotnega načina delovanja naše družbe z revolucionarno akcijo. Štirje odstotki menijo, da je treba družbo braniti pred spremembami.

Kot komentar k zadnji novici dodajamo besede slovenskega pesnika Karla Destovnika Kajuha:
»Edino hlapci cvilijo ponižno kakor psi
in lajajo, da nas je malo,
da bi v uporu vse pobralo.«

9.05

Avstrijci so se na včerajšnjem referendumu prepričljivo izrekli proti uvedbi poklicne vojske in za ohranitev obstoječega sistema obveznega služenja vojaškega roka. Tako jih je glasovalo skoraj 60 odstotkov. Za poklicno vojsko so glasovali edino prebivalci Dunaja. Izid referenduma predstavlja velik poraz za vladajoče socialdemokrate kanclerja Wernerja Faymanna, stranko Zelenih in tudi avstrijski bulvarski tisk, ki so se vsi odločno postavili za uvedbo poklicne vojske. Obvezno služenje vojaškega roka v Avstriji sicer traja šest mesecev.

V Skupini 29. oktober, katere predstavniki so v četrtek zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije vložili kazensko ovadbo zoper premiera Janeza Janšo, napovedujejo, da v prihodnosti pripravljajo ovadbo tudi zoper Zorana Jankovića. V tem trenutku so v fazi zbiranja ustreznih elementov, ki predstavljajo utemeljeno pravno podlago pristojnim organom. V skupini so poudarili, da želijo s svojim delovanjem opozoriti državljane, da imajo sami v rokah mehanizme delovanja, med njimi tudi pravico do ovadbe kot orodje zoper vsakogar.

Združenje svetov delavcev Slovenije, Skupni svet delavcev Holdinga slovenske elektrarne in Zveza reprezentativnih sindikatov Slovenije so na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti zakona o Slovenskem državnem holdingu, saj naj ta ne bi omogočal sodelovanja delavcev pri upravljanju. Zakon naj bi bil ustavno sporen, ker pri upravljanju ne predvideva najmanj tretjinskega delavskega predstavništva v nadzornem svetu ter delavskega direktorja kot predstavnika delavcev v upravi holdinga. Pobudo za ustavnost zakona o državnem holdingu in zakona o slabi banki so sicer za ta teden napovedovali tudi pri Socialnih demokratih.

10.05

Ministri Evropske unije, pristojni za evropske zadeve, bodo danes na neformalnem zasedanju v Dublinu razpravljali o širitvi. Tema pogovorov bo tudi krepitev politične unije. Irsko predsedstvo pričakuje, da bo Hrvaška v unijo vstopila po načrtih, torej julija letos, in opozarja, da je to pomembno za verodostojnost unije. O problemu Ljubljanske banke, zaradi katerega se zapleta s slovensko ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe, pa Irci pravijo, da je to dvostransko vprašanje, ki ne sme ovirati pristopnega procesa. Irci sicer upajo tudi na zeleno luč za začetek pogajanj s Srbijo in na napredek drugih držav Zahodnega Balkana. Prav tako se nadejajo napredka v pristopnih pogajanjih z Islandijo, ki je pred nekaj dnevi do aprilskih volitev zamrznila pogajanja o štirih poglavjih, vključno z najtežjim, ribištvom, in Turčijo, ki je v popolnem zastoju od junija 2010.

Na največjem mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v regiji, ZagrebDox bodo med 24. februarjem in 3. marcem prikazali več kot 150 dokumentarcev. V program 9. ZagrebDoxa je med drugimi vključen tudi eden najbolj kontroverznih dokumentarcev desetletja, ameriški "The Act of Killing" Joshue Oppenheimera, ki govori o indonezijskih morilskih enotah, ki so leta 1965 med genocidom umorile milijon sodržavljanov, intelektualcev in domnevnih komunistov. Sicer pa organizatorji tudi letos pripravljajo številne spremljevalne dogodke, med katerimi bo retrospektiva sodobnega ruskega avtorja Viktorja Kosakovskega.

Koordinacijski odbor kulture Slovenije - KOKS je v izjavi za javnost opozoril, da razmere v Sloveniji terjajo razsodnost in zahteva načelno podporo imenovanju začasne strokovne vlade, ki bi izpeljala nujne projekte in onemogočila avtokratski režim ter klientelizem in korupcijo. V svoji peti izjavi so v KOKS opozorili na nizko podporo Slovenski demokratski stranki in za nerazsodno označili, da v stranki Pozitivna Slovenija enotno verjamejo v neomadeževanost njihovega vodje ter da si predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič na podlagi rezultatov javnomnenjskih raziskav obeta volilno zmago. Lani ustanovljeni KOKS je prvič na dogajanje v državi opozoril z izjavo proti nameri ukinitve samostojnega ministrstva za kulturo. Od tedaj se redno odziva na aktualne družbeno-politične dogodke.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness