Kolumbov BritOFF

Aktualno-politična novica
20. 5. 2018 - 12.00
 / BritOFF

Novi katalonski predsednik Quim Torra je imenoval svetovalce v svojem kabinetu. Nekatere izmed svetovalcev je imenoval z odlokom, ki ga Madrid še lahko zavrne in politike ne obvezuje k prisotnosti v parlamentu. Med svetovalci sta namreč tudi Jordi Turull in Joseph Rull, ki sta v priporu in Toni Comin ter Lluis Puig, ki sta zbežala v Bruselj. Turull in Rull sta že sprejela novi vlogi. Torro se tako kot njegov predhodnik Carles Puigdemont zavzema za neodvisnost katalonske pokrajine. Katalonski parlament ga je za novega predsednika potrdil v ponedeljek, ter tako končal petmesečno politično blokado v Kataloniji.

V Zagrebu, Reki in Splitu so potekali protesti proti pravici žensk do umetne prekinitve nosečnosti pod geslom Hoja za življenje. Na Trgu bana Jelačića v Zagrebu se je zbralo okoli 10.000 nasprotnikov splava pod sloganom ”Vse človekove pravice se začnejo s spočetjem”. V Reki so potekale tudi protidemonstracije pod geslom Hoja za svobodo, kjer so se zbrali podporniki pravice do splava. Tako v Zagrebu kot tudi v Reki so policisti aktivirali okoli deset aktivistk, ki so z živo blokado želele preprečiti nadaljevanj shoda proti pravici do splava.

Desničarski skrajneži so v Solunu pretepli župana Janisa Butarisa, ki je eden najbolj progresivnih grških županov. Incident se je zgodil po dogodku ob obeležitvi dneva spomina na Grke, ki so jih v začetku preteklega stoletja z območja okoli Črnega morja izgnale ali ubile osmanske milice. Skrajneži so Butarisa pričeli verbalno žaliti že med dogodkom, kasneje pa so ga pričeli tudi obmetavati s steklenicami. Napad na župana Janisa Butarisa so obsodile vse parlamentarne stranke in vlada z izjemo skrajno desne stranke Zlata zora. Butaris je znan po svoji progresivnosti, saj podpira otoplitev odnosov z Turčijo, zagovarja pa tudi pravice manjšin in istospolno usmerjenih.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness