Mučenja živali BritOFF

Aktualno-politična novica
16. 6. 2015 - 8.05
 / BritOFF

Osma 
 

Da sta slovenska zakonodaja in sodna praksa do mučiteljev živali precej milostni, smo ugotavljali že pred meseci takisto v BritOffu, namenjenemu primeru prirejanja nedovoljenih pasjih borb. Težjih kazenskih sankcij je na tem področju malo, o tem, da jo tisti, ki se znašajo nad živalmi, odnesejo precej poceni, pa priča tudi dejstvo, da je bila prejšnji teden izrečena sploh prva pravnomočna zaporna kazen za mučenje rejnih živali. Čeprav tokrat ne bomo govorili o hudodelstvu organizirane združbe, ki bi s trpinčenjem živali kovala dobiček, pa je današnji primer toliko bolj nazoren primer krutosti brezvestnega posameznika.

O tem, zakaj je zapostavljal, mučil in pustil stradati več kot 90 rejnih krav, bo imel, po neuradnih podatkih, znani lastnik bioplinarne v Lendavi Marjan Kolar pol leta časa razmišljati za zaporniškimi zidovi, kamor pa ga je poslala šele sodba višjega mariborskega sodišča. Nanj se je obsojeni pritožil, po tem ko mu je okrajno sodišče v Lendavi namenilo pogojno kazen pol leta zapora, v veri, da je bila že ta kazen nepravična in prestroga. A se je uštel; ko je višje sodišče v Mariboru pretehtalo dokaze in uvidelo posledice obtoženčevega nedopustno krutega ravnanja, je spremenilo odločitev nižjestopenjskega organa in se odločilo za strožjo kazen.

Razsežnosti krute reje več kot 90 glav govedi na farmi v Radmožancih pri Lendavi so se začele razkrivati konec leta 2012. Po prijavi veterinarsko-higienske službe, ki je s farme odvažala poginule živali, je inšpekcija Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na farmi opravila temeljit pregled in ugotovila, da lastnik kravam ni zagotavljal primerne in zadostne hrane in jih je dolgotrajno stradal.

Posledice so bile strašne: od septembra do decembra 2012 je zaradi izstradanosti poginilo 22 živali, preostalih 69 pa jih je bilo v tako slabem stanju, da so inšpektorji in uradni veterinar zanje zahtevali interventno veterinarsko oskrbo. Sledil je takojšnji odvzem živali lastniku, ki mu je bila izrečena tudi enoletna prepoved posedovanja goveda in nadaljnje reje, zoper njega pa je bila zaradi mučenja živali podana kazenskega ovadba. Ta je sodni epilog, kot smo slišali, z izrekom pravnomočne šestmesečne zaporne kazni dobila prejšnji teden.

Slovenski kazenski zakonik sicer za mučitelje predvideva mile, do enoletne zaporne kazni. Toda tudi kratkemu ždenju na zaporniških žimnicah se obtoženci praviloma izognjeno, saj zapornih kazni sodniki praktično ne izrekajo. Tako smo, kot uvodoma rečeno, prejšnji teden dobili prvega zapornika, obsojenega zaradi mučenja rejnih živali, sploh prva zaporna kazen zaradi mučenja živali pa je bila izrečene šele pred 3 leti v Kopru, ko je moral zaradi krutega ravnanja s psom za mesec dni za zapahe njegov lastnik. Veterinarski inšpektorji sicer na leto zaradi mučenja podajo približno 15 kazenskih ovadb.

Sedma
 

Predsednik italijanske vlade Matteo Renzi je napovedal, da bo Italija sprejela enostranske rešitve za reševanje migrantske krize v Sredozemlju, če se Evropska unija ne bo zganila in sprejela enotnih ukrepov. Na Bruselj jezni Renzi podrobnosti tako imenovanega načrta B, po katerem bi se Italija, ki je sicer že v iztekli operaciji Mare Nostrum delovala skoraj brez pomoči, migrantskega vprašanja lotila samostojno, ni razkril. Se je pa še posebej obregnil ob Francijo in njeno zadrževanje migrantov na italijansko-francoski meji.

Srbska policija je aretirala 29 svojih uslužbencev, 9 carinikov in civilista, osumljenih tihotapljenja na srbsko-madžarski meji. Aretirani srbski policisti in cariniki so svoj lonček v bojda organizirani tihotapski združbi pristavili tako, da so v zameno za podkupnino v primernem času zapostavili svoje dolžnosti in na ta način na mejnem prehodu Bački Breg zadnjih 15 mesecev skupini omogočili nemoteno švercanje. Srbska policija je aretacije izpeljala v sodelovanju z madžarsko.

Evropska nogometna zveza, UEFA, je proti Hrvaški sprožila disciplinski postopek zaradi kljukastega križa, ki se je pojavil na nogometni zelenici med tekmo Hrvaške in Italije v Splitu. Hrvaško reprezentanco, ki je prav na tekmi z Italijani odslužila kazen in je igrala brez prisotnosti domače publike, skoraj zagotovo čaka nova sankcija. V najslabšem primeru je lahko celo izključena iz aktualnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Francija. Avtorja, ki je najverjetneje nacistični simbol na zelenici splitskega stadiona Poljud ustvaril s posebno kemikalijo, policija sicer še vedno išče.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness