Napihnjen Britoff

Aktualno-politična novica
26. 11. 2012 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

 

Na skupščini srbske Demokratske stranke so na volitvah odličili, da bo novi predsedik stranke Dragan Đilas. Zanj je glasovalo slabih 3 tisoč delegatov stranke, s čimer je dobil veliko večino in zaupanje. Đilas je bil doslej namestink predsednika stranke in beograjski župan. Bivši predsednik stranke Boris Tadič je na volilni skupščini sporočil, da so pred novim predsednikom težki dnevi. Po Tadiču ima predsednik srbske Demokratske stranke veliko ogovornost do stranke same, Srbije in tudi do celotne regije.

V najzgodnejšem izmed vseh Britoffov še ena novica iz Srbije. V okviru Mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami so na Trgu republike v Beogradu postavili spomenik, posvečen vsem ženskam, ki so bile oziroma so, tako ali drugače žrtve nasilja s strani moškega dela prebivalstva. Na ta način se je v Beogradu začela kampanija imenovana, »16 dni aktivizma proti nasilju nad ženskami.«

Iz Slovenije pa ribiška. Piranski ribiči so konec tedna uvovili prvo ribo napihovalko v slovesnkem morju. Gre za zelo strupeno ribo, ki v sebi skriva tetrodotksin, ki je bistveno boj nevaren kot cianid. Ribič je povedal, da je 35 centimetrov dolgo napihovalko ulovil približno pet milj pred Piranom. Stroka iz slovenskega obmorskega mesta komentira, da je prihod tovrstnih rib v naš morski prostor dokaz tropikalizacije morja, ki povzroča selitev južnih živalskih morskih vrst proti severu. Riba napihovalka je sicer redna gostja japonske kulinarike, ki pa jo morajo tamkajšnji kuharji precej pazljivo pripraviti.  

 

ob 8.05

 

Na predčasnih regionalnih volitvah v Kataloniji je največ podpore  dobila dosedanja vladajoča Ciu stranka oziroma Konvergenca in zveza, ki pod taktirko Arturja Masa poziva, da je čas za samostojno katalonsko pot. Od 135-ih sedežev v Katalonskem parlamentu jih je stranka CiU zasedla 48. Na drugem mestu se je, tako kot pred dvema letoma, znašla stranka katalonskih socialistov z 26-imi sedeži. Mas, ki  bo tako postal novi-stari predsednik Generalitata je pred časom napovedal, da bi ob parlamentarni večini, sklical referendum o neodvisni Kataloniji.

Britanski književni časopis Literary Review je objavil nominirance za nagrado za najslabši opis seksa v literarnem delu. Nagrado so prvič podelili pred dvajsetimi leti v namen, opozorila za nedomiselne, površne, pretirane in neokusne opise spolnosti v sodobnih romanih. V finalu se je znašlo osem avtorjev, med njimi, ena sama pripadnica ženskega spola. Nicole Barker je v romanu The Yips predigro opisala takole: »Ona diši po mandljih kot polnjeni bakewellski kolač; in on je žlica, stepena smetana, nemočni kupček tople jajčne kreme.« Med letošnjimi nominiranci je sicer favorit ameriški pisatelj Tom Wolf z romanom Back to Blood.  

V Sloveniji pa se je na spletni strani omrežja Facebook konec preteklega tedna pojavil poziv, da naj trebanjski župan Alojzij Kastelic nemudoma odstopi s položaja prvega moža te dolenjske občine. V prvem dnevu objave je poziv podprlo okoli 500 ljudi. Citiramo Trebance: »Mi ne želimo ne desnega, levega, srednjega, poševnega, zgornjega ali spodnjega župana, ampak le župana s čisto vestjo in moralo,«. Kastelica je Okrajno sodišče v Trebnjem, junija letos, zaradi zlorabe položaja pravnomočno obsodilo na eno leto zapora s preizkusno dobo sedmih mesecev. Za rešetke mu ne bo treba, če v tem času ne bo storil novega kaznivega dejanja.

 

ob 9.05

 

V Dohi V Katarju se danes začenja podnebna konferenca, katere osrednja točka bo sprejetje drugega ciljnega obdobja kjotskega sporazuma. 18. Srečanje Konference podpisnic Okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah bo potekalo do 7. Decembra.

Obeta se nam biografski film. Tokrat bodo avstralski filmski ustvarjalci pod lupo vzeli glasbenika Michela Hutchencea , frontmana skupine INXS, ki je pred 15 leti storil samomor. Scenarist Bobby Galinsky  želi uvodoma predstaviti pevčevo otroštvo in odraščanje, šele nato pa njegov vstop v skupino INXS, zaradi katere se mu je življene postavilo na glavo.

V Mariboru se nadaljuje vstaja ljudstva proti županu Francu Kanglerju. Današnja, ki se imenuje 2. Mariborska vstaja se ima zgoditi na Trgu svobode v Štajerski prestolnici. Pričujoči shod naj bi po napovedih bil najmnožičnejši od vseh protestov, na katerih del javnosti od začetka tega meseca zahteva odstop Kanglerja. Današnji shod se bo začel ob pol petih popoldan.  

 

ob 10.05

 

Protesti proti egiptovskemu predsedniku Mohamedu Mursiju  pooblastila so v nedeljo terjali prvo smrtno žrtev. V napadu na prostore Muslimanske bratovščine v mestu Damanhur je bil ubit 15-letni pripadnik tega gibanja, 60 ljudi pa je bilo ranjenih. Mursi naj bi se danes sešel s člani egiptovskega vrhovnega sodnega sveta, sicer najvišjega sodnega telesa v državi. Na srečanju se bo govorilo o rešitvi krize, ki jo je sprožila njegova četrtkova odločitev za spremembe ustave, s katerimi si je podelil široka pooblastila. Ta se bodo sicer iztekla predvidoma sredi februarja, ko naj bi bila sprejeta nova egiptovska ustava.

V javnem nagovoru se je avstralski minister za obrambo Stephen Smith opravičil vsem pripadnikom kopenskih sil, vojne mornarice in vojaškemu letalstvu za številne zlorabe s strani nadrejenih tekom zadnjih 60 let. Smith je na ta način reagiral po nedavni objavi neodvisne raziskave v Avstraliji, ki pravi, da je bilo v tem času okoli 1000 avstralskih vojakov žrtev različnih zlorab. Fizično, psihično in seksualno nasilje naj bi bili v avstralski vojski stalna praksa in tudi del vzgoje »pravega« soldata.

Socialni partnerji bodo danes skušali doseči kompromis glede ključnih vprašanj pri predlogu pokojninske reforme. Sindikati niso zadovoljni z njegovo vsebino, še zlasti pa ne z višino pokojnin. Če jim bo danes uspelo uskladiti stališča, bodo dogovor podpisali v torek. Sinikati opozarjajo na svoje izračune, ki kažejo, da bodo pokojnine po vladnih predlogih v prehodnem obdobju, torej do leta 2020, izjemno nizke.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.