(ne)optimistični Britoff

Aktualno-politična novica
18. 2. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

S strani Združenih narodov objavljeno poročilo opisuje hude kršitve človekovih pravic v Severni Koreji. Po letu raziskav in intervjujev s prebežniki iz države so prišli do zaključka, da je ravnanje zrelo za Mednarodno kazensko sodišče. Kršitve naj bi bile sistematične in splošno razširjene, pri čemer ključno vlogo igra močan nadzorni sistem, kjer so prisluškovanje, prisila, strah in kaznovanje učinkovita sredstva omejevanja državljanov.

V zrušenju stavbe je v južnokorejskem mestu Gyeongju umrlo vsaj 9 ljudi. Do nesreče je prišlo, ko se je porušila streha, preobremenjena s težo snega. Med žrtvami so  predvsem študenti, ki so se udeležili orientacijskega tedna na univerzi.

V Avstraliji pa je do incidenta prišlo z izgredi prosilcev za azil. Upor in poskus pobega se je začel v enem izmed centrov, kar je že drugi primer take vrste razgrajanja v zadnjem tednu. V prvem incidentu je kar 39 ljudi pobegnilo, vendar jih je policija že ujela in pripeljala nazaj. Poskusi pobega sicer ne presenečajo, saj je avstralska oblast v svojem ravnanju z migranti pogosto deležna zelo ostrih kritik.

 

0800

Vstop novinarjev v Mjanmar bo po novem otežen. Vize namreč ne bodo več podeljene za tri mesece z možnostjo podaljšanja znotraj državi, ampak le za en mesec, predvsem ko gre za primere občasnega poročanja. Iz pravila so izvzeti novinarji, ki že delajo za katerega od tujih medijev, ki ima pisarne v državi. Po mnenju organizacije Reporterji brez meja gre za nadaljnje  omejevanje medijske svobode, ki da je v mjanmarskem kontekstu pogosto ogrožena.

Urugvajski predsednik Jose Mujica razmišlja o omejevanju inflacije prek nižanja cen storitev javnih služb. Omenjeno je bilo predvsem nižanje cen v energijskem sektorju, potencialno pa tudi oskrbi z vodo in upravljanju z odpadki. Vlada želi preprečiti argentinski scenarij, kjer se je stopnja inflacije povzpela na 30%, v opozorilo pa jim je lahko tudi dogajanje v Venezueli, kjer je ena glavnih problematik, na katere opozarjajo protestniki, ravno visoka stopnja inflacije.

V svojevrstnem spopadu javnega in zasebnega največja privatna iranska banka Mellat toži britansko vlado zaradi škode, povzročene s sankcijami, ki jih je naložilo britansko vrhovno sodišče. Uvedene so bile na podlagi domnevnih povezav banke z iranskim jedrskim programom. Sankcijam so se pri Mellatu sicer že uprli s primerom pred Sodiščem evropskih skupnosti, ki je določilo, da so sankcije neveljavne, saj vlade EU niso predstavile dovolj podatkov, ki bi dokazovali jedrske povezave.

 

0900

Somayya Jabarti je postala prva ženska urednica savdskega državnega časopisa Saudi Gazette. Jabarti pravi, da ob nastopu na novo funkcijo čuti veliko odgovornost kot predstavnica savdskih žensk in njihovih aspiracij. Gre le za najnovejši uspeh v njeni novinarski karieri, njen predhodnik pa je ob odhodu rekel, da se veseli prihoda žensk v drugače povsem moško-dominirano okolje glavnih urednikov savdskih časopisov.

Kitajska vlada nadaljuje svoj boj proti prostituciji, drogam in kockanju. Zakonska prepoved prostitucije, ki velja od leta 1949 očitno ne zadošča, saj je v državi splošno razširjena, na kar kaže tudi nedavni primer mesta Dongguan, kjer je bilo v povezavi s prostitucijo prijetih več kot 1000 ljudi. Pri načrtovanih akcijah je ključno delovanje policije, ki pa ga pogosto omejuje visoka stopnja korupcije. Ko so na primer razkrili metamfetaminsko mrežo v provinci Guangdong, so aretacije vključevale lokalnega politika in vodjo policistov.

Prepovedi čipkastega spodnjega perila protestirajo v Kazahstanu. Šlo naj bi za zdravstvene pomisleke v Kazahstanu, Rusiji ter Belorusiji, in sicer bo proizvodnja, uvoz in pa prodaja čipkastega perila od julija 2014 ustavljena. Razlog se nahaja v sestavi čipke, ki je najbolj prisotna v teh državah, ki naj ne bi vpila dovolj vlage ter tako povečuje možnosti infekcij. Odločitev je bila sicer sprejeta že v letu 2011, a je šele sedaj prišlo do odzivov, ki presegajo proteste ob marsikaterih primerih kršitev človekovih pravic.

 

1000

Albanska vlada napoveduje splošno prepoved uporabe hormonov v kmetijstvu. Za korak naj bi se odločili po tem, ko so ugotovili, da jim konkurenčnost zagotavlja predvsem kvaliteta domačih izdelkov. Poleg tega je lansko poročilo razkrilo, da je bil pri proizvodnji govedine pogosto uporabljen hormon Boldenone, za katerega velja, da ima ob pogostem zaužitju negativne posledice za zdravje ljudi.

Kmetijstvo je tudi ena glavnih tem pogajanj med Japonsko in ZDA. Državi sta del procesa formiranja Trans-pacifiškega partnerstva in japonska zaščita proizvodnje riža je ena izmed točk, ki bo v prihodnjih dneh deležna veliko pozornosti. ZDA namreč želijo, da se japonske koncesije pri tem ter nekaterih drugih kmetijskih proizvodih znižajo ali še bolje, kar odpravijo. Medtem ko japonski predsednik vlade Shinzo Abe vztraja na pogajanjih, pa domači kmetijski lobi vsakršnim popuščanjem s strani države močno nasprotuje.

Na Dunaju se nadaljujejo pogajanja o iranskem jedrskem programu, za katera pa očitno nobena od strani nima visokih pričakovanj. Iranski vrhovni vodja Ali Khamenei pravi, da pogajanja ne bodo privedla do dogovora, medtem ko Barack Obama v bolj optimističnem ameriškem slogu postavlja verjetnost uspeha na 50 odstotkov. V pogajanjih sicer poleg Irana sodeluje vseh pet stalnih članic varnostnega sveta Združenih narodov ter Nemčija, proti koncu tedna pa se pričakuje poročilo o iranskem upoštevanju do sedaj že dogovorjenih ukrepov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness