Ponarejenih pesticidov BritOFF

Aktualno-politična novica
22. 12. 2015 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

Zadnji Predzadnji letošnji krimi BritOFF pričenjamo z najstarejšo obrtjo in združbo, ki je pod pretvezo dobro plačanega dela v Ukrajini novačila dekleta ter jih nato v Sloveniji silila v prostitucijo. Skupina 14 osumljencev in osumljenk, pod vodstvom 40-letne Slovenke, ki se skupaj z 28-letno Ukrajinko nahaja v priporu, je po navedbah kriminalistov izkoristila slab socialni položaj žrtev, jim obljubljala dobro plačano delo barskih plesalk, potem ko jih je pripeljala v Slovenijo pa tudi z različnimi sankcijami silila v precej širšo in bolj intimno animacijo strank. Med 12 žrtvami, kolikor so jih odkrili domači organi odkrivanja in pregona, sta bili poleg deklet iz Ukrajine tudi državljanki Dominikanske republike in Italije.

Slovenski preiskovalci so bili vpleteni tudi v uspešno mednarodno operacijo, v kateri so skupaj s kolegi iz šestih držav odkrili in zaplenili 190 ton nezakonitih in ponarejenih pesticidov. Tako imenovana operacija “Srebrna sekira”, izpeljana v drugi polovici novembra, se je osredotočila na prodajo in uvoz ponarejenih fitofarmacevtskih sredstev in kršitve pravic intelektualne lastnine, kot so patenti, avtorske pravice in blagovne znamke. V tem segmentu je mednarodna preiskovalna komisija pod vodstvom Evropskega urada za boj proti goljufijam (OLAF), izdatno sodelovala tudi s predstavniki zasebne industrije.

Pred koncem pa še skok na Balkan. Srbsko posebno sodišče je po več letih pregona na večletne zaporne kazni obsodila poznanega novosadskega dilerja Mića Nikolića, poznanega kot Sarma, in njegova pajdaša. Sarmo obtožnica že vse od marca 2012 bremeni, da je s Kosova in Albanije  organizirano švercal večje količine gandže in jo nato preko razvejane mreže lokalnih preprodajalcev dilal po Novem Sadu in širše po Vojvodini. Bojda dobro leto trajajočega in donosnega biznisa je bilo za Nikolića konec v januarju 2012, ko je policija pri njegovih sodelavcih in v enem od stanovanj v Novem Sadu odkrila približno 16 kilogramov posušene konoplje, razdeljene v manjše pakete za nadaljnjo prodajo. Po odločitvi srbskega posebnega sodišča bo Sarma za zapahi prebil naslednjih 13 let, več kot desetletne kazni pa so doletele tudi njegova pajdaša Agrona Hodžo in Rajka Savića.

 

OSMA

Kazahstan je na dveh tirih uspešno zvozil ponedeljek. Medtem ko je kazahstanski zunanji minister Erlan Idrissov z Evropsko unijo oziroma njeno visoko zunanjepolitično predstavnico Federico Mogherini podpisal sporazum o partnerstvu in sodelovanju, je predsednik Nursultan Nazarbajev z obiskom ruskega kolega Vladimirja Putina poskrbel za krepitev zglednih odnosov z Moskvo. Tako Putin kot Mogherinijeva sta bila s Kazahstanom zadovoljna - prvi je sogovornika pohvalil za zgledno sodelovanje, zunanjepolitična predstavnica EU pa je podpis sporazuma označila za začetek krepitve gospodarskih in političnih vezi med Kazahstanom in Evropsko unijo.

Novinarji so s protestnimi zbori s sloganom “Novinarji ne klečimo” v več srbskih mestih nadaljevali s pritiski na premiera Aleksandra Vučića, da odstavi obrambnega ministra Bratislava Gašića. Ta je, kot je znano, v začetku decembra na enem od srečanj z novinarji dopisnici televizije B92 primitivno namignil, da ima rad novinarke, ki klečijo, kar je izzvalo val ogorčenja, kaznovanje šovinističnega ministra pa je napovedal tudi Vučić. Da obljube po več kot 14 dnevih še ni izpolnil, so ga s protestni shodi v organizaciji več novinarskih in medijskih društev novinarji spomnili v Beogradu, Novem Sadu, Kragujevcu in Vranju.

Odzivi na referendumsko zavrnitev zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih se niso še niti dobro polegli, sodeč po spletnem portalu državnega zbora pa je v parlament romal že nov predlog zakona, ki ureja pravice homoseksualnih parov. Avtor predloga, nepovezani poslanec Jani Möderndorfer, ki je ob vložitvi predloga na medmrežju čivknil, da na poti v enakopravnost ne smemo zaostajati niti en dan, bo vsebino zakona predstavil danes.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.