(Ra)združitveni BritOFF

Aktualno-politična novica
rudniki
18. 3. 2019 - 10.05
 / BritOFF

10.05

Puč ulice ali klasičen državni udar?
 / 30. 10. 2014

V Abecedariju spregledanih smo spet pri črki “B” in Burkina Fasu, zahodnoafriški državi, katere ime lahko prevedemo kot “dežela pokončnih ljudi”. Dvignjene glave so zastopniki države lahko zapustili pariške dvorane Mednarodnega arbitražnega sodišča Mednarodne gospodarske zbornice. Sodišče je nedavno razsodilo v prid Burkina Fasa, ki ga je tožilo podjetje Pan African Minerals Group romunsko-avstralskega poslovneža Franka Timișa. Podjetje je nekdanjo francosko kolonijo tožilo za okrog dve milijardi evrov, ker je vlada podjetju odvzela pravice za izkoriščanje največjega svetovnega nahajališča mangana, ki se nahaja v Tambau na severu države.

Pogodbo o izkoriščanju nahajališča je leta 2012 s podjetjem sklenil dolgoletni predsednik Blaise Compaoré, podjetje pa naj bi v razvoj nahajališča že vložilo okrog 90 milijonov evrov. A Compaoréja so leta 2014, ko je hotel spremeniti ustavo, da bi podaljšal svoj staž na predsedniškem stolčku, množični protesti in upor znotraj vojske prisilili v odstop.

Kdo je bil dolgoletni burkinofaški predsednik, ki je z današnjim dnem odstopil?
 / 31. 10. 2014

Nova vlada - novi interesi. Novi minister za rudarstvo Oumarou Idani preklic pogodbe utemeljuje s tem, da je prišlo do “zloma zaupanja” med podjetjem in vlado. Sodišče v Parizu je razsodilo, da je bila prekinitev pogodbe “veljavna in upravičena po zakonu”. V vrsti pred Tambaom pa že čakajo kitajska podjetja in francoski Eramet.

8.05

Izraelsko vrhovno sodišče je razsodilo proti odločitvi volilne komisije in arabski listi Raam-Balad dovolilo nastop na parlamentarnih volitvah, ki bodo 9. aprila. Sodišče odločitvi volilne komisije, ki jo sestavljajo delegati trenutnih parlamentarnih strank, nasprotuje tudi v primeru kandidature Michaela Ben-Arija. Članu stranke Judovska moč je prepovedalo kandidaturo na podlagi tega, da je izražal protiarabski rasizem. Judovska moč je ena od članic predvolilne koalicije, ki jo je okrog svoje stranke Likud sestavil premier Benjamin Netanjahu. V kampanji se ubogi Netanjahu in njegova druščina predstavljata kot žrtvi prevelike oblasti sodišč in medijev. Pa čeprav generalni državni tožilec Avichai Mandelblit ni zbral niti toliko poguma, da bi obtožnico proti Netanjahuju vložil pred volitvami. Netanjahuja sicer čakajo tri za zdaj neuradne obtožnice, ki ga bremenijo prejemanja podkupnin v zameno za usluge, kot tudi dogovorov z mediji o njemu naklonjenem poročanju. Toda če bo Netanjahu na volitvah slavil in že petič zasedel stolček predsednika vlade, bo varen tudi pred obtožnicami. Kajti premier, ki ima podporo sveže vlade, lahko odstopi le sam ali pa sploh ne.

ameriske baze
Pompeo Iran obtožuje kršenja Resolucije 2231 ZN, izvoz Irana trpi
 / 3. 12. 2018

V bližnjevzhodnem izraelskem rivalu Iranu so medtem investirali okrog 10 milijard evrov v dokončanje štirih razvojnih faz plinskega polja Južni Pars. Razvoj novih črpališč plina naj bi v letu dni povečal iranske produkcijske kapacitete za približno desetino, za več kot 100 milijonov kubičnih metrov plina dnevno. Naftni minister Bijan Zanganeh je ob tem povedal, da se s kitajskim državnim naftnim podjetjem CNPC še naprej pogovarjajo o investicijah v Južni Pars, največje plinsko polje na svetu. Ameriške sankcije proti Iranu namreč niso ustavile le investicij francoskega Totala, ampak tudi kitajskega partnerja, za katerega se je po uveljavitvi sankcij domnevalo, da bo prevzel dominantno vlogo v razvoju plinskega polja.

Največji nemški banki Deutsche Bank in Commerzbank sta potrdili, da se pogovarjata o združitvi. Temu naj bi bila naklonjena tudi nemška vlada, saj bi tako Commerzbank obvarovala pred tujim prevzemom, ki bi Deutsche Bank na nemškem trgu povečeval konkurenco. Združitvi med drugim nasprotujejo sindikati, ki trdijo, da bi bilo ogroženih več deset tisoč delovnih mest.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness