Skrajno feministične ameriške redovnice

Aktualno-politična novica
16. 4. 2013 - 10.41
 / BritOFF

OB SEDMIH

Na cilju tradicionalnega bostonskega maratona sta odjeknili dve eksploziji, v katerih so bili po zadnjih podatkih ubiti trije ljudje, najmanj sto trideset pa je ranjenih. Motiv za napad in storilci zaenkrat ostajajo neznani, policija pa je v bližini ciljne črte našla še dve neaktivirani eksplozivni napravi. Počilo je tudi v predsedniški knjižnici Johna F. Kennedyja v predmestju Bostona. V eksploziji ni bil nihče ranjen, dogodek pa po trditvah policije ni povezan z bombami na maronu. Včeraj je bil sicer za Američane prazničen dan, Dan domoljubov, ko se spominjajo začetka vstaje proti kolonialni vladavini.

Napeto vzdušje vlada tudi v Venezueli po nedeljskih predsedniških volitvah, saj je bil rezultat izjemno tesen. Volilna komisija je za zmagovalca razglasila začasnega predsednika Nicolasa Maduro, ki naj bi prejel 50,8 odstotka glasov oziroma 262 000 glasov več kot kandidat opozicije Henrique Capriles. Slednji poraza ne priznava in skupaj s privrženci, ki so se včeraj med protesti po celi državi spopadali s policijo in vojsko, zahteva novo štetje glasov.

Nova častna meščana Ljubljane bosta postala igralka Štefka Drolc in novinar Jurij Gustinčič, so sklenili mestni svetniki. Na seji so tudi zavrnili predlog Nove Slovenije o prepovedi pitja alkohola na javnih krajih. Župan Zoran Janković je tako izjavil, da je načeloma proti kakršnimkoli prepovedim, Anton Kranjc iz vrst predlagateljev pa, da mladina prepovedi potrebuje.

OB OSMIH

Sveže pečeni papež Frančišek je požegnal poročilo, pripravljeno še v času njegovega predhodnika Benedikta XVI., ki pripadnice ameriške krovne redovne organizacije Leadership Conference of Women Religious obtožuje nič več in nič manj kot »skrajnih feminističnih stališč«. Bog pomagaj! Vatikan omenjenim redovnicam, ki jih je kakih 45 000, priznava zasluge pri humanitarnem in karitativnem delu, a naj bi njihova krovna organizacija imela »resne doktrinarne težave«. V vsakdanjem besednjaku to pomeni, da ne propagirajo dovolj vneto ali pa sploh ne katoliških stališč glede spolnosti, splava in istospolnih družin. Vatikan je zato nadškofa iz Seattla pooblastil, da napravi red v omenjeni oragnizaciji!

Bolgarsko državno tožilstvo je v preiskavi, ki jo je na podlagi anonimke zahteval nekdanji premier in vodja socialistov Sergej Stanišev, ugotovilo, da je notranje ministrstvo več let naročalo nezakonita prisluškovanja vodilnim politikom in poslovnežem v državi. Za takšno prakso naj bi bil odgovoren nekdanji notranji minister Cvetan Cvetanov, kar je sam sicer že zanikal, med prisluškovanimi pa naj bi bila celo predsednik države Rosen Plevneljev in evropska komisarka Kristalina Georgijeva.

Kmetijskega ministra Dejana Židana moti hrvaški teran na policah slovenskih trgovin. Na prisotnost omenjene žlahtne kapljice je ministrstvo opozorila pristojna inšpekcija, ki je že zahtevala umik vina s slovenskega trga, ker naj bi kršilo določbo o geografski zaščiti. Minister je zato strogega obraza napovedal, da bo pristojne v sosednji državi povprašal, pod katerimi pogoji njihovi vinarji ob upoštevanju geografskega porekla sploh lahko proizvajajo teran. Očitno ga je strah, da bi se lahko ponovila zgodba z briškim tokajem. Madžari so namreč z evropsko zaščito blagovnih znamk dosegli prepoved uporabe tega imena za slovenska vina, podobno pa bi lahko dosegli tudi Hrvati z istrskim teranom. 

OB DEVETIH

Urad Združenih narodov za boj proti drogi in kriminalu je sporočil, da je proizvodnja maka za opij v Afganistanu že tretje leto v porastu in bo kmalu dosegla rekordno raven. Letos naj bi v največji svetovni proizvajalki opija pridelali celo devetdeset odstotkov celotne planetarne letine, razloge pa gre iskati v anarhičnih državnih razmerah in ugodnih cenah opija na svetovnem trgu.

Na višjem sodišču v Beogradu se začenja sojenje dvanajstim obtoženim za podtaknitev požarov v stavbah ambasad leta 2008 po mitingu »Kosovo je Srbija«. Obtoženi se branijo s prostosti, poleg ameriške ambasade, v kateri so po požaru našli truplo enaindvajsetletnega novosadskega študenta, pa naj bi predhodno manjši požar podtaknili še v hrvaški in nemški ambasadi. Odkritje in pregon krivcev za omenjeno dejanje je tudi eden od sedmih nemških pogojev za podporo Srbiji pri pridruževanju Evropski uniji.

In kako kaže trenutno sloganu Kosovo je Srbija? Kosovski obrambni minister Agim Ceku je po propadu zadnjih posrednih pogajanj med Kosovom in Srbijo v današnjem intervjuju za enega od kosovskih časopisov izjavil, da vlada v nobenem primeru ne namerava z oboroženo akcijo prevzeti nadzora nad severom Kosova, kjer v štirih občinah živi pretežno srbsko prebivalstvo.

OB DESETIH

Novička iz ta mesec nepogrešljivega Korejskega polotoka. Zaradi demonstracij v Seulu, na katerih so ljudje zažgali sliko nekdanjega severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila, je bratska Severna Koreja zagrozila s takojšnjim maščevanjem, če se bratska južna soseda ne bo opravičila za takšno »hudobno in neopravičljivo dejanje« in če ne bo preprečila novih sovražnih aktivnosti.

Večeras me dobri drugovi nemojte ništa pitati
Neka zazveči Q5 weapon, pa će me manje boljeti.

Ne dirajte mi veceras uspomenu u meni
Ne dirajte mi radničku partiju ja cu se vratiti.

Izrael bo ob praznovanju jutrišnjega Dneva neodvisnosti sprožil tudi »Leto narodne dediščine«. V ta okvir sodi tudi  štiriletni projekt, težak 190 milijonov dolarjev, s katerim želi vlada Benjamina Netanjahuja popularizirati židovske vezi z antičnimi mesti v Izraelu in na palestinskih ozemljih. Medtem ko bodo arheologi tako na primer razkopavali v mestu Tel Shilo v Zahodnem bregu, kjer naj bi se po legendi nahajala starozavezna skrinja zaveze, pa se Palestinci pritožujejo, da gre samo še za enega v nizu spolitiziranih projektov, ki bo poglobil bližnjevzhodni konflikt.

Nikakršnih izkopavanj pa ni bilo potrebnih za ugotovitev vsebine sefov srbske narodne banke, v katerih so bile pred tremi desetletji shranjene stvari tovariša Tita. V sefih, ki so jih prejšnji četrtek odprli po pooblastilu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, se je po poročanju portala Danas nahajalo dobrih 29 kilogramov zlata v palicah in v prahu, pa 149 predmetov iz zlata, briljantov in diamantov, ki so pripadali družini Karađorđević. Za nameček so se našli še različni zlatniki, numizmatični kovanci ter nekaj vrednejših predmetov in posode. V sefih je bilo spravljenih tudi več deviz v gotovini - več kot 26.000 ameriških dolarjev, 36.000 nemških mark in 2200 danskih kron. Sefi so bili odprti v okviru zapuščinske razprave Titove družine, usoda najdene lastnine pa sedaj ostaja nejasna, saj bi se po sklepu predsedstva nekdanje skupne države lahko pretvorila v zlate rezerve oziroma prodala na dražbi. In spet bi bila potrebna zapuščinska razprava ...

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness