Splavljeni britoff

Aktualno-politična novica
22. 5. 2016 - 12.00
 / BritOFF

Pod sloganom "Za življenje, družino in Hrvaško" se je v Zagrebu po ocenah policije zbralo 7000 nasprotnikov splava. Protestom, ki jih je organizirala klerofašistična skupina U ime obitelji, se je pridružila tudi soproga aktualnega premierja Tima Oreškovića. Hkrati pa je potekal tudi proti shod nekaj sto zagovornikov splava, ki so opozarjali na neokonzervativni duh časa, ki straši po Hrvaškem.

Pacifiška država Vanuatu namerava preko ustavne reforme ženskam rezervirati določeno število sedežev v parlamentu. Ta poteza je posledica 10-letne nezastopanosti žensk v 52-članskem parlamentu. Po besedah pravosodnega ministra, Ronalda Warsala, bi ustavna sprememba lahko prišla  v veljavo že v začetku prihodnjega meseca. Ustava bo parlamentu po novem nalagala, da vzpostavi sistem ženskih kvot, konkretno število njim namenjenih sedežev pa ni določeno. Podatki francoske notranjeparlamentarne zveze, ki se ukvarja z opazovanjem, koordinacijo in reševanjem težav parlamentarizma po svetu, pacifiško območje uvrščajo na zadnje mesto glede zastopanosti žensk v parlamentu na svetu. Odstotek te znaša 16%, medtem ko je svetovno povprečje 22%.

V Čilu se je med govorom predsednice Michelle Bachelet v kongresu odvil protest proti njeni vladi. Bachelet je napovedala, da bodo reforme, med drugim tudi napovedana ukinitev šolnin, morale počakati na čase s stabilnejšo javno-finančno situacijo. Čilska socialistična stranka se zato sooča z vse glasnejšimi obtožbami, da ni zvesta svojemu imenu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.