Turški britoff

Aktualno-politična novica

0805

Na pogrebu 13-letne Palestinke Ruqayye Eid Abu Eid v vasi Yatta na okupiranem Zahodnem bregu se je zbralo več tisoč ljudi, ki so ob plapolanju Hamasovih zastav vzklikali znameniti slogan druge Intifade “Milijoni mučenikov korakajo v Jeruzalem”. Deklico so izraelski vojaki ustrelili v soboto zvečer, ker naj bi proti njim prihajala z nožem. Pojavljajo se sicer trditve, da je nož na posnetku varnostne kamere zmontiran naknadno. Kakorkoli, tudi če je 13-letnica imela nož, bi jo vojska najbrž lahko obvladala drugače kot z izvensodnim ubojem. V zadnjem valu nasilja je od oktobra umrlo že 160 Palestincev, od tega skoraj 30 otrok, v napadih z noži pa je bilo ubitih tudi 25 Izraelcev.

Brazilsko gibanje za brezplačen javni prevoz, ki deluje predvsem v Sao Paulu, je za jutri sklicalo nov protest. Kljub mnogim spopadom s policijo v minulih tednih namreč ne nameravajo odnehati, dokler ne dosežejo ne le preklica podražitev, pač pa brezplačnega javnega prevoza, ki je glede na povprečno plačo dražji tudi od prevoza v Londonu, Tokiu in New Yorku. Glavni razlog za ostre spopade s policijo je njihova zahteva, da organizatorji razkrijejo traso svojega pohoda, česar pa ti ne želijo, saj naj bi jim ustava to omogočala. Tudi za jutrišnji protest tega ne nameravajo storiti, zato je zopet pričakovati spopade na policijskih barikadah. Na zahteve protestnikov se je župan Sao Paula Fernando Haddad odzval precej iskreno. Dejal je, da gre za spolzek teren, saj, citiramo: ”Posledice zahtev po brezplačnem prevozu so lahko velike, naslednja zahteva je lahko brezplačno kosilo, brezplačna večerja, pa brezplačni izlet v Disney World. Odpre se razprava, za katero ne moreš vedeti, kje se bo končala.”

Soočeni z brutalno represijo turških vladnih sil so se Kurdi na jugovzhodu Turčije povezali v bolj organizirano vojaško formacijo. Člani urbane gverile Gibanje patriotske revolucionarne mladine, s kratico YDG-H, krila Kurdske delavske stranke oziroma PKK so se združili v enote civilne zaščite, s kratico YPS. Boj posameznih gverilskih skupin bo tako usmerjan z bolj centralizirano vojaško strukturo. Ob ustanovitivi YPS so namreč zapisali, da je trenutna represija pokazala na potrebo po razvoju profesionalne obrambne sile, ki bo vključevala vse družbene segmente in bo bolj organizirana in disciplinirana. Nove formacije so bile že organizirane v številnih mestih, vodijo jih mladi gverilci iz nekdanje YDG-H, svojo zvestobo pa so prisegli zaprtemu vodji PKK Abdullahu Öcalanu in svobodnemu Kurdistanu. Živel svobodni Kurdistan!

 

1005

Mednarodna konfederacija sindikatov je na turško vlado naslovila pismo, v katerem poziva k preiskavi umorov sindikalistov. Ti so v zadnjem času še pogostejši kot prej, konfederacija pa zanje krivi prav turško državo oziroma njene varnostne sile. V pismu generalni sekretar našteje več primerov tako umorov kot priporov članov sindikatov v mestu Cizre, ki je že dlje časa pod stalnim nadzorom, kar tamkajšnjemu večinsko kurdskemu prebivalstvu onemogoča dostop do vode ali zdravstvene oskrbe.

Na Irskem se je več tisoč ljudi udeležilo številnih protestov proti dodatnim stroškom za vodo, ker verjamejo, da je dostop do pitne vode človekova pravica. Gre za nadaljevanje kampanje, ki jo podpira večina irskih sindikatov in ki se je začela, preden je bil uveden dodaten strošek za gospodinjstva. Aktivisti pravijo, da dražji dostop do vode ne spodbuja bolj varčnega ravnanja z njo, ampak le kaznuje najrevnejše in veča neenakost.

Britanski sindikat UNITE katarski vladi ponuja pomoč pri uveljavljanju vsaj minimalnih delavskih standardov v državi. Ta je znana po vseprisotnih kršitvah pravic tujih delavcev, ki so zadnje čase najbolj izpostavljene pri gradnji infrastrukture za svetovno nogometno prvenstvo leta 2022. Generalnemu sekretarju UNITE so se na obisku v Katarju pridružili še predstavniki mednarodne sindikalne federacije delavcev v gradbeništvu ter gozdarstvu in dva laburistična poslanca. S predstavniki katarske oblasti se jim ni uspelo srečati.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness