United tribunes in prostitucija

Aktualno-politična novica
2. 12. 2014 - 8.05
 / BritOFF

Sedma

Rusija je zaustavila projekt gradnje plinovoda Južni tok, s katerim bi ruski plin preko Črnega morja dosegel južno Evropo. Kot je poudaril direktor ruskega energetskega podjetja Gazprom Aleksej Miler med obiskom v Ankari, je projekt zaključen, ruski predsednik Vladimir Putin pa je ob tem dodal, da bi bilo ob vseh preprekah, ki jih je Rusiji postavila Evropska unija, nesmiselno vztrajati pri gradnji plinovoda.

Evropska komisija je projektu vseskozi nasprotovala, saj pravila konkurenčnosti ne dovoljujejo, da je ponudnik plina hkrati tudi lastnik plinovoda, kar velja v primeru Južnega toka. Po zaustavitvi projekta se Rusija, kot je bilo slišati med Milerjevim in Putinovim obiskom v Ankari, že ozira za novimi trgi. Eden od njih je prav turški, kjer bo Rusija za začetek povečala dobavo plina.

Generalni haaški tožilec Serge Brammertz  je od haaškega sodišča zahteval umik odloka o začasni izpustitvi Vojislava Šešlja na prostost. Kot je dejal Brammertz, so vojnih zločinov obtoženega vodjo Srbske radikalne stranke izza haaških zapahov začasno na prostost izpustili iz humanitarnih razlogov zaradi poslabšanja Šešljevega zdravja, pri tem pa so mu postavili minimalne pogoje, da ne sme vplivati na priče ali žrtve. Šešelj naj bi zaupanje sodišča izigral že takoj ob vrnitvi v Srbijo, in sicer z napovedmi, da se v Haag ne bo vrnil prostovoljno, hkrati pa je zagrozil tistim, ki bi sodelovali z mednarodnim tribunalom.  

Predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade so po večurnih pogajanjih vendarle dosegli in tudi že parafirali dogovor o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju za leto 2015. Kot je  mogoče razbrati iz besedila sklenjenega sporazuma, na podpis katerega je prišel tudi predsednik vlade Miro Cerar, so sindikati v glavnem uspeli s svojimi zahtevami. Že veljavni varčevalni ukrepi v višini 313 milijonov evrov, v katerih podaljšanja so sindikati načeloma pristajali ves čas, se bodo prenesli v prihodnje leto, z dodatnimi rezi pa bo vlada po neuradnih izračunih prihranila še približno 30 milijonov evrov. Ti bodo prihranjeni na račun dodatka za delovno uspešnost zaradi obsega dela in premij za pokojninsko zavarovanje.  

Osma

V več evropskih državah je bila konec minulega tedna izpeljana obsežna mednarodna policijska akcija proti trgovini z ljudmi. Policija je bila aktivna predvsem v Nemčiji, kjer je pri razbitju kriminalne združbe, ki naj bi se ukvarjala s prostitucijo, sodelovalo več kot 900 policistov. V več zveznih državah so organi pregona prečesali bordele, stanovanja in pisarne ter obtožili 15 oseb, ki naj bi v večini pripadale kriminalni skupini “United Tribunes”.

Združbo “United Tribunes” sestavljajo tako člani iz Nemčije kot tudi Bosne in Hercegovine, zato se je v preiskavo vključila tudi bosanska Agencija za preiskave in zaščito, krajše SIPA. Policisti so opravili hišne preiskave v različnih predelih Sanskega mostu, kamor naj bi se zateklo več osumljencev turškega porekla. Bosanski organi pregona so iskali predvsem materialne dokaze za mednarodno trgovino ljudmi in prostitucijo, saj naj bi žrtve mednarodne skupine prihajale predvsem iz balkanskih držav.  Adisa Karačić, tisokovna predstavnica tožilstva Bosne in Hercegovine, ki je usmerjalo akcijo SIPE na področju Sanskega mostu:

izjava

Zaradi naraščajočega trgovanja z ljudmi in prostitucije, ki v večini primerov presegata nacionalne okvire, je Bosna in Hercegovina pred časom svojo zakonodajo na področju uskladila z evropsko, zdaj pa to uveljavlja tudi v praksi, in sicer s konkretnim sodelovanjem bosanskih organov pregona s sodelavci iz drugih držav. Kot je poudaril državni koordinator za borbo proti trgovini z ljudmi Senad Rizvo, so bile v Bosni in Hercegovini v zadnjem času izpeljane mnoge akcije za razkrivanje prostitucije, policisti in kriminalisti pa so v tem času uspeli identificirati 26 žrtev trgovine z ljudmi.

Aktualna mednarodna policijska akcija proti trgovini z ljudmi in prostituciji, o kateri govorimo v današnjem krimi BritOffu, je bila, poleg Nemčije ter Bosne in Hercegovine, izpeljana še v Avstriji in Romuniji. V Sanskem mostu zaseženi dokazni material pa bo najprej romal na sodišče v Sarajevo, nato pa ga bo to predalo nemškim kriminalistom, ki vodijo omenjeno mednarodno preiskavo.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness