Vega spet računa

Aktualno-politična novica
1. 4. 2021 - 10.15
 / BritOFF

Tehno

 

V Mariboru so na Institutu informacijskih znanosti ta teden simbolno zagnali superračunalnik, imenovan Vega. Gre za najpomembnejši del projekta nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur v projektu HPC-RIVR, ki ga izdatno financira Evropska unija. Hkrati pa je z Vego Slovenija dobila prvi superračunalnik, ki ga lahko uvrstimo v sam računalniški vrh. Na vsake pol leta objavljeni lestvici najmočnejših računalnikov se bo predvidoma uvrstil okoli 40. mesta.

Vega lahko opravi okoli 7 petaflopov ali 7 milijonov milijard računskih operacij na sekundo. To je skoraj tridesetkrat več kot njegov prototipni predhodnik, imenovan Maister, ki so ga prav tako zagnali v Mariboru. Več pove Jan Jona Javoršek, raziskovalec digitalne lingvistike z Instituta Jožefa Stefana, ki je pomagal pri razvoju.

Izjava

Evropa namerava v razvoj superračunalništva v prihodnjih letih vložiti 8 milijard evrov, za začetek pa bo vzpostavila osem testnih sistemov v okviru iniciative EuroHPC. Mariborski Vega je prvi med njimi. Je sicer tudi najšibkejši med njimi. V prihodnosti želi Evropska unija razviti tudi svoje mikročipe, Vego pa poganjajo relativno standardni mikroporcesorji in pospeševalniki.

Sestavlja ga malo več kot tisoč vozlišč, ki so v resnici sami močni računalniki, povezani z zmogljivo mrežno povezavo, tako da celotna gruča deluje kot en računalnik. 960 vozlišč sestavljajo zgolj običajni procesorji (AMD Epyc 7H12), precej podobni tistim v običajnih računalnikih, le da imajo, namesto dveh ali štirih, kar 64 jeder. V 60 vozliščih pa dodatno računsko moč zagotavlja po 6 grafičnih kartic (Nvidia A100). K Vegi spada še diskovje, veliko 24 petabajtov. Še ena manjša posebnost je, da zaradi zelo močnih procesorskih enot, ki oddajajo temu primerno visoko temperaturo, računalnik potrebuje vodno hlajenje.

Vego bodo uporabljali številni slovenski raziskovalci, del njegovih kapacitet pa bo moralo biti na voljo tudi drugim evropskim znanstvenikom. Ena njegovih pomembnih nalog bo tudi priprava vremenskih napovedi. Naj bodo dobre.

 

Novice

V Nigru naj bi po besedah vladnih predstavnikov prišlo do neuspelega poskusa državnega udara. Več oboroženih napadalcev je poskusilo vdreti v predsedniško palačo. Domnevni pučisti naj bi prišli iz bližnje vojaške letalske baze, po krajšem spopadu pa so se umaknili. Jutri bo sicer potekala inavguracija novega predsednika Mohameda Bazouma. To bo prvi miren prenos oblasti v Nigru od njegove osamosvojitve leta 1960.

Ne le Slovenija, tudi Francija bo prešla v tretji lockdown zaradi epidemije novega koronavirusa. Predsednik Emmanuel Macron je v televizijskem nagovoru napovedal zaprtje šol in nenujnih trgovin za tri tedne. Prav tako bodo ustavljena nenujna potovanja med regijami. Podobni ukrepi sicer že veljajo v Parizu in okolici. Francoska vlada je do sedaj poskušala tretji val epidemije omejevati z ukrepi, ki so veljali le za regije, a ti ukrepi niso ustavili hitrega polnjenja bolnišnic, v katerih je število bolnikov na intenzivni negi preseglo številke iz lanskega drugega vala.

Vodenje stranke DeSUS bo do kongresa prevzela Brigita Čokl, začasni vodja Anton Balažek pa je odstopil in se vrača na mesto podpredsednika. Svet stranke je sicer potrdil dosedanjo politiko stranke, ki naj bi se v parlamentu zavezala k tako imenovani zmerni opozicijski drži.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je povedal, da namerava zapustiti vladni kabinet, da bi prevzel svoje poslansko mesto in s tem Janševi vladi zagotovil večino v parlamentu. Ta sedež trenutno zaseda nadomestni poslanec Gregor Židan, ki je vmes prestopil v poslansko skupino Socialnih demokratov, ki sicer že ima enega Židana. Počivalšek bo tako lahko okrepil zdesetkane poslanske vrste SMC-ja. Židan je povedal, da je vajen biti igralec s klopi in ga Počivalškova poteza ne preseneča. Počivalšek je tudi že napovedal, koga bo predlagal Janezu Janši za svojega naslednika. Kot je tvitnil prvak SMC-ja, so najbolj efikasni ministri za gospodarstvo in tudi druge vodstvene položaje bivši direktorji term, kot je sam. Prav tako mora dober minister imeti žilico za posel in izkušnje s političnimi obračuni s kaviar levico. Zato se zavzema, da bi ga na ministrskem položaju nadomestil nekdanji direktor term Ptuj in direktor ŠOU v Ljubljani, Andrej Klasinc.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.