VETO NA BritOFF

Aktualno-politična novica
21. 11. 2013 - 10.10
 / BritOFF

PRVI

Ruske pravosodne oblasti so pripornega centra v Sankt Peterburgu, ob plačilu varščine, izpustile prvo od 30-ih aktivistov okoljevarstvene organizacije Greenpeace, ki so jih priprle pred dvema mesecema ob protestni akciji proti črpanju nafte v bližini naftne ploščadi v Barentsovem morju. Brazilska aktivistka Ana Pula Maciel je prva od skupine 19-ih priprtih okoljevarstvenikov, za katere je rusko sodišče odobrilo izpustitev ob plačilu varščine.  Greenpeace naj bi varščino v višini slabih 50.000 evrov zaenkrat položil za devet priprtih aktivistov, ob tem pa ni še ni znano, ali bo gibanje izpuščenih pripadnikov Greenpeacea po izpustitvi ostalo omejeno, saj so jim ruske oblasti ob aretaciji zaplenile potne liste. Kljub izpustitvam iz pripora bodo obtožbe proti aktivistom ostale.

Evropski parlament je po dolgotrajnih pogajanjih potrdil spremenjeno ureditev kohezijske in regionalne politike Evropske unije za obdobje med letoma 2014 in 2020. Namen spremenjene evropske kohezijske politike naj bi bil zmanjšati razlike med bogatimi in revnimi regijami ter krepitev konkurenčnosti Evropske unije kot celote, evroposlanci pa so se po več kot pol leta trajajočih pogajanjih uskladili tudi glede finančnih sredstev, namenjenih za ta sveženj. Na nivoju celotne Evropske unije bo v obdobju 2014-2020 skupno na voljo 325 milijard evrov kohezijskih sredstev, od tega bodo za Slovenijo na voljo 3 milijarde. Te naj bi bile za podalpsko deželico, po besedah njenih predstavnikov, v času krize glavni vir investicij.

Stanko Stepišnik je po pogovoru s predsednico vlade Alenko Bratušek odstopil z mesta ministra za gospodarstvo. Kot je po sestanku z Bratuškovo dejal Stepišnik, se je za odstop odločil zaradi stopnjujočih se očitkov o neprimernosti prijave podjetja Emo Orodjarna, katerega solastnik je, na razpis za državna sredstva. Oba s premierko sta zatrdila, da v primeru subvencij podjetju Emo Orodjarne ni bilo nič zakonitega, kljub temu pa ponavljajoči se očitki predstavljajo oviro za nemoteno delo vlade, zato se je Stepišnik, ki se vrača v poslanske klopi, odločil, da, po Igorju Mahorju kot drugi, zapusti vladno ekipo.  

DRUGI

Parlament v Gruziji je potrdil Iraklija Garibašvilija za novega predsednika vlade. Garibašvili, ki ga je v parlamentu podprlo 91 poslancev, proti pa jih je bilo le 19, je na mestu premiera zamenjal miljarderja Bidzino Ivanšvlija, ki je ta mesec odstopil po letu dni predsednikovanja. Do menjave na čelu gruzijske vlade je prišlo po predsedniških volitvah minuli mesec, na katerih je slavil Giorgi Margvelašvili. Novi premier Garibšavili je po imenovanju dejal, da bo nadaljeval s politiko predhodnika – na eni stran si bo prizadeval za izboljšanje odnosov z Rusijo, na drugi pa za približevanje evro integracijam.

Državni svet je v popoldnevu vetov izglasoval odložilna  veta na zakon o davku na nepremičnine in na zakon o izvrševanju državnih proračunov za prihodnje dve leti. Za slednjega je glasovalo 17 državnih svetnikov, proti pa jih je bilo 7, medtem ko je veto na zakon o davku na nepremičnine podprlo kar 27 svetnikov proti pa sta bila le 2. Oba zakona se tako vračata v državni zbor, kjer ju mora za končno potrditev podpreti najmanj 46 poslancev.

Specialisti končnic, košarkarji Olimpije so v 6. krogu evropskega pokala ponovno slavili po uspešnem zaključku tik pred koncem tekme. Tokrat je Ljubljančanom zmago s 83 proti 32 4 sekunde pred koncem s trojko prinesel Deividas Gailius. Olimpija, ki je na podoben način slavila že med vikendom v sklopu regionalne v Podgorici pri tamkajšnji Budućnosti, se je z novo zmago povzpela na 3. mesto skupine C.

TRETJI

V afganistanskem glavnem mestu Kabul dobrih 2.500 plemenskih voditeljev in predstavnikov drugih ravni afganistanske družbe začenja s 4-dnevno tradicionalno plemensko skupščino, tako imenovano lojo džigro, na kateri bodo odločali o varnostnem sporazumu z Združenimi državami  Amerike. O sporazumu, ki naj bi zakoličil pravila o navzočnosti ameriški vojakov v državi po letu 2014, se ZDA in Afganistan pogajata že več mesecev, njegov končni osnutek pa sta pretekli mesec oblikovala afganistanski predsednik Hamid Karzaj in ameriški državni sekretar John Kerry. Ta med drugim predvideva, da bo pod Hindukušem po letu 2014 ostalo do 16.000 ameriških vojakov, ki bodo nadaljevali z urjenjem afganistanske vojske in s pomočjo v boju proti talibom.  

Francoska policija je po navedbah urada pariškega tožilstva aretirala moškega, po fizičnem zgledu zelo podobnemu napadalcu, ki je v ponedeljek streljal v prostorih uredništva časnika Liberation in huje ranil fotografa. Za enkrat še neznanega moškega naj bi aretirali v eni podzemnih garaž v zahodnem pariškem predmestju Bois-Colombes, aretirani pa ob aretaciji naj ne bi bil v stanju, da bi ga lahko nemudoma zaslišali. Po domnevah francoske policije, naj bi isti storilec, ki je streljal v prostorih časnika Liberation, stal tudi za streljanjem pred sedežem banke Societe Generale.

Minister za finance Uroš Čufer je po celodnevni razpravi v državnem zboru pozno ponoči pristal glasovanje o nezaupnici. Finančnega ministra, zoper katerega je interpelacijo vložila poslanska skupina SDS, je podprlo 48 poslancev, za interpelacijo pa jih bilo 28. SDS je Čuferju sicer očitala, da deluje v škodo javnih financ, pri tem pa navedla primer likvidacije Probanke in Factor Banke, neprimerna pa se jim zdi tudi razrešitev njihovega poslanca Andreja Širclja z mesta neizvršnega direktorja v tak imenovani slabi banki. 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.