Vrni se, Rajko!

Aktualno-politična novica
rajc
25. 3. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10.05:

Pred nekaj tedni nas je zapustil portal Partis.si. Tokrat vzrok ne tiči v protestniških akcijah hrčka Rajka, temveč v požaru na serverski farmi podjetja OVHcloud v Strasbourgu, katere strežniki so gostili tudi Partis. Sol na rano je podjetje posulo s tem, da je uporabnikom strežnikov, tako partisovci, onemogočilo dostop do samih strežnikov, pa tudi do njihovih varnostnih kopij. Ekipa Partisa je sicer sporočila, da je nedoločeno količino podatkov hranila tudi drugod, in obljubila, da bo portal ponovno vzpostavljen, ko bo končan prenos podatkov.

OVHcloud je največji ponudnik storitev računalništva v oblaku v Evropi in tretji največji na svetu. Požar je začasno onemogočil več milijonov spletnih strani, med drugim v Franciji, Združenem kraljestvu, Poljski in Slonokoščeni obali. Zgolj v Franciji naj bi bila prizadeta približno dva odstotka strani z domeno “.fr. Za spletno aktivnost sta bila med drugim prikrajšana pariški Center Georges Pompidou in Evropska vesoljska agencija. S kriptoborze Deribit so sporočili, da je prizadet zgolj njihov blog, ne pa tudi trgovanje, šahovski portal lichess.org [lIčes pika org] pa naj bi izgubil 24 ur zgodovine odigranih partij. 

Zublji so udarili tudi po zlikovcih. Po poročanju podjetja Kaspersky, ki se ukvarja s kibernetsko varnostjo, naj bi pri OVH hekerske skupine z namenom gostovanja programske opreme “command and control” uporabljale 140 strežnikov, od katerih naj bi jih ugasnilo 36 odstotkov. Na te strežnike se povezujejo okuženi računalniki in nanje brez vednosti uporabnika pošiljajo ukradene podatke ali pa jih hekerji uporabijo za neposreden nadzor nad okuženo mašino. Med prizadetimi skupinami naj bi bili Charming Kitten in APT39, ki sta domnevno povezani z Iranom, pa tudi skupina hekerjev v najem Bahamut.

Ustanovitelj OVH Octave Klaba je kot možni vzrok za požar omenil sistem UPS, to je sistem, ki v primeru izpada elektrike strežniški infrastrukturi zagotavlja ustrezno energijo. Na njem naj bi namreč prejšnji dan opravljali vzdrževalna dela, Klabajeva slutnja pa izvira iz opažanja gasilcev, ki naj bi vir ognja zaznali prav v UPS-sistemu. A deset dni po požaru se je v enem od poslopij znova kadilo, tokrat brez ognja. Vzrok za to naj bi bile baterije, ki niso bile priklopljene, tako da v tem incidentu ni prišlo do izgube podatkov. Klaba je v odzivu zagotovil, da bo podjetje v prihodnosti svojim strankam nudilo brezplačen backup njihovih podatkov.

Ob 08.05:

Običajna korupcija in neodvisni volivci v Slovenski republiki.
 / 2. 3. 2020
Na Slovaškem sta odstopila ministra za zunanje in evropske zadeve Ivan Korčok ter za izobraževanje Branislav Gröhling in se tako pridružila še štirim odstopljenim ministrom. Razlog za politično krizo naj bi bil nakup ruskega cepiva proti covid-19 Sputnik V. Premier Igor Matovič je sicer že pred tem izrazil pripravljenost na svoj odstop, ki pa ga pogojuje z nadaljevanjem ministrskega staža. Zaradi zmede z dobavo cepiv pod okriljem Evropske unije se je več evropskih držav odločilo tudi za nakup ruskega, med njimi recimo Madžarska. Tako so italijanske oblasti v obratu v mestu Agnani odkrile slabih 30 milijonov doz cepiva proizvajalca AstraZeneca, ki mu je Evropska komisija že zagrozila s prepovedjo izvoza cepiv, potem ko podjetje v začetku meseca ni izpolnilo dobavnih obveznosti.

Zakaj že nimajo Janša, Urbanija, Iršič in podobni novinarjev kaj zmerjati s poklicnimi lažnivci?
 / 17. 2. 2021
Okrožno državno tožilstvo je ovrglo kazensko ovadbo Sindikata novinarjev Slovenije zoper direktorja Ukoma Uroša Urbanijo zaradi ustavitve financiranja STA. Prav tako pa je zavrglo tudi ovadbo Ukoma zoper direktorja STA Bojana Veselinoviča in nekdanjo direktorico Kristino Plavšak Krajnc. Ovadba zoper Urbanijo naj namreč ne bi vsebovala utemeljenega suma o storjenem kaznivem dejanju. Po mnenju tožilstva je srž spora tako v “različnih interpretacijah pravne ureditve konkretnega področja in njunih medsebojnih razmerij”. Zdaj vemo, v katerem grmu tiči zajec, ne pa tudi, kam je skril denar, na katerega že slab mesec čaka STA.

Vlada je spremenila nekatere protikoronske ukrepe. Policijska ura se bo po novem začela ob 22.00 in bo trajala do 5. ure zjutraj. Prav tako je vlada znova pobarvala pobarvanko statističnih regij in omejila gibanje na po novem rdečo goriško, koroško in obalno-kraško regijo. Za prehajanje med njimi in drugimi regijami bo znova potrebno potrdilo o lastništvu parcele, morebiti pa bo zadostovalo vanje peljati mamo in se na lastne oči prepričati, ali policija opravlja svoje delo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.