Blaginja za vse

Aktualno-politična novica
22. 11. 2019 - 17.00

Državni zbor Republike Slovenije je včeraj potrdil proračuna za leti 2020 in 2021. Proračun za leto 2020 predvideva za 10,358 milijarde evrov odhodkov in za 10,773 milijarde evrov prihodkov. Proračunski presežek naj bi torej znašal 415,2 milijona erov. Še višji je predlagani proračun za leto 2021. Na voljo bo 10 milijard in 450 milijonov evrov, prihodki pa naj bi presegli 11 milijard evrov. 

Poleg proračuna so poslanci med drugim glasovali o ukinitvi dodatka za delovno aktivnost, dvigu najnižje urne postavke za študentsko delo in znižanju DDV-ja za publikacije. 

Proračun je bil sprejet z 49 glasovi za in 41 proti. Za so glasovale koalicijske LMŠ, SMC, SD, SAB in DeSUS ter opozicijska SNS in manjšinska poslanca. Finančni minister Andrej Bertoncelj je po glasovanju povedal, da je, citiramo: “Najpomembneje, da sta oba proračuna dobra za naše ljudi, naslavljata vse kategorije in vse generacije ter jim povečujeta blaginjo.” 

Jani Prednik iz Socialnih demokratov je s sprejetim proračunom zadovoljen. O prioritetah pove naslednje.

Izjava

Veliko hrupa je povzročal predvsem dvig povprečnin občinam. Vlada je za leto 2020 predlagala povprečnino v višini 589,11 evra, za leto 2021 pa 588,30 evra. Odbor za finance Državnega zbora je višino povprečnine občutno povišal in za leto 2020 predlagal 658,80 evra. To bi proračun obremenilo za dodatnih 140 milijonov evrov. Pred začetkom glasovanja je minister Bertoncelj poslance opozoril na neskladje med proračunom in zakonom o izvrševanju proračuna, ki bi v tem primeru nastalo. Zagrozil je, da bi v primeru izglasovanja višje povprečnine Slovenija ostala brez ministra za finance. 

Vladna koalicija je uspela zbrati večino. Državni svet je sicer ravno zaradi povprečnin že napovedal veto na proračun. Premier Marjan Šarec je po lastnih besedah na to pripravljen in verjame v ponovno podporo proračunu v Državnem zboru. 

Do predloga slovenskega proračuna se je že opredelila Evropska komisija. Slovenijo je uvrstila v skupino držav, pri katerih obstaja tveganje za neskladnost s proračunskimi pravili. Mnenje komisije komentira Bogomir Kovač iz Ekonomske fakultete.

Izjava

Pridržki Evropske unije temeljijo predvsem na pričakovanju, da se bo gospodarska rast v prihodnjih dveh letih precej upočasnila. Rast nemškega gospodarstva, na katerega je vezan velik del slovenskega izvoza, je bila v zadnjem letu praktično ničelna. Če se bo gospodarstvo ohladilo bolj od projekcij finančnega ministrstva, bo to potisnilo proračun v rdeče. A hkrati bo prav prevelika varčnost še dodatno upočasnila gospodarstvo. 

Izjava

Bolj je mnenje Evropske komisije zaskrbelo opozicijo. Jožef Horvat iz NSi je vlado obtožil, da mnenje skriva. 

Izjava

Horvat obžaluje tudi, da so poslanci koalicije postali “glasovalni stroj”. Sprejeta proračuna NSi sicer ocenjuje tako.

Izjava

Opozicija je na tokratni proračun predlagala 64 amandmajev. Sprejeti so bili štirje. SDS je tako uspela s predlogom za 400 tisoč evrov za obnovo planinskih domov na Korošici in Okrešlju in pol milijona evrov za projekt medgeneracijskega bivalnega objekta v Loškem Potoku, NSi in SNS pa sta ministrstvu za šolstvo zagotovila šest milijonov evrov za naložbe. Pojasni Horvat.

Izjava

Poleg tega bo po intervenciji teh dveh strank ministrstvo za kulturo prejelo milijon evrov za obnovo Žičke kartuzije. Ta ima od lanskega leta status kulturnega spomenika državnega pomena. 

Kakšno politično mino je SDS podtaknila strankam koalicije in vlade Marjana Šarca brez Socialnih demokratov?
 / 30. 10. 2019
Poslanci so ta teden ponovno glasovali tudi o nekaterih drugih zakonih. Po vetu Državnega sveta in zavrnitvi na Odboru za delo je ukinitvi dodatka za delovno aktivnost tokrat nasprotoval tudi Državni zbor. Za ukinitev je glasovalo le 39 poslancev od potrebnih 46. Jani Möderndorfer iz SMC je nad razpletom razočaran.

Izjava

S podporo noveli zakona o davku na dodano vrednost so poslanci podprli znižanje obdavčitve knjig in drugih publikacij z 9,5 odstotka na 5 odstotkov. S tem so ustvarili novo davčno stopnjo. Nova ureditev bo začela veljati z novim letom. 

Ta teden je bilo mogoče zaslediti vest o delovnem kosilu prvakov koalicijskih strank, na katerem naj bi se dogovorili o nadaljnjem sodelovanju. A dogajanje okoli sprejemanja proračuna pa tudi glasovanje o dodatku za delovno aktivnost pod vprašaj postavljata njeno trdnost. Pojavljati so se začela ugibanja o možnosti oblikovanja nove koalicije v sestavi SDS, NSi, SNS in SMC. Möderndorfer je ugibanja zanikal.

Izjava

Kot meni Möderndorfer, je današnje glasovanje vladi Marjana Šarca zagotovilo vsaj še leto delovanja, ki pa bo bolj zahtevno kot do sedaj.

Izjava

Krog kreatorjev politik, kdorkoli že to je, se je z odstopom Levice od sporazuma z vladno koalicijo precej razširil. Ta teden je bil za koalicijo najbolj naporen v njenem mandatu. Ponovno preglasovanje že napovedanega veta državnega sveta pa bo pokazalo, ali je v tej kuhinji, kot se rad izrazi premier, preveč kuharjev.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.