Jadran: med naftnim madežem in črnim zlatom

Oddaja
13. 3. 2015 - 17.00

Zaloge nafte in plina vse bolj burkajo Jadransko morje na njegovi vzhodni obali. Obmorske države zahodnega Balkana že nekaj časa raziskujejo možnosti za razvoj energetskega sektorja na svojih obalah. Politika in nekateri sektorji gospodarstva poudarjajo razvojne možnosti, ki bi jih prinesel energetski sektor. Civilna družba pa na drugi strani opozarja, da je proces podeljevanja koncesij in oblikovanja pravnega okvira netransparenten in da lahko črpanje ogljikovodikov  prinese zaton že vzpostavljenih sektorjev, predvsem turizma. Hrvaška je že podelila koncesije za črpanje iz podmorskih nahajališč, v postopku zbiranja ponudb je trenutno Črna gora, raziskave opravlja tudi Albanija.

Ta teden je v črnogorski Budvi potekalo zadnje v vrsti srečanj jadranskih držav na to temo. Srečanje je spremljal tudi protest, Nataša Kovačevič iz črnogorske organizacije Green home opiše zahteve protestnikov:

Izjava

 

Protestnike skrbi predvsem potencialni vpliv naftnega sektorja na turizem, ki predstavlja pomemben del črnogorskega gospodarstva:

Izjava

 

Podrobnejšo razlago netransparentnosti v procesu podeljevanja koncesij pa nam je podala Ines Mrdovič, koordinatorka preiskovalnega centra MANS:

Izjava

 

Črna gora trenutno zbira ponudbe zainteresiranih podjetij za prvi krog raziskovanja. Hrvaška pa je koncesije za raziskovanje v 29 blokih že razdelila. Ti zajemajo tudi območje na meji med državama, kjer razdelitev ozemlja še ni določena. A kot pove Kovačevič je državi pri vprašanju črpanja ogljikovodikov na tem območju poenotil profitni motiv:

Izjava

 

Da je ekonomski pogled v primeru območja Prevlaka, kjer so državi še vedno dogovarjata o meji, preslepil odprto vprašanje skupne, potrjujejo tudi hrvaški novinar Igor Lasić:

Izjava

 

Hrvaška vlada je, ko gre za naftno raziskovanje storila korak naprej od Črne gore. Po opravljenih študijah je januarja petim družbam podelila pravice za nadaljnje raziskave in črpanje nafte ter plina na Jadranu. Geolog Bruno Saftič opiše stanje raziskav:

Izjava

 

Raziskovanja bodo predvidoma potekala pet let, hrvaška vlada pa si od tega v prvi fazi obeta 522 milijonov evrov, kolikor bodo podjetja OMV, Marathon Oil, Eni, Ina in Mediol gas  morala plačati za samo raziskovanje.

To pa naj bi bil šele začetek. Črpanje nafte in plina naj bi Hrvaški po mnenju njenih voditeljev prineslo ekonomsko blagostanje in državo odrešilo vse hujših ekonomskih težav. Toda, kot opozarja geolog  Bruno Saftič, je pred detajlnimi raziskavami o donosnosti projekta težko govoriti.  

Izjava

 

Ob zastremljenosti v ekonomske interese tudi na Hrvaškem pozabljajo na negativne posledice in tveganja raziskovanja in črpanja nafte ter plina. Številne okoljevarstvene organizacije opozarjajo na ekološko spornost projekta, črpanje nafte pa se bo po mnenju Lasića nedvomno odrazilo tudi na hrvaškem turizmu: 

Izjava

 

Svoje podmorske zaloge energentov začenja odkrivati tudi Albanija. Ta ima sicer precejšnje zaloge tudi na kopnem, med drugim največje naftno polje v celinski Evropi Patos Marinza. Nadzoruje jih državna naftna družba Albpetrol, največja rafinerija v državi pa je bila leta 2008 prodana ameriško-švicarskemu konzorciju. Potencialne podmorske zaloge ponujajo nove možnosti, država pa namerava raziskovanje prepustiti zasebnim podjetjem.

Kot mnoge države, ki odkrijejo zaloge tekočih goriv, si tudi balkanske države za vzornico jemljejo Norveško in njeno uspešno izrabo sredstev, ki izhajajo iz energentov. A ta primerjava je, kot poudarjajo naši sogovorci, poenostavljena. Saftič izpostavi geografske posebnosti Jadrana:

Izjava
 

Kovačevič poleg tega meni, da je vprašljivo, če imajo države zahodnega Balkana vzpostavljene primerne institucije za uspešno izkoriščanje svojih rezerv:

Izjava

 

Črpanje energentov v Jadranu pa ni zgolj strategija tamkajšnjih držav in dobička željnih podjetij. Takšno početje spodbuja tudi Evropska unija, ki v času ohlajenih odnosov z Rusijo išče kar največ alternativnih virov energentov, tako velikih kot majhnih. Kovačevič pove nekaj več o odnosu EU:

Izjava

 

Ob Evropski uniji pa imajo po mnenju hrvaškega novinarja Igorja Lasića svoje naftne interese tudi Združene države Amerike in seveda različni naftni lobiji:  

Izjava

 

Okoljski vplivi črpanja pa niso omejeni z državnimi mejami. Zato je slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve od Hrvaške zahtevalo vključitev v postopek z namenom presoje čezmejnih vplivov. Ministrstvo za okolje in prostor je danes dobilo poročilo o teh vplivih, o njegovi vsebini pa smo govorili z Vesno Kolar Planinšič, vodjo Sektorja za strateško presojo vplivov na okolje v Direktoratu za okolje:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Bilo jednom plavo more, toplo i mirišljavo, u kojem su plivale ribe i hodali rakovi (...) a sad djeco, marš na spavanje i da vas nisam više vidio sa upaljenim šibicama blizu obale.

"Prljava energija" i sve to. Ovo je baš primjer kako novinari zloupotrebljavaju izjave. Od onoga što sam rekao novinaru o ovoj temi u emisiji se nalazi jedva pola, sasvim nedostaje ono što sam baš naglasio i što mislim da je važno, a to je da se Hrvatska treba pripremiti za reakciju u slučaju bilo kakvih izvanrednih situacija vezanih uz izradu dubokih istraživačkih bušotina. To znači više opreme, spremna sredstva i školovane ljude za brze intervencije. O tome ovisi sigurnost! Ne treba zato odustati od istraživanja mineralnih resursa unaprijed. Više ovakvima ne želim davati izjave. Prof. dr. Bruno Saftić - "geolog"

Poštovani g. Saftić,

mogao bi se složiti, da bi bilo moguće bolje posložiti samu emisiju (pogotovo što se tiče ekoloških pitanja, na što ukazujete), a teško prihvaćam kritiku, da ide za primjer "zloupotrebe izjave",  jer vas nismo izvalčili iz konteksta, preokretali izjave ili na bilo koji način manipulirali sa vašim stavom. Jednostavno, vremenski uvjeti so nas uskratili za mogućnost bolje selekcije i konstruiranja same emisije, pa smo zbog toga, bez svake zle namjere, izostavili i ono što možda ne bi smeli. No, kako se projekt nastavlja, vjerujem, da ćem još govoriti o tome, pa će biti i prilike, da ukažemo na propušteno.  

G. Saftić..ako se bilo šta ozbiljnije (npr..na nacin Aljaske) dogodi u Jadranu..(a desit če se, kad tad, ako se dozvoli naftarima i njihovim domacim slugama, da ga razvale, pardon, "istrazuju") e onda vam/nam nikakve mjere zaštite nece puno pomoci. Jadran bi zbog njegove (zatvorene) specifike bilo potrebno zastiti na nacin, koji bi zabranio svako busenje a bogami i plovidbu bilo kakvih konzervi punih nafte i slicnih derivata. Zato su za drzave oko Jadrana tako nuzno potrebni kopneni naftoplinovodi. Predlazem stoga, da otvorite poznato Brixyjevo "ministarstvo", a Jadran sa rakovima i ribama, bez ugljikovodika neka ostane nasoj djeci i unucima. Pah..možda če ona ipak bit pametnija od nas. Srdacan pozdrav.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness