Kot domine

Oddaja
palestina
20. 10. 2023 - 17.00

Obleganje okupirane Gaze in kontekst Hamasove operacije
 / 13. 10. 2023

V Kultivatorju smo šli nazaj – ali naprej – h Gazi. Izraelska vojska Gazo oblega in neprekinjeno bombardira drugi teden, odkar je palestinski Hamas predprejšnjo soboto vdrl na ozemlje pod izraelskim nadzorom. Kljub temu da je izraelska vlada po posvetovanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom obljubila, da ne bo več preprečevala uvoza humanitarne pomoči iz Egipta v Gazo, blokada še ni odpravljena. Izraelska vojska je ta teden po trditvah zdravstvenega ministrstva v Gazi zbombardirala bolnišnico Al Ahli Arab, potem pa krivdo za to zvalila na skupino Islamski džihad, češ da je bolnišnico zadela zablodela raketa, ki so jo iz Gaze izstrelili člani Islamskega džihada. O situaciji v Gazi in pomenu palestinskega osvobodilnega boja smo govorili z Majedom Abusalamo, političnim raziskovalcem na univerzi Tampere na Finskem, katerega družina je v Gazi.

gaza
Zakaj levičarji obsojajo Hamasovo nasilje
 / 17. 10. 2023

Medtem so stopnjo teroristične ogroženosti zaradi dveh domnevnih terorističnih napadov v Belgiji in Franciji začele dvigovati evropske države, vključno s Slovenijo. Reakcija Evropske unije in njenih članic – tudi Slovenije – je zapiranje mej oziroma uvajanje nadzora na notranjih mejah schengena. Evropske države – pa tudi evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson – so nemudoma v isti koš začele metati dogajanje v Gazi, terorizem in migrante.

Pred Kultivatorjem smo se udeležili shoda v Ljubljani, ki je s sporočilom podpore Palestincem, na katere padajo bombe, in pozivom premierju Robertu Golobu ter zunanji ministrici Tanji Fajon, naj umakneta slovensko podporo izraleski državi, potekal med Trgom republike in Prešernovim trgom. Sodeč po sklicu seje parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki se je dan pred shodom zgodila za zaprtimi vrati, so na komiisiji razpravljali o »oceni varnostne ogroženosti ob morebitnih protijudovskih protestih v Republiki Sloveniji«, a v četrtek se je izkazalo, da ni šlo za nikakršen »protijudovski protest«.

Po čigavi politični zaslugi se v Sloveniji radikalizirajo varnostne razmere in vzpostavlja nadzor na meji?
 / 18. 10. 2023

Medresorska delovna skupina za protiterorizem je v sredo tudi začasno dvignila oceno teroristične ogroženosti Republike Slovenije z nizke na srednjo. Pristojni organi so ocenili, da je »začasni dvig stopnje teroristične ogroženosti potreben zaradi trenutnih zaostrenih varnostnih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu ter številnih pozivov terorističnih organizacij k izvajanju terorističnih in drugih nasilnih dejanj v zahodnih državah«. Dodali so, da sicer nimajo podatkov o teroristični grožnji Republiki Sloveniji, morebitnih incidentov pa ne morejo izključiti. (Odgovor Ukoma, prejet po zaključku redakcije.)

V Kultivatorju torej vse od situacije v Gazi prek poročila s protesta v prestolnici do prevetritve logike militarizacije oziroma policizacije evropskih držav. 

 

Foto: MM

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness