Po letu dni gibanja 15o

Oddaja
19. 10. 2012 - 17.00

 

Pred dobrim letom dni, 15. oktobra 2011, so po vsem svetu potekale demonstracije poimenovane Occupy proti neoliberalni logiki zategovanja pasu in vzporednemu nenadzorovanemu vplivu bančnega sektorja. Na drugi pa je bila vedno v ospredju ideja o drugačni demokraciji. Reprezentativna strankarska demokracija po prepričanju aktivistov svetovnih gibanj ni zmožna proizvesti pravičnejše družbe, kajti moč kapitala, ki se manifestira skozi raznorazne lobiste in neposrednega vpliva korporacij, vse bolj degradira voljo državljanov.

Da se je zgodil 15. oktober in gibanja Occupy, je seveda mnogo dejavnikov, vendar bi lahko locirali tri dogodke, ki so vzpodbudili gibanja. Arabska pomlad, Indignadosi v Španiji in Occupy Wall Street v ZDA. Vse to in še številne druge silnice so pripeljale tudi do formacije gibanja 15o v Sloveniji, ki se je iz enodnevnega protesta prelevil v zasedbo prostora pred Ljubljansko Borzo, kasneje poimenovano Bojza, kjer so aktivisti vztrajali vse do aprila 2012, ko je bil pospravljen še zadnji šotor. Gibanje 15o s tem ni prenehalo delovati.

Gibanje 15o in nasploh Occupy gibanja smo reflektirali z aktivistko Asjo, aktivistom in predavateljem na FDV-ju Andrejem Kurnikom in nemškim filozofom in podpornikom gibanja Occupy Thomasom Seibertom.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness