Waste management po gorenjsko

Oddaja
mfa
21. 5. 2021 - 17.00

V tokratnem Kultivatorju potujemo na severozahod države, v jeklarsko prestolnico Jesenice. V zadnjih letih je tamkajšnje javno komunalno podjetje v občinski lasti JEKO deležno več obtožb zaradi nepravilnosti pri delovanju. Med drugim JEKO skrbi tudi za dobavo pitne vode v jeseniški in okoliških občinah. Čeprav je pred dvema letoma mesto dobilo nagrado za najboljšo vodo v državi, so jo morali v zadnjih nekaj mesecih prebivalci Jesenic pogosto prekuhavati, saj prihaja ob močnejšem deževju do motnosti vode na zajetju Peričnik. Komentira Uroš Bučar, direktor Jeka:

Izjava

Sistemski problem kopičenja odpadne embalaže
 / 8. 6. 2018
Poleg težav s pitno vodo so težave tudi z odpadno vodo iz centralne čistilne naprave na potoku Javornik, ki se izteka v Savo. Naprava je namenjena prečiščenju vode iz kanalizacije, greznic in izcedne vode z Odlagališča nenevarnih odpadkov Mala Mežakla. Pri večjih nalivih pride do preobremenitve kapacitete čistilne naprave in posledičnega odtekanja še neočiščene vode. Na težave je začela opozarjati Maja Babić, ki je v tem času na čistilni napravi delala kot kemijska laborantka. Konec leta 2020 je bila odpuščena – uradno zaradi ukinitve delovnega mesta. Več o dogajanju na čistilni napravi pove Babić:

Izjava

Bučar priznava, da ob deževju pride do preobremenitve naprave, rešitev pa vidi v izboljšanju kanalizacijskega omrežja, tako da bi bilo ob dograditvi možno že na začetku ločevati padavinske vode od fekalnih. Župan Jesenic Blaž Račič zagotavlja, da zato že dograjujejo kanalizacijsko omrežje.

Izjava

Glede odpovedi Maji Babić pa Bučar trdi, da jo gre jemati v sklopu reorganizacije Jeka:

Izjava

Babić se je za pravno pomoč obrnila na Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije, krajše SKNVS, a je odvetnik, ki ji ga je priporočil sindikat, sredi obravnave odpovedal zastopstvo. Več o tem Babić:

Izjava

Odvetnik Igor Pišek, ki je zastopal Majo Babić, situacije ni želel komentirati, sklicujoč se na tajnost odnosov med odvetnikom in njegovimi strankami.

Od direktive Evropske komisije o zmanjšanju uporabe plastike, do uredbe o ravnanju z odpadno embalažo v RS
 / 25. 10. 2018
Poleg prečiščene vode, ki se izliva v Savo, je dodaten produkt čistilne naprave še komunalno blato oziroma mulj. Veliko slovenskih komunalnih podjetij je do leta 2020 blato izvažalo na Madžarsko, a je ta v januarju leta 2020 pogodbe odpovedala, zaradi česar se zaloge mulja kopičijo praktično v vseh čistilnih napravah v Sloveniji. Že leto prej, torej leta 2019, pa so z blatom domnevno imeli težave na Jesenicah, ko je JEKO na breg Save Dolinke odlagal neznano maso. Bučar poudarja, da je šlo za enkraten incident.

Izjava

Nekonvencionalen način odlaganja odpadkov je prvi opazil takratni zaposleni v Zbirnem centru, Andrija Babić.

Izjava

Čeprav Bučar zatrjuje, da je do odlaganja prišlo enkrat samkrat, občinska svetnica iz stranke Levica Alma Rekić trdi, da je bil tovornjak opažen vsaj petkrat. Pri domnevni vsebini naj bi šlo za pesek iz cestnih jaškov, a senco dvoma na to ugotovitev meče dejstvo, da so prijavitelji, med njimi Rekić, pri prijavi dogodka naleteli na neodzivnost pristojnih institucij. Več o tem Rekić:

Izjava

Preden je delal v Zbirnem centru, je bil Andrija Babić zadolžen za nadzor dela Jeka s podjetjem EcoSynergy System. Jeseniška komunala je z njim v letu 2017 zagnala pilotni projekt, s katerim so občane skušali ozaveščati o pomembnosti ločevanja odpadkov. Pojasni Bučar:

Izjava

Čeprav se je projekt zaključil leta 2019, je JEKO z EcoSynergy System podpisal pogodbo do leta 2022. Po navedbah Babića pa je bil projekt sprva predstavljen kot bistveno krajši:

Izjava

Bučar pojasnjuje, da stranki pogodbe nista prekinili, ker puščata odprto možnost za nadaljnje sodelovanje:

Izjava

O kopičenjiu odpadkov
 / 20. 2. 2020
Pri sodelovanju pa so se pojavili sumi hudih nepravilnosti. JEKO naj podjetju EcoSynergy System ne bi izdajal računov, prav tako pa naj delavci Jeka, ki so pomagali pri delu z EcoSynergy, ne bi bili ustrezno plačani. Zaradi sumov so v Levici občinskemu nadzornemu odboru naročili revizijo nad poslovanjem Jeka v odnosu do EcoSynergy. Čeprav je odbor tudi sam ugotovil omenjene nepravilnosti, se je poročilo o tem bojda izgubilo na občini. Več o tem Rekić:

Izjava

Bučar je na seji nadzornega odbora občine Jesenice 16. januarja 2020 izjavil, da »se  ne  strinja  z  oceno,  da  je  prišlo do  oškodovanja  javnega podjetja, [...]. EcoSynergy  System,  d. o.  o.,  je  imel  v  najemu  300 m^2,  letna najemnina bi znašala 1.130 evrov, a se kot direktor ni odločil za fakturiranje, saj je po drugi strani EcoSynergy  System,  d.  o.  o.,  dobavljal  Jeku, d. o. o., čiste frakcije in je s tem imel Jeko, d. o. o.,  pri opravljanju dejavnosti, odvozu smeti, manj stroškov oziroma prevzemov odpadkov.« Na EcoSynergy so nam sicer odgovorili, da naj od Jeka ne bi najemali nikakršne infrastrukture. Več o tem Bučar:

Izjava

Tudi Andrija Babić je bil konec leta 2020 odpuščen, uradno zaradi spremembe sistematizacije, ki je ukinila njegovo delovno mesto, sam pa sumi, da zato, ker je opozarjal na nepravilnosti. Sava pa teče in nič ne reče.

Radijske odpadke je na Kultivator odlagal Svetina, pomagal mu je Trontelj.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness