Čigavo varnostno tveganje je Varda?

Mnenje, kolumna ali komentar
13. 11. 2019 - 16.00

Počasi, prav počasi tudi v ospredje pozornosti in zavesti ter s tem na naslovnice in oddaje domačih množičnih trobil domnevno državotvornega medijskega diskurza prihaja kruto dejstvo, kaj poročanje svetovne agencije Reuters o zastraševalnih aktivnostih paravojaških enot samooklicane Varde in njenega samooklicanega poveljnika Andreja Šiška pomeni za stanje duha in vladavino prava v domači ustavni republiki in državi. Še bolje pa, kaj to pravzaprav pomeni za že tako ali tako nizek ugled domače republike in države v tujini, še posebej pa na področju varovanja človekovih pravic, saj so tako imenovani pushbacki oziroma nezakonito nasilno vračanje prebežnikov in prosilcev za azil čez zeleno mejo nazaj na Hrvaško, ki ga v sodelovanju s hrvaškimi kolegi sistematično še naprej izvaja Slovenska policija, že terjali svoj davek na ugledu sicer tudi na številnih drugih področjih varovanja človekovih pravic enako sistematično neučinkovite države. Toda glede na to, da smo vendarle v državi, v kateri je po nalogu samooklicano liberalnega političnega vrha in notranjega ministrstva prišlo do izbrisa prebivalcev iz registra stalnega bivanja samo zato, ker so bili državljani nekoč bratskih jugoslovanskih republik, so bili tako imenovani pushbacki še nekako razumljivi, saj jih nenazadnje izvaja ista Slovenska policija, ki je tudi številnim izbrisanim preprečevala vstop v drugo domovino, Slovenijo. Toda prav ob taki policiji je zadnje, kar bi lahko pričakovali, da bomo po vsem tem po vsem svetu postali znani še po paravojaških civilnih enotah, ki s kopijami polavtomatskih pušk kalašnikov na južni zeleni meji strašijo oziroma odganjajo prebežnike.

Čeprav bi v večini domačih medijskih trobil množičnega diskurza poročanje Reutersa najraje nekako prezrli, kakor to v tem državotvornem medijskem smislu gre, je za spremljati denimo poročanje državne Slovenske tiskovne agencije, ki je najprej in na dan objave Reutersa z naslovom "Patriotske igre: Slovenski paramilitarci se postavljajo po robu migrantski "grožnji" na meji" v pregledu poročanja tujih tiskovnih agencij zmogla naročnike svojega servisa, kar pa je velika večina vseh kolikor tolikor resnih medijev na Slovenskem, obvestiti, da je, pazite, srbska tiskovna agencija Tanjug pisala o tem, da je slovenska paravojaška formacija Štajerska varda v zamaskiranih oblačilih in oborožena z zračnimi puškami patruljirala po gozdovih nedaleč od meje s Hrvaško. Po besedah vodje Andreja Šiška pa, da gre za območje, zasuto z ilegalnimi migracijami. STA še poroča, da je Šiško zagotovil, da nezakonitih migrantov ne prestrežejo, ampak da o njihovi navzočnosti zgolj obvestijo policijo.

Ker se je medtem stvar vendarle zavrtela, nenazadnje je Reuters globalna tiskovna agencija, ki je bila ustanovljena pred 167 leti, in njene novice spremlja in tudi plačuje 780 televizijskih postaj in mrež v več kot 100 državah ter več kot 2000 drugih medijev v 128 državah sveta, pa so tudi naslednji dan oziroma 12. novembra na Slovenski tiskovni agenciji ponovno v pregledu poročanja tujih tiskovnih agencij navrgli še to, da je tudi, pazite, hrvaška nacionalna tiskovna agencija HINA pisala tudi o tem, da patruljiranje slovenske paravojaške formacije Štajerske varde po gozdovih nedaleč od meje s Hrvaško ne povzroča več posebne skrbi Sloveniji, kar pa je, da bo zmeda popolna, danes ovrgla celo Slovenska policija.

Ker so očitno le začeli zvoniti telefoni predstavnikov medijskih hiš z vsega sveta, ki jih je le začelo zanimati, kaj za vraga se dogaja ob reki Kolpi in na južni meji zadnje članice ne za blago, ampak za ljudi vse bolj fiktivnega Schengenskega območja, da prebežnike in migrante strašijo ter od zaprosila za azil odvračajo kar predstavniki paravojaških milic v maskirnih uniformah in s kopijami kalašnikovov na ramenih, se je na poročanje Reutersa vendarle nekdo v imenu države in policije preprosto moral odzvati. Da je šlo za vroč krompir, ki sta si ga med sabo podajala Slovenska policija in notranje ministrstvo oziroma kar vlada, pa nenazadnje potrjuje tudi današnji odziv in sporočilo.

Slovenska vlada je namreč danes kar na svojem profilu Tumblr z imenom "Ko je 140 znakov premalo ..." objavila dokaj nelektoriran Odziv Slovenske policije glede aktivnosti samooklicanih skupin in t. i. vaških straž. V njem sicer črno na belem piše, da Slovenska policija ustanavljanju samooklicanih skupin in t. i. vaških straž ter njihovim aktivnosti ob državni meji nasprotuje, kar da je že večkrat javno poudarila, ker aktivnosti, ki jih izvajajo, predstavljajo določeno stopnjo varnostnih tveganj. Zato da Policija skladno z zakonom in pooblastili, z namenom pravočasnega preprečevanja in odkrivanja kaznivih dejanj in prekrškov, izvaja zakonsko opredeljene aktivnosti oziroma uradne postopke na območjih, na katerih se nahajajo pripadniki omenjenih skupin. V odzivu dodajajo tudi, da Policija uspešno opravlja uradne naloge z različnih področij javne varnosti, zato zanikajo in zavračajo vse njihove poskuse prikazovanja sodelovanja s Policijo pri izvajanju uradnih nalog, tako na državni meji kot v notranjosti države.

Notranjost države je bilo sicer v tem, glede na poročanje Reutersa, paradiranju zamaskiranih paramiličarjev Varde in nenazadnje tudi izjavljanju njihovega samooklicanega poveljnika Andreja Šiška, potrebno omeniti, ker se dandanes že ve, da se po Štajerski, varde organizirajo in vzpostavljajo tudi v drugih bolj ali manj odročnih krajih Slovenije, kjer bodo sicer beguncev že tako ali tako videli bolj malo. Kar pač samo po sebi pomeni, da se aktivnost in tudi število teh paramiličarjev povečujeta, ne glede na te uradne postopke, ki jih bi naj izvajali v Slovenski policiji, čeprav bi resnici na ljubo z vardisti morali opraviti že na podlagi lastnega priznanja, da je njihov glavni namen strašenje oziroma odvračanje prebežnikov in prosilcev za mednarodno zaščito ter azil, kar je pač nezakonito tako po domači kot po mednarodni zakonodaji. Toda tako gre. Z odzivom, kot ga je danes na svojem Tumblr profilu objavila vlada Republike Slovenije v imenu Slovenske policije, bodo lahko zadovoljna le domača množična trobila domnevno državotvornega diskurza. Predstavnike resnih medijskih hiš tako doma in v tujini pa bo le zaposlovalo predvsem vprašanje, za koga predstavljajo določeno stopnjo varnostnih tveganj Šiškovi zamaskirani paramiličarji, zaenkrat še oboroženi z zračnimi puškami? So to torej res sploh prebežniki in migranti ali je skrajen čas, da se zase in za lastno varnost začne bati kar domače prebivalstvo?

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s poročanjem Reutersa o zamaskiranih pripadnikih Varde na južni meji ob Kolpi in vprašanjem, za koga so res varnostno tveganje te paravojaške milice na Slovenskem, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness