Evropski dan spomina na žrtve komunizma na Slovenskem

Mnenje, kolumna ali komentar
23. 8. 2023 - 16.00

Ne glede na to, da je 23. avgust od 2. aprila 2009 vsako leto evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, torej nacizma, fašizma in komunizma, ter ne zgolj stalinizma in nacizma, kot je bilo prvotno predlagano, saj so se navsezadnje posamezne fašistične državne tvorbe na tleh današnje Evrope obdržale še krepko v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, denimo v Španiji ali Portugalski in tudi Grčiji, se vsaj v Republiki Sloveniji leta 2023 še naprej zdi, kot da pravzaprav ne gre za evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ampak zgolj in predvsem domačega ter jugoslovanskega komunizma, pod katerim pa smo se na Slovenskem vendarle več ali manj sami osvobodili od okupatorskega škornja nemških, italijanskih, madžarskih in navsezadnje tudi hrvaških nacifašističnih sil in njihovih domačih kolaborantov, ki so pod orožjem bili na strani brez vsakega dvoma nespornih poraženk in poražencev druge svetovne vojne tudi na Slovenskem.

Ker gre za evropski dan spomina, nenazadnje so ga razglasili v Evropskem parlamentu, na volitve za katerega se pri nas javno in očitno pripravljajo predvsem na desnem in v tokratnem mandatu po sili političnih razmer pač ponovno opozicijski desnici – prednjačijo pa v tudi zaradi pripravljenosti na ponovno sodelovanje s stranko SDS in njenim predsednikom Janezom Janšo preko zaenkrat še naprej zgolj bolj virtualne platforme Anžeta Logarja in političnih somišljenikov med volilnim telesom vse manj prepoznavni Novi Sloveniji – bodo praznik, pravzaprav pa dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov obeležili tudi v številnih drugih evropskih državah, saj navsezadnje gre za projekt v Evropsko ljudsko stranko združene evropske politične desnice in smo ga tudi v Republiki Sloveniji uradno privzeli šele v času druge vlade Janeza Janše leta 2012. Toda tako pri nas kot drugod, kjer je pri političnih močeh in najsi bo v opoziciji ali na oblasti klerikalna, krščanska demokracija, bodo v spregi z lokalnimi izpostavami rimskokatoliške cerkve v ospredju predvsem žrtve komunizma, ne pa tudi nacizma in fašizma, pa čeprav gre za evropski dan spomina na žrtve vseh avtoritarnih in totalitarnih režimov. 

Tako tudi nacionalna tiskovna agencija v današnji napovedi družbeno-političnega dogajanja navaja zgolj izbor, a brez izjeme z domačo RKC in politično okoli strank SDS, NSi in SLS zbrano civilnodružbeno desnico zaznamovanega dogajanja. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore bo v ljubljanski stolnici daroval mašo za žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Sledila bo akademija in slavnostni nagovor tudi za tovrstne potrebe slovenske politične desnice pripravnega pravnika Mateja Avblja. Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka je v ljubljanski Kazini pripravil okroglo mizo o tem, kaj je Slovenija do sedaj naredila in kakšni izzivi jo še čakajo na poti k spravi, ki se je bosta ob bivšem predsedniku Borutu Pahorju, ki tudi kot ne več predsednik vseh Slovencev ostaja politično ustrežljiv do Janeza Janše in še naprej okoli njega in njegove stranke vrteče se slovenske desnice, udeležila tudi politično in strokovno  preverjena zgodovinarja Mitja Ferenc in Aleš Maver, ki svoje politične umeščenosti na desno sploh ne skrivata. Medtem ko se ne bo udeleževala vseh teh dogodkov, torej maše, akademije, slavnostnih nagovorov in okrogle mize, pa je in še bo delegacija Nove Slovenije, kot edine tudi na nacionalni tiskovni agenciji izpostavljene desne politične stranke, pod umnim vodstvom predsednika Mateja Tonina polagala cvetje po različnih lokacijah sicer antifašističnega mesta heroja Ljubljane. Ob 10.30 so venec pustili pred Spomenikom žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu, danes kasneje ob 17.45 pa se bodo za potrebe domačega državotvornega medijskega diskurza pojavili še na polaganju cvetja pri spominski plošči pred ameriškim veleposlaništvom na Prešernovi 31, pri zaporniških celicah na Beethovnovi 3 in še enkrat pri spomeniku žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu 2 v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo, vojaškega vikariata Slovenske vojske in Nadškofije Ljubljana, ki se ga bosta med drugimi udeležila direktor Študijskega centra za narodno spravo po meri domače desnice Tomaž Ivešić in nad obsodbami stalinizma že po službeni dolžnosti še posebej goreči poljski veleposlanik Krzysztof Olendzki.

Udeležencem teh politično desno motiviranih spominskih slovesnosti, na katerih se ne govori o zločinih nacizma in fašizma, ampak izključno komunizma oziroma stalinizma – kot je bilo prvotno predlagano – tako pri nas kot v preostalem bolj vzhodnoevropskem svetu je tako malo mar za skupno sporočilo podpredsednice Evropske komisije za vrednote in preglednost Vere Jourove in evropskega komisarja za pravosodje Didiera Reyndersa, da z današnjim dnem vsaj na evropskih tleh potrjujemo neštetim žrtvam totalitarnih in avtoritarnih režimov, da niso pozabljene, in obnavljamo našo zavezo, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da se takšne tragedije ne bi več ponovile. In da naj bo evropski dan spomina na žrtve totalitarnih režimov stalen opomnik na našo odgovornost za ohranjanje miru, demokracije in vseh vrednot – torej tudi antifašizma – na katerih je bila in je utemeljena Evropska unija. Toda tako to gre. Evropski dan spomina na žrtve vseh avtoritarnih in totalitarnih sistemov je kot politični projekt evropske krščanskodemokratske desnice poskus prevrednotenja žrtev za politično rehabilitacijo nacifašistične kolaboracije ter navsezadnje samega izida oziroma zmagovalcev in poražencev druge svetovne vojne, ki se ga je v pomanjkanju boljših idej letos za lastno samopromocijo med vsem političnimi strankami domače desnice najbolj krčevito oprijela pač najmanjša opozicijska parlamentarna stranka Nova Slovenija. In tako bo tako drugod kot na Slovenskem tudi ostalo, vse dokler se na vsakega 23. avgusta z enako mero javne pozornosti in pietete ne bo nehalo poveličevati samo žrtve komunizma in upoštevalo tudi dejstev o žrtvah ter vsej okrutnosti nacizma in fašizma. 

ODPOVED: Tudi za tokratni prvi po-poletni N-euro moment sem z dejstvom, da se evropski dan spomina na žrtve vseh avtoritarnih in totalitarnih režimov tudi na Slovenskem pod političnim pokroviteljstvom desnice in RKC zlorablja za rehabilitacijo kolaboracije, v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

 

Vira fotografij: https://www.facebook.com/VladaRepublikeSlovenije/photos/a.12611927172422...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness