Proti takšni pravni državi

Mnenje, kolumna ali komentar
28. 11. 2012 - 15.00

Potem ko se je sinoči predsednik vlade Janez Janša sestal s predstojniki in predstavniki ministrstva za notranje zadeve, obrambo, njunih organov v sestavi ter varnostnih obveščevalnih služb in se seznanil z varnostnimi razmerami v državi ter ukrepi za zaščito ljudi, je danes v imenu celotne vlade po njeni redni seji pred javnost stopil obrambni minister Aleš Hojs in sporočil, da je vlada obravnavala in potrdila poročilo o nasilnih izgredih med ponedeljkovimi protesti v Mariboru. Druga vlada Janeza Janše poziva, naj so demonstracije mirne in naj ljudje svoje mnenje izražajo tako, kot ga morajo v normalni pravni državi. Kljub še potekajoči notranji preiskavi naj policija v Mariboru ne bi prekoračila zakonsko ji podeljenih pooblastil in prisilnih sredstev, sicer pa Hojs meni, da v ozadju protestov ni  nezadovoljstvo s stanjem v državi, temveč želja nekaterih, da se stvari razvnamejo pred predsedniškimi volitvami, s katerimi se naj bi v teh dneh pospešeno ukvarjalo pošteno in boga ter oblasti boječe volilno telo na Slovenskem.

Poročilo je sicer pripravil na sinočnjih prav tako nekoliko nasilnih protestih v Ljubljani proti policijskemu nasilju v Mariboru in vsej državi glavni anti junak oziroma notranji minister Vinko Gorenak. Kljub temu da je javnost in državljansko telo v imenu celotne vlade nagovoril obrambni minister, poklicni vojaki, kar jih še je na domačih tleh in ne na svetovnih kriznih žariščih, ostajajo v vojašnicah. Čeprav so novi protesti v naslednjih dneh napovedani tudi drugod po državi, je premier Janez Janša sinoči na sestanku, ki ni bila seja sveta za nacionalno varnost, od generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja in načelnika generalštaba slovenske vojske Dobrana Božiča želel izvedeti zgolj to, kako so zavarovani vojaški objekti, objekti, kjer se poseduje orožje in druga municija. Iz policijskega poročila namreč izhaja, da so demonstranti v Mariboru razpolagali z eksplozivnimi napravami, kar je po mnenju obrambnega ministra za demokratično in pravno državo nesprejemljivo.  

Da so varnostne razmere v državi po mnenju Janeza Janše ustrezne, da se lahko kot aktualen nosilec politične moči v državi še naprej ukvarja predvsem z agitacijo za zmago svojega predhodnika na mestu predsednika vlade in v drugem krogu volitev posvojenega predsedniškega kandidata Boruta Pahorja, je ponovno potrdil kar preko socialnega omrežja twitter, na katerem je pribil: "Žalostno. Predsednik republike in njegovi podporniki s svojimi izjavami opravičujejo nasilje. Toliko o pravni državi." Da je sicer varnostna situacija v domači pravni državi, v katero javno in odkrito dvomi tudi predsednik koalicije in vlade, vseeno zelo občutljiva, vendar da policija tudi v prihodnje ne bo dovolila nasilja, je sicer sinoči v Odmevih na Televiziji Slovenija ušlo notranjemu ministru Vinku Gorenaku, katerega odstop so zaradi tudi s kamerami zabeleženega nasilja policije nad mirnimi protestniki v Mariboru včeraj terjali protestniki v Ljubljani, v naslednjih dneh pa se jim bodo pridružili še drugod po Sloveniji. 

Vse bolj razjarjene domače civiliste, ki se po vzoru arabske pomladi samoorganizirajo preko socialnih omrežij in napovedujejo nove proteste tudi drugod po državi, naj bi sicer s sredstvi prisile, ki so ji na voljo, pomirila prav domača pravna država. Kako to gre, pa je sicer pravno neukemu ljudstvu razložil kar bivši miličnik in sedaj najbolj osovraženi ministrski junak. Soočen z video posnetkom očitne prekomerne fizične sile policista s solzivcem nad mirno sedečim protestnikom, je minister Gorenak pojasnil, da v skladu z določbami domače pravne države v vsakem trenutku, ko nastopi nasilje, nastopijo tudi zakonski razlogi, da policija v celoti razžene demonstrante, saj so se v nasilju vsi pozvani dolžni umakniti.

Tako Gorenakovih odgovorov kot novinarskih vprašanj, zakaj je bilo sicer potrebno mirno sedečega protestnika s trga oziroma mesta zborovanja razgnati tako, da se ga onesposobi s solzivcem v oči, in zakaj je policija protestnika v Mariboru obkolila in s tem pravzaprav povzročila stampedo, ki je sledil splošnemu obstreljevanju s solzivcem, na Odmevih z Rosvito Pesek sicer ni bilo za dočakati. Obveljalo pa je, da je policija v Mariboru z nasiljem nad protestniki vzpostavila in obvarovala prav domačo pravno državo.

Zakonska pooblastila represivnim organom v domači pravni državi pa podeljujejo in jih po potrebi tudi interpretirajo prav nosilci izvršne in zakonodajne oblasti. In prav to z obsojanjem protestniškega in legitimiranjem policijskega nasilja ta čas počne tudi druga koalicija in vlada Janeza Janše in vsi njeni ideološki pomagači. Tudi tistih nekaj, ki so pravzaprav na terenu poskrbeli, da je bila akcija policijske sile nad mirnimi protestniki v ponedeljek v Mariboru in včeraj v Ljubljani vsaj navidez legitimna. Toda tako to gre. Predsedniške volitve v nedeljo bodo ostale v ozadju protestniškega dogajanja po vsej državi. Nosilci politične oblasti po vsej državi pa bodo morali še spoznati, da gre pravzaprav za upor prav proti tako politično zlorabljeni pravni državi.

ODPOVED: Se vidimo v petek ob 16.00-ih na Kongresnem trgu v Ljubljani. Tudi za tokratni N-euro moment pa sem z naraščujočim uporom proti slovenski pravni državi v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness