Sami proti vsem!

Mnenje, kolumna ali komentar
20. 5. 2015 - 16.00

Poslanke in poslanci Državnega zbora bodo na današnji seji med drugim obravnavali in sprejemali ugotovitve poročila o delu Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v letu 2014. Kljub temu da se poročilo o delu komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo je aktualni zasedbi Državnega zbora zaradi zapletov okoli na prostost izpuščenega političnega zapornika in predsednika SDS Janeza Janše, z njim vred uspel imenovati šele na zadnji dan decembrskega zasedanja, nanaša na lansko leto, je ena ključnih ugotovitev, ki jo prinaša, da ne obstajajo indici, da bi v nasilnih demonstracijah v letih 2012 in 2013 šlo za delovanje organizirane oblike ekstremističnih skupin.

In ne glede na to, da vsaj za 30. novembra 2012 na Trgu republike v Ljubljani obstaja nešteto fotografij in zapisov, kako je na vstajniške demonstracije zoper takrat še drugo dobro Janševo vlado organizirano intervenirala skupina po vojaško izurjenih neonacistov in ob začetni asistenci policije povzročila nerede, v katerih je bilo posledično ranjenih 11 protestnikov in 15 policistov ter skupaj pridržanih več kot 30 ljudi, bo na današnji seji takšno poročilo in takšno ugotovitev Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kot kaže, podprla večina v Državnem zboru sedečih poslanskih skupin.

Zaenkrat je sicer kot edini napovedal, da takšnega poročila o delu Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v 2014 ne bo podprl, samo Peter Vilfan, ki je ne dolgo nazaj izstopil iz stranke Zavezništva Alenke Bratušek. Poslanec Peter Vilfan tudi v prejšnjem parlamentarnem sklicu se namreč spominja polit-komisarske komisije Državnega zbora za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin pod predsednikovanjem takratne strankarske kolegice iz sprva Jankovičeve in nato zgolj še Pozitivne Slovenije Maje Dimitrovski, ki zaradi ponovnega predčasnega razpusta parlamenta svojega dela ni opravila v celoti in ji morebitne podpore javnih funkcionarjev ekstremističnim skupinam na protestih prav leta 2012 ni uspelo raziskati. Toda kljub temu je po prav tako kot keltski križ, s katerim so se na demonstracijah 30. novembra 2012 na Trgu republike v Ljubljani samo-označili neonacisti, javno zabeleženih in trajno arhiviranih besedah predsednice te komisije Maje Dimitrovski parlamentarnim preiskovalcem iz pridobljenega gradiva vendarle uspelo ugotoviti navzočnost pripadnikov najmanj treh ekstremističnih in ene navijaške skupine na protestih v Mariboru in Ljubljani leta 2012.

Ugotovitve Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, katere predsednik je v skladu z demokratično tradicijo, da so to položaji za vsakokratno parlamentarno opozicijo, Branko Grims iz SDS, na podpredsedniškem mestu pa mu štango drži še Matej Tonin iz Nove Slovenije, in delne ugotovitve predvsem v politične namene zgolj prejšnjega mandata ustanovljene komisije Državnega zbora za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin, ki - kljub temu da tako kot to običajno v primerih teh komisij gre – svojega dela ni zaključila, a je nabrala in prebrala dovolj tudi s fotografijami organiziranih neonacističnih formacij sredi Trga republike v Ljubljani opremljenega gradiva, si tako že v osnovi povsem diametralno nasprotujejo. Kljub temu pa bodo to dejstvo, kot kaže, iz večine poslanskih skupin brez omembe vredne razprave gladko požrli in s poslansko večino te za lase privlečene ugotovitve poročila o delu Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v letu 2014 tudi podprli.

Indic - Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb namreč ugotavlja, da ne obstajajo indici, da bi v nasilnih demonstracijah v letih 2012 in 2013 na Slovenskem šlo za delovanje organiziranih ekstremističnih skupin - sicer prosto po Slovarju slovenskega knjižnega jezika v jurističnem oziroma pravnem smislu pomeni znano dejstvo, iz katerega se sklepa na resničnost drugega, še ne znanega dejstva. 30. novembra 2012 pa vsaj na Trgu republike v Ljubljani ni manjkalo do dandanes trajno zabeleženih dokazov in dejstev, zakaj je pravzaprav pri vsem skupaj šlo. Kot vojaška formacija organizirana skupina neonacistov je med preostalih 10 tisoč protestnikov proti vladi Janeza Janše in ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviču prišla kot s keltskim križem samooznačena politična intervencija, katere uspešno opravljeni terenski cilj je bil radikalizacija razmer in odnosa med pripadniki policije in primarnimi protestniki.

Za kakšno politično raboto v zadevi gre, pa postane še nekoliko bolj jasno, ko Branko Grims kot predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb brez dlake na jeziku še dodatno pribije, da so bile neresnične tudi informacije, da naj bi te samo za Branka Grimsa in tovarišijo domnevne ekstremistične skupine, na za civilno javnost zaprtih območjih urili kar pripadniki Slovenske vojske, kar je le eno od ključnih razkritij novinarjev kot je denimo Anuška Delić iz Dela, proti katerim so zaradi domnevnega izdajanja tajnih, v bistvu pa za politične potrebe prirejenih dokumentov Slovenske obveščevalno varnostne agencije stekli postopki sodnega pregona.

Prav Anuška Delić pa tudi nekateri drugi sodno preganjani novinarji, denimo Erik Valenčič z oddajo Koalicija sovraštva na nacionalni televiziji, so sicer objavili številne dokaze in povezave med organiziranimi neonacističnimi skupinami in prav Slovensko demokratsko stranko, zaradi katerih je bil denimo nekaj časa nazaj celo ukinjen odbor slovensko-demokratske mladine v Žireh, nekaj pripadnikov Slovenske vojske, ki so bili navzoči tudi na demonstracijah 30. novembra 2012 na Trgu republike v Ljubljani, pa vsaj opomnjeno, da se tovrstno javno razkazovanje z domačo obritoglavo mladino res ne spodobi. Tako današnje poročilo o delu Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v letu 2014, ki ga bo brez omembe vredne razprave v državnem zboru še danes potrdila poslanska večina, kot tudi naprezanje SDS, da član te komisije postane tudi že bivši in na prostost izpuščeni politični zapornik ter hkrati poslanec Janez Janša pa je moč za razumeti zgolj v funkciji že kar nekaj časa potekajoče kampanje SDS, kako pod preprogo domačega zgodovinskega spomina pomesti vse možne dokaze o njenih povezavah z domačo kar po vojaško organizirano skrajno desnico. Toda tako to gre. Dokazov o tem, kdo je bil kdo in kako je bil organiziran 30. novembra 2012 na Trgu republike res ne primanjkuje. Prav tako pa je vse bolj jasno, da je v tej državi vse bolj sama proti vsem prav ta današnja politična poslanska večina.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z današnjo poslansko večino za ugotovitve Branka Grimsa in komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb kot vse bolj samo proti vsem v zobeh poskrbel Tomaž Z.  

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness