Varuh za posebne človekove pravice?

Mnenje, kolumna ali komentar
30. 1. 2019 - 16.00

Specialni pedagog Peter Svetina je bil včeraj z – v poosamosvojitveni zgodovini države rekordno podporo poslank in poslancev oziroma z 89 glasovi za in brez enega samega proti – potrjen in imenovan za novega varuha človekovih pravic, osrednje inštitucije za varstvo človekovih pravic na Slovenskem, na čelu katere bo nasledil nekdanjo državno tožilko Vlasto Nussdorfer, ki se za še en nov mandat sploh ni potegovala, sedanji pa ji poteče 23. februarja letos. 89 glasov od skupaj 90 razpoložljivih glasov poslank in poslancev je tako najvišja podpora, ki jo je kdaj v zgodovini dobil posamezen varuh oziroma varuhinja človekovih pravic, kar je vsekakor zgovoren, vprašanje pa če tudi za nadaljnje odločno delovanje na celotnem področju človekovih pravic na Slovenskem spodbuden podatek.

Sicer je res, da so tudi v preteklosti varuhi in varuhinje človekovih pravic prihajali z različnih poklicnih ter družbenih področij, saj je bil nenazadnje prvi varuh človekovih pravic Ivo Bizjak celo nekdanji minister za notranje zadeve, predhodnica državne tožilke Vlaste Nussdorfer, Zdenka Čebašek Travnik, je bila in se je tudi po zaključenem mandatu vrnila med zdravnice, njen predhodnik Matjaž Hanžek pa je bil pred vstopom v politiko nekako še najbolj znan kot doktor sociologije. Tudi sedanji in včeraj malodane soglasno in pravzaprav kar nekako avtokratsko imenovani varuh človekovih pravic Peter Svetina prihaja nekako s posebnega podpodročja, kot specialni pedagog za duševno prizadete po izobrazbi je bil namreč večino svoje dosedanje poklicne poti aktiven prav na tem področju.

Za kandidata za varuha človekovih pravic ga je tako predsednik republike Borut Pahor izbral na podlagi političnih ugotovitev, da bi utegnil dobiti zahtevano dvotretjinsko večino, in na predlog nacionanega združenja za kakovost življenja Ozara Slovenija in Centra Korak za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo, ki sta prav tako obe organizaciji, ki se primarno ukvarjata s še posebej družbeno ranljivimi skupinami v domači državi in družbi. Na mesto varuha človekovih pravic pa se bo Peter Svetina zavihtel z mesta strokovnega direktorja zavoda za socialno podjetništvo Grunt iz Komende, ki se prav tako primarno ukvarja z zaposlovanjem ljudi s posebnimi potrebami na podeželju.

Tudi sam, včeraj imenovani varuh človekovih pravic, Peter Svetina, ni pričakoval tolikšne podpore, saj so zanj glasovali vsi poslanci državnega zbora, razen po razrešitvi z mesta ministra za infrastrukturo, povratnika v poslanske klopi, Marka Bandellija iz Stranke Alenke Bratušek, ki se je za glasovanje, kot kaže, pravzaprav zgolj pozabil pravočasno registrirati. Nenazadnje so bili med razpravo posamezni poslanci in poslanke tudi nekoliko nadležni, še posebej, ko jih je zanimalo, katerim temam bo novi varuh človekovih pravic dal prednost na začetku svojega mandata, na kar je sicer ta ne prav prepričljivo odvrnil, da se ne želi izogibati odgovoru na to vprašanje, s pojasnilom, da so vse teme pomembne, toda da so dejansko vse teme pomembne in da se tako zelo prepletajo, da je potemtakem zelo težko eno ali nekaj njih posebej izpostaviti.

Peter Svetina, včeraj novoimenovani varuh človekovih pravic v Republiki Sloveniji, se ni najbolje odrezal niti na gostovanju pri Rosviti Pesek v Odmevih nacionalne televizije. Rosvita, ki ne bi bila Rosvita, če ga ne bi tudi nekoliko spodbodla, je za ta namen izbrala besede Zmaga Jelinčiča, ki je v veliki razpravni dvorani državnega zbora včeraj razpravljal, da je dosedanja varuhinja skrbela le za človekove pravice nekaterih in ne tudi vseh državljanov. In čeprav bi pravilen odgovor na vprašanje, ali bo torej deloval drugače, kot prvak parlamentarnih nacionalistov ocenjuje, da je delovala njegova predhodnica, lahko bil le, da so človekove pravice in stanje človekovih pravic v posamezni državi vredni toliko, kot človekove pravice uživajo najbolj marginalne in manjšinske družbene skupine, tega iz ust novega varuha sinoči še pač nismo slišali, govor je bil le o terenskih izkušnjah po vsej Sloveniji ter o človeku in človečnosti, ki da sta bistvo oziroma temeljno vodilo za novega varuha človekovih pravic.

Čeprav so poslanci in poslanke Državnega zbora ob predstavitvi pravzaprav enoglasnega stališča poslanskih skupin, da je Peter Svetina najprimernejši kandidat za novega varuha človekovih pravic, kar tekmovali v retoričnih domislicah, kako da je varuh človekovih pravic svetilnik demokratične družbe, boljšega argumenta za njegovo imenovanje, kot da pozna potrebe družbeno ranljivih ljudi, včeraj v Državnem zboru pač nismo slišali. Toda tako to gre. Peter Svetina se bo moral na mestu novega varuha človekovih pravic šele izkazati in pokazati, ali bo uresničil pričakovanja pravzaprav absolutistične večine oziroma celotne zasedbe državnega zbora, da ne bo prav posebej problematičen varuh človekovih pravic, ali ne. Vsekakor pa lahko samo upamo, da mu bo vsaj v tem spodletelo.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s Petrom Svetino kot varuhom za posebne človekove pravice v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.