Druga smrt Prigožina

Mnenje, kolumna ali komentar
5. 9. 2023 - 16.00

23. avgusta popoldne je v Tverski oblasti severno od Moskve strmoglavilo zasebno letalo, na katerem naj bi bil vojni podjetnik Jevgenij Prigožin. Ruska civilna zaščita je našla deset trupel, preživelih pa ni bilo. Dve uri po strmoglavljenju je ruska Zvezna agencija za letalski promet objavila imena treh članov posadke in sedmih potnikov. Med njimi Jevgenij Prigožin in njegova desna roka Dmitrij Utkin. Seštejemo ena plus ena in dobimo, da je Prigožin mrtev. Toda ne bi bilo prvič, da je Prigožin takole »umrl« v letalski nesreči in se potem pojavil živ in zdrav čisto drugje. Prvič je letalo, na krovu katerega se je uradno nahajal, strmoglavilo oktobra 2019 v Kongu. A novica o njegovi smrti je bila takrat očitno lažna.

O pomenu »protestnega« pohoda skupine Wagner
 / 27. 6. 2023

Večina medijev je hitro začela obravnavati Prigožinovo domnevno smrt kot gotovo dejstvo. Sledila so predvidljiva razmišljanja o tem, da gre za Putinovo maščevanje za junijski upor in svarilo ruskim elitam, ki bi si drznile imeti protioblastne ideje. Putinovega vojaka Prigožina je CNN uvrstil kar med »disidente«, umorjene po naročilu vsemogočnega diktatorja. Postavili so ga ob bok Borisu Nemcovu in Anni Politkovski. Postal je mučenik v boju za svobodno Rusijo. Slava mu.

Ampak preden zaključimo primer, premislimo zadevo še enkrat. Seznami potnikov, ki jih dobi agencija za letalski promet, se naredijo pred letom, morebitne menjave in presedanja potnikov v zadnji minuti pa se ne beležijo. In kot je po nesreči izpostavil Wall Street Journal, je Prigožin v svoji vojaški karieri večkrat tik pred zdajci zamenjal let, s čimer se je izogibal sledenju. Po poročanju več ruskih medijev sta v tem času leteli dve »Prigožinovi letali«. Drugo je varno pristalo v Sankt Peterburgu, kamor je bilo namenjeno tudi prvo. Uradno na tem letalu ni bilo potnikov. Poleg tega je imel Prigožin imenske dvojnike, ki so se lahko z namenom zamegljevanja sledi prijavljali na razne lete. 

Teorija, da je bil na strmoglavljenem letalu Prigožinov dvojnik po imenu Jevgenij Prigožin, ni čisto za lase privlečena, toda dokazati se je praktično ne da, razen če bi se originalni Prigožin osebno prikazal. So pa nekaj olja na ogenj tej ideji prilile trditve še enega ruskega medija Baza, da na pogrebu pred tednom dni ni bilo žene originalnega Jevgenija Prigožina, opazili pa so Irino Krasavino, ženo Jevgenija Prigožina z rojstnim imenom Leonid Krasavin, ki je kot dvojnik javnosti postal znan leta 2020, ko je šel pod svojim novim imenom v Litvo, pa se je izkazalo, da tja ni prišel original.

Razen informacij, ki sta jih sporočili civilna zaščita in agencija za letalski promet, do konca tedna, v katerem je letalo strmoglavilo, ni bilo druge potrditve Prigožinove smrti. Trupla so bila po strmoglavljenju nerazpoznavna, tako da identitet umrlih civilna zaščita ni mogla potrditi. Fotografij ni bilo. V nedeljo po strmoglavljenju pa je DNK analiza sodne Preiskovalne komisije Ruske federacije pokazala, da je eno od trupel res Prigožinovo. Smrt uradno potrjena, špekulacije nesmiselne.

Če gremo s skepso do konca, pa se lahko zapičimo v dikcijo Svetlane Petrenko, predstavnice preiskovalne komisije, ki je podrejena neposredno predsedniku države. Ta je povedala, da je DNK analiza pokazala, da se identitete vseh desetih žrtev nesreče skladajo z objavljenim seznamom potnikov. To tehnično drži ne glede na to, kateri Jevgenij Prigožin je dejansko padel z neba. Rezultatov analize javnost ni dobila na vpogled, imamo samo uradno izjavo.

Tu so potem še nekoliko bolj za lase privlečeni znaki, da je originalni Prigožin še živ. V noči s srede na četrtek prejšnji teden je Telegram kanal Grey zone objavil posnetek, na katerem Prigožin trdi, da je v Afriki živ in zdrav, in da je njegova likvidacija nakladanje, pove pa še, da je »vikend v drugi polovici avgusta«, točnega datuma pa ne izda. Video bi lahko posnel na zalogo zadnji vikend pred strmoglavljenjem, ko je Prigožin že objavil javljanje, domnevno iz neimenovanega kraja v Afriki, v katerem je nosil isto bojno opravo. Kdor je hotel verjeti, da je Prigožin živ, je lahko drug video vzel kot novo javljanje, posneto na vikend po strmoglavljenju. Na družbenih omrežjih so se ljudje spustili v simbolizem pesmi, ki naj bi jo položili k pogrebnemu vencu, v kateri se mati božja sprašuje, ali je njen sin živ ali mrtev. To naj bi bil namig, da Prigožin še živi. 

Potem je tu še vprašanje likvidacije. Če je Prigožinova smrt res maščevanje in svarilo, je morala imeti prste vmes država. Prvotne trditve Telegram kanala Grey zone, da je bilo letalo sestreljeno, ovržejo posnetki očividcev. Očividci pravijo, da so pred padcem slišali dva poka. A razen teh navedb ni trdnih dokazov, da je bila na letalu bomba. Kaj se je dejansko zgodilo, ne vemo. Če je šlo za nesrečo, je prezgodaj filozofirati o kazni za poskus državnega udara. 

Vpliv ustanovitelja skupine Wagner na rusko politiko
 / 30. 5. 2023

Prigožin je bil do nesreče nenavadno privilegiran za izdajalca države. Čeprav bi moral biti v izgnanstvu, je videti, da je še naprej letal po Rusiji. Manj kot teden dni po Wagnerjevem uporu je imel po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova Prigožin srečanje s predsednikom Putinom. Čisto mogoče, da je bila smrt inscenirana, ali pa da je oblasti prav prišla slučajna smrt dvojnika. Na ta način bi lahko umaknili osebnost, katere prisotnost je po dogodkih s konca junija oblast spravljala v zadrego, a so ji morda vseeno zagotovili varnost. 

Fotodokazov in rezultatov genske analize javnosti niso pokazali, dobili smo samo uradne potrditve od državnih institucij. Državi pa morda bolj ustreza, da velja Prigožin za mrtvega in je zamolčala, DNK katerega Prigožina so našli v ostankih potnika strmoglavljenega letala. Po drugi strani pa ne moremo z nobeno gotovostjo zanikati njegove smrti. Če gremo v to smer, z lahkoto zapademo v teorije zarote. Če govorimo o zaigrani smrti, dejansko teoretiziramo o zaroti. Ampak taka trditev tudi potrebuje močne dokaze, ki jih ni. V tem komentarju navedene možnosti, kako bi lahko Prigožin preživel, so špekulacije, tudi če imajo nekaj podlage.

Resnična usoda Jevgenija Prigožina bo tako še dolgo uganka, če ostajamo skeptični do uradnih informacij, kar za večino svetovnih medijev ne velja, ker je skušnjava poročati o naročenem umoru »upornika« prevelika. Ampak likvidacija je na tej točki v resnici ravno toliko teorija zarote kot zaigrana smrt. Nekaj pa je gotovo. V vsakem primeru je Jevgenij Prigožin uradno mrtev in ne bo več politično relevanten, pa naj izmaličen leži v grobu, v miru poležava na dači, ali že rovari po Afriki. 

 

Vir fotografije: Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.