Z grško-makedonske meje, drugič

Aktualno-politična novica
31. 1. 2016 - 14.30

V okviru platforme SLOGA in projekta "Svetovljanska Evropa" balkanska ekipa Radia Študent preverja skladnost realnosti z evropskimi politikami. 

Arne Zupančič je v javljanju strnil opažanja z makedonske Gevgelije, mesta ob grško-makedonski meji, ki je največja vstopna točka na balkansko begunsko pot. Slovenija makedonskim oblastem zaenkrat nudi pomoč predvsem v obliki treningov za specializacijo obmejne policije. Tako v februarju tam deluje šest slovenskih policistov. Zavidljivi ravni znanja navkljub terenske izkušnje kažejo na pomanjkanje tehnične opremljenosti tamkjašne policije. 

Sekretarka makedonskega ministrstva za notranje zadeve, zadolžena za migrantsko področje, je v pogoovru v petek zagotovila, da se Makedonija drži odprtega tipa sprejemanja migrantov. Trditve, da se lahko begunski v državi zadržijo 72 ur, so se izkazale za neresnične. Ljudi z železniškim transportom množično preusmerjajo proti Tabanovcam ob srbsko-makedonski meji ter jim za vožnjo zračunavajo petkratno ceno normalne vozovnice, ki znaša 5 EUR. 

Humanitarne organizacije pa še vedno opozarjajo na potrebo po sistematizaciji pomoči, saj težko sledijo prejemnikom.

Prisluhnite tudi predhodnemu, petkovemu javljanju.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.