BojkOFF tunizijskih volitev

Aktualno-politična novica
19. 12. 2022 - 15.00
 / OFF

O britansko-ruandskem dogovoru premeščanja prosilcev za azil
 / 23. 6. 2022

Višje sodišče v Združenem kraljestvu je odločilo, da sme država po zakoniti poti poslati prosilce za azil v Ruando. Vendar mora notranje ministrstvo, preden prosilce za azil deportira v Ruando, kjer bi vodili azilni postopek, za vsakega prosilca posebej izvesti presojo že na ozemlju Združenega kraljestva. Individualno mora presoditi o osebnih okoliščinah in drugih razlogih, zaradi katerih prosilec potencialno ne bi smel biti deportiran v Ruando. Prvo letalo z osmimi prosilci bi po načrtih vlade moralo v Ruando poleteti junija, a so se zagovorniki prosilcev za azil pritožili. Prav tako je Evropsko sodišče za človekove pravice z odredbo zadržalo izvajanje deportacij, saj bi lahko povzročile nepopravljivo škodo. Britansko višje sodišče je sedaj v primeru osmih prosilcev za azil presodilo, da vlada ni obravnavala njihovih osebnih okoliščin pred začetkom deportacijskega postopka, zato jih ne more deportirati.

Kljub sodbi vlada ne more nemudoma začeti z deportacijami, saj so tožitelji napovedali pritožbo, prav tako pa še presoja Evropsko sodišče za človekove pravice. Skupina torijskih poslancev je prejšnji teden sicer v spodnji dom parlamenta skušala spraviti nov zakon o prosilcih za azil, po katerem bi lahko britanska sodišča odločala mimo sodb Evropskega sodišča za človekove pravice. Vendar se z zakonom ni strinjal niti premier Rishi Sunak, tako da se je večina torijskih poslancev glasovanja o vložitvi zakona v parlament vzdržala, zato zakona parlament ne bo obravnaval. 

Konferenca Združenih narodov o biodiverziteti v Montrealu je privedla do spektakularnih naslovov o novih zavezah nacionalnih držav. Članice Združenih narodov so se s podpisom zavezale, da bodo do konca desetletja zaščitile trideset odstotkov zemlje in morja, ki veljajo za ključna območja obrambe biodiverzitete. Do danes je namreč veljalo, da bodo v prihodnjih sedmih letih obranili 17 odstotkov kopenskih površin in 10 odstotkov morskih. Poleg tega so se države zavezale, da bodo povišale financiranje skupne malhe za ohranjanje kritičnih območij in subvencioniranje držav z nizkimi prihodki iz dvajsetih milijard letno v naslednjih treh letih na trideset milijard letno do konca desetletja. Kako bodo to dosegli, se na konferenci še niso dogovorili. 

Najbolj svobodomiselno in svobodoizraževalno družbeno omrežje Twitter je iz nepojasnjenih razlogov v četrtek zaprlo račune več novinarjev, med drugim tudi novinarjev Washington Posta, New York Timesa in CNN-a. Po tem, ko je lastnik Twitterja Elon Musk objavil anketo o vrnitvi izločenih novinarskih računov, je po množični kritiki njegovega upravljanja Twitterja novinarjem povrnil čivkaško identiteto. Na podoben način so uporabniki odločali tudi o vrnitvi računa, ki je sledil Muskovemu privatnemu letalu, ki kljub jasni odločitvi v dveh krogih glasovanja, še ni bil vrnjen uporabniku. Pred nekaj urami je bila zaključena tudi anketa, v kateri je Musk uporabnike spraševal o svojem odstopu s položaja direktorja in v kateri so mu twitteraši pokazali vrata. 

Hrvaške ne bo med več kot dvajset državami članicami Evropske unije, ki so podprle evropsko misijo vojaške pomoči Ukrajini z usposabljanjem 15 tisoč ukrajinskih vojakov v državah članicah Unije. Podporo ideji, ki jo zagovarja vlada Andreja Plenkovića, je najprej odrekel hrvaški predsednik Zoran Milanović, kasneje pa jo je zavrnil še sabor. V njem je za predlagano misijo glasovalo 97 poslancev, kar je štiri premalo za zahtevano dvotretjinsko večino. Četudi bi koaliciji uspelo zbrati dve tretjini glasov, bi verjetno prišlo do blokade s strani predsednika Milanovića, saj parlament nima pristojnosti za odločanje o vojaških misijah, temveč bi misijo morala izvesti vlada s predhodnim pooblastilom predsednika republike. 

Sprememba zakona o predsedniku in protesti v Črni gori
 / 13. 12. 2022

Prestolnica Črne gore bo letos ostala brez proslave ob koncu leta. Župan Podgorice Ivan Vuković iz Demokratične stranke socialistov predsednika republike Mila Đukanovića namreč trdi, da mestna uprava praznovanja ni zmožna organizirati, ker je v tehničnem mandatu, medtem ko mu politični nasprotniki očitajo kaznovanje občanov, ki so na oktobrskih lokalnih volitvah prvič po 24 letih večinsko glasovali proti Demokratični stranki socialistov. Nova oblast v Podgorici in drugih mestih mesec dni po lokalnih volitvah ne more priseči, ker črnogorsko ustavno sodišče nima dovolj aktivnih sodnikov. Zato ne more presojati o pritožbah, ki so bile vložene na rezultate volitev.

Na parlamentarnih volitvah v Tuniziji se je na volišče odpravilo rekordno nizko število ljudi. Končna udeležba je znašala manj kot devet odstotkov volilnih upravičencev, kar je posledica opozicijskih pozivov k bojkotu. Opozicija nasprotuje vladavini predsednika Kaisa Saieda, ki je lani razpustil parlament, letos pa na referendumu sprejel novo ustavo, ki omejuje moč strank v parlamentu in na predsednika prenaša večino izvršnih, poleg tega pa tudi nekatera sodna pooblastila. Opozicija predsednikova dejanja označuje za državni udar. Zaradi nove ureditve volilnega sistema na letošnjih parlamentarnih volitvah niso smele sodelovati stranke, ampak le posamezniki, ki so si morali kampanjo financirati brez podpore strank, lahko pa so uporabljali strankarske simbole. Končni rezultati volje slabih devetih odstotkov ljudstva še niso znani. Vodja združene organizacije opozicije, zbrane pod imenom Fronta za narodno rešitev, Najib Chebbi, je nizko volilno udeležbo označil za fiasko in predsednika pozval k odstopu, ljudi pa pozval na ulice z zahtevo po organizaciji predčasnih predsedniških volitev.

Sindikat voznikov avtobusov Slovenije se je v soboto zbral na protestnem shodu pred upravno stavbo družbe Nomago v Ljubljani. Okoli 50 članov sindikata je opozorilo na deficit delovne sile in pozvalo k dostojnim plačam voznikov, ne samo v Nomagu, ampak v vseh podjetjih, v katerih je sindikat prisoten. Kakšne so naslednje poteze sindikata, nam je pojasnil generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije – KS 90, Damjan Volf.

Izjava

Možnost stavke so omenjali že na tiskovni konferenci v začetku novembra, na kateri so opozorili tudi na negativne posledice novele zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev. Pogajanja z delodajalci pa so z dogovorom o višini plač zaključili predstavniki Sindikata Tuš. Več o tem v današnjem OFFsajdu ob petih.

Po začetni upehanosti so v nadaljevanju prekinjene ustanovne seje Državnega sveta Republike Slovenije svetniki v drugem krogu za svojega predsednika izbrali interesnega predstavnika delodajalcev Marka Lotriča. V prvem delu seje so poleg Lotriča kandidirali Jožef Školč iz vrst interesne skupine negospodarskih dejavnosti in Bojan Kekec, član Slovenske demokratske stranke iz kvote predstavnikov lokalnih interesov. Ker niti v prvem niti drugem krogu noben kandidat ni prejel vsaj 21 glasov od 40 svetnikov, so volitve ponovili. Tudi tokrat se je tekma, v kateri je namesto Kekca nastopal Dejan Crnek, dosedanji ljubljanski podžupan, zavlekla v podaljške in je deklarativno ˝liberalen, a neopredeljen˝ Lotrič zmagal šele v drugem krogu. 

Off je pripravil vajenec Tilen, mentoriral je Virant.

Foto: wikiedia commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness