Brez OFF-a iz Belorusije

Aktualno-politična novica
Belorusija
24. 11. 2023 - 15.00
 / OFF

palestina
Nočni program o genocidu v Gazi
 / 23. 11. 2023

Na območju okupirane Gaze od danes zjutraj velja začasno premirje med Izraelom in palestinskim odporniškim gibanjem Hamas. Pred začetkom zatišja, kot začasno prenehanje spopadov evfemistično imenujejo v Izraelu, je izraelska vojska območje zbombardirala, med drugim begunsko taborišče Nuseirat. Po trditvah egiptovske vlade bodo vsak dan premirja na območje dostavili 130 tisoč litrov dizla in štiri tovornjake plina ter 200 tovornjakov humanitarne pomoči. V izraelski vojski sicer trdijo, da vojna še ni končana, prebivalcem severa Gaze, ki so jih od tod pregnali, pa so vrnitev na sever odsvetovali. Palestinska tiskovna agencija Vafa poroča, da izraelske sile ne samo svetujejo, ampak tudi izvršujejo. Tako so v današnjem dopoldnevu med preprečevanjem vrnitve na sever poškodovali sedem civilistov. V Izraelu je tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se je sestala z izraelskim zunanjim ministrom Elijem Kohenom in se deklarativno zavzela za mirovni proces, ki bi vodil k priznanju palestinske države.

O sodbi Sodišča evropske unije o odgovornosti Frontexa pri pushbacku sirske družine
 / 8. 9. 2023

Evropska agencija za mejno in obalno stražo, znana kot Frontex, je napovedala okrepitev prisotnosti na finsko-ruski meji. Pri varovanju meje bo odslej pomagalo skupaj 60 pripadnikov Frontexa. Po porastu neregularnih prehodov meje je Finska že prejšnji teden zaprla štiri mejne prehode z Rusijo, čez noč pa so začasno zaprli še vse ostale z izjemo enega. Mejni prehodi bodo zaprti vsaj do 23. decembra. Finska obmejna služba je že prejšnji teden obtožila Rusijo, da migrante namerno usmerja proti finski meji. Rusko zunanje ministrstvo je v svojem odzivu obtožbo zanikalo in zaprtje mejnih prehodov označilo za »nedvoumno provokacijo«. Finska je aprila po vstopu v vojaško zavezništvo Nato na mejah z Rusijo začela postavljati ograjo.

belorusija
Analiza beloruskega protestniškega gibanja
 / 21. 8. 2020

Beloruska vlada je sprejela spremembo postopka za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje v drugi državi. Odslej bodo morali prosilci dovoljenje pridobiti pri migracijskih organih v kraju, kjer živijo. Doslej so lahko najprej zapustili državo, nato pa v tujini o tem obvestili beloruski konzulat. Migracijski organi bodo v postopku preverili, ali je kandidat plačal vse dajatve državi in ali je opravil obvezno služenje vojaškega roka. Ukrep je del nedavnih sprememb na področju emigracij. Beloruska vlada je tako na primer septembra odločila, da se lahko potne liste podaljšuje samo v Minsku, kar v praksi pomeni, da se morajo vsi izseljenci enkrat na deset let vrniti v matično domovino. Po podatkih Sveta Evrope v tujini živi med 200 in 500 tisoč Belorusov.

Gdje je i kaj dela Matija Gubec?
 / 29. 1. 2023

Hrvaški kmetje blokirajo cesto v naselju Županja, ki vodi do bosansko-hrvaške meje. Za danes so napovedali tudi blokado mejnega prehoda Županja-Orašje. Kot razlog za protest so izpostavili po njihovem sporno evtanazijo zdravih svinj, ki jo je naložilo hrvaško kmetijsko ministrstvo zaradi strahu pred izbruhom afriške prašičje kuge. Zahtevajo tudi ukinitev prepovedi klanja. Ministrica za kmetijstvo Marija Vučković očitke kmetov zavrača kot znanstveno neutemeljene. V primeru, da ministrvo zahtev kmetov ne bo izpolnilo, napovedujejo dodatno zaostritev protestov. Milenko Bilić, predstavnik Sindikata zaposlenih v kmetijstvu Slavonije in Baranje, ki proteste organizira, napoveduje, da so kmetje pripravljeni »fizično razbiti policijske kordone,« če bo situacija to zahtevala. V Sloveniji krave, na Hrvaškem prašiči.

Delavci v Amazonovih skladiščih so na največji potrošniški praznik v letu pričeli s 24-urno stavko v Združenem Kraljestvu, Italiji, Nemčiji in Združenih državah Amerike. V Španiji bodo enourno stavko izvedli v ponedeljek. Delavci, združeni pod imenom Make Amazon Pay, od multinacionalke zahtevajo kolektivni dogovor o višjih plačah in boljše delovne pogoje.  

Kenijski politični sistem skozi prizmo letošnjih predsedniških volitev
 / 19. 8. 2022

Kenijski predsednik William Ruto je napovedal privatizacijo prvih 35 podjetij, vlada pa je pripravljena na prodajo še nadaljnjih sto podjetij. Privatizacija bo potekala na podlagi spremenjenega zakona o privatizaciji, ki je v veljavo stopil prejšnji mesec. Spremenjen zakon med drugim finančnemu ministrstvu omogoča prodajo državnih podjetij brez soglasja parlamenta. Kakor zatrjuje Ruto, je glavno vodilo za privatizacijski val odprava »nepotrebne birokracije«, ki po njegovem duši rast produktivnosti. Kenija mora do junija odplačati dve milijardi dolarjev vredno posojilo Mednarodnemu denarnemu skladu, prvo 300-milijonsko plačilo bodo opravili decembra.

Generalni direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge Gregor Hudrič je podal odstopno izjavo. Po poročanju portala N1 je policijska kontrola Hudriča ustavila, preizkus alkoholiziranosti pa je pokazal rezultat nad zakonsko dopustno mejo. Hudrič je vozil službeni avtomobil, zato bi moral voziti popolnoma trezen. Hudrič je prevzel vodenje direktorata po tem, ko je notranje ministrstvo prevzel Boštjan Poklukar, ki bo vladi predlagal Hudričevo razrešitev in poiskal njegovega naslednika.

V Ljubljani od oktobra cene vrtcev predvidoma višje za 27 odstotokov
 / 6. 9. 2023

Starši otrok, ki obiskujejo Center Janeza Levca, so na ljubljanskega župana Zorana Jankovića naslovili peticijo, v kateri ga pozivajo, naj ponovi razpis za poseben linijski prevoz za otroke s posebnimi potrebami. Peticijo je podpisalo 124 staršev. Kljub temu mestni svet predloga o ponovitvi razpisa ni sprejel. Predsednica sveta staršev Željka Kitić je za časopis Dnevnik dejala, da je svet staršev nad dejanji občine razočaran in da ne razume, zakaj je bil razpis objavljen poleti, ko so ljudje večinoma na dopustu. Občina namreč na prvi razpis za poseben prevoz do šole s prilagojenim programom za otroke s posebnimi potrebami ni prejela nobene prijave. Na občini pojasnjujejo, da razpisa niso ponovili, saj po njihovi oceni novih prijav v vsakem primeru ne bi dobili.

OFF sta pripravila vajenca Tim in Petar, kavo je zraven kuhal Tilen.

 

Vir fotografije: mb7art, Flickr, Creative Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness