DIGITALNO SVOBODNI OFF

Aktualno-politična novica
7. 4. 2015 - 15.00
 / OFF

V Avstraliji je sodišče nekaj ponudnikom internetnih storitev naročilo, da producentom filma Dallas Buyers Club izročijo podatke o uporabnikih, ki so delili film preko interneta. Gre za približno 4.700 ljudi, ki lahko v prihajajočih dneh pričakujejo civilne tožbe s strani producentov. S tako sodbo se vzpostavlja nevaren pravni precedens, ki bo močno posegal v prosto deljenje vsebin preko interneta. Sodnik sicer trdi, da mu je mar za pravico do zasebnosti in zato ne bo dovolil javne objave imen dotičnih uporabnikov interneta.

 

Ostajamo na mreži. Največja indijska telekomunikacijska združba Airtel bo lansirala platformo Airtel Zero. Preko le-te bo omogočen brezplačni dostop do nekaterih vsebin na internetu. Poudarek je na nekaterih, kar je problematično z vidika načela nevtralnosti interneta. To načelo predpostavlja svoboden dostop do vseh vsebin na internetu in nenadzirano komunikacijo z drugimi akterji. Platforma Airtel Zero pa bo brezplačen dostop omogočala le do določenih aplikacij in spletnih strani, zagotovo zgolj do tistih, ki bodo Airtel financirale.

Načelo nevtralnosti interneta je sicer skorajda nezastopano v indijski zakonodaji. Ta, namesto da bi silila ponudnike interneta v spoštovanje digitalne svobode, predvideva celo obvezno cenzuriranje oblastem moralno ali politično spornih vsebin.

 

Malezija je sprejela protiteroristični zakon, ki ponovno vpeljuje pridržanje brez sojenja. Novosprejeti zakon bo kljub nasprotovanju opozicije vseboval določbe, ki dopuščajo dvoletno pridržanje za teroriste osumljence z možnostjo podaljšanja za še dve leti. O pridržanju pa seveda ne bo odločalo sodišče, temveč Odbor za protiterorizem, sestavljen večinoma iz predstavnikov represivnih organov.

 

Kitajci so zaostrili svoj boj proti najhujšemu razrednemu sovražniku  - golfu. Oblasti so namreč objavile namero o zaprtju približno deset odstotkov golf igrišč in sprožile preiskavo proti visokemu uredniku, ki je sodeloval na golf turnirju. Temeljni dokument, ki ureja dialektično razmerje partije napram škotski igri, je Ši Džinpinovih osem smernic za ‘preprečevanje ekstravagance med vladnimi uradniki’, ki med drugim prepovedujejo draga kosila in razkošna poslovna potovanja.

 

Čez Kolpo. Bivši hrvaški predsednik Ivo Josipović je naznanil, da bo ustanovil svojo stranko. Stranka naj bi se politično pozicionirala levo od sredine, v njej pa naj bi bili mladi, a uveljavljeni politični kadri. Več o novi stranki, Žarko Puhovski, filozof.

Izjava je na voljo v posnetku

Žarko Puhovski spregovori tudi o možnostih za uspeh te stranke.

Izjava je na voljo v posnetku

 

Častno novinarsko razsodišče je obsodilo nizkotno novinarsko delo okrog banalnosti, ki so se dogajale na eni od mariborskih srednjih šol. Preseneča dejstvo, da nizko niso padli le straniščni mediji, temveč so na seznamu trinajstih medijev, ki so kršili novinarski kodeks, tudi tista občila, ki jih ljudstvo pojmuje kot resna. Kršeni so bili členi, ki obravnavajo pravico do zasebnosti, nedovoljeno zbiranje podatkov in etično pisanje o samomoru.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness