Generali, ribiči in diplomati na pohodu

Aktualno-politična novica
21. 3. 2013 - 14.00
 / OFF

Za Ciper, ki mu grozi državni bankrot, bo pomoč Rusije odvisna od nadaljnjega ravnanja Evropske unije. Ciper je Rusiji po besedah predsednika ruske vlade Dmitrija Medvedjeva ponudil različno državno premoženje. Medvedjev je še dodal, da so se pripravljeni poglobiti v različne variante". To se je vezalo na vprašanje, ali Rusijo zanima vojaška baza na otoku. Posredno pa je potrdil tudi, da se pogovarjajo tudi o morebitnih licencah za izkoriščanje plina pred ciprsko obalo. Hkrati se je Medvedjev pritožil, da so trenutno na Cipru blokirani tudi računi ruskih vladnih agencij. Ob tem je napovedal, da bo Rusija glede tega zavzela "odločno" držo. V Moskvi se sicer mudi tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso z delegacijo. Osrednja tema pogovorov bo kakopak tudi Ciper.

Kosovsko ministrstvo za izobraževanje je učiteljem in dijakom naročilo, naj ignorirajo odstavke v srednješolskem učbeniku, v katerem je rock glasba označena kot zločin. Omenjeni učbeniki so sicer v uporabi že osem let, sporni odstavki pa so pozornost ljudi vzbudili šele, ko so jih prejšnji teden predstavili na kosovski javni televiziji. Malo pozno, ampak vseeno bolje kot nikoli. Glede same oznake rock & (and) rolla kot zločina pa je pojasnilo jasno in predvidljivo: eden izmed avtorjev učbenika za državljansko vzgojo Bajram Shatri je dejal, da je pri tiskanju prišlo do tehnične napake, saj bi namesto "kriminalen" moralo pisati "komercialen". Legendarno. Za takšno ugotovitev so potrebovali osem let.

Niso pa potrebovali dosti časa, da so v Keniji umaknili televizijski oglas, ki promovira uporabo kondoma. Ta je bil po protestih verskih voditeljev hitro umaknjen iz programov. Argument klerikov je znan: uporaba kondoma vzpodbuja nelojalnost. Muslimanski klerik šejk Khalif je celo dejal, da to narod pelje v Sodomo in Gomoro. Sicer je v Keniji okoli 1,6 milijona populacije od 41,6 milijona celotnega prebivalstva okužen z virusom HIV. To je tudi razlog, da je kenijska vlada takšen spot sponzorirala, saj niso tako napredni, da bi to naredili iz hedonističnih vzgibov. V Keniji prevladujeta krščanska in muslimanska vera.

Ni ravno tema o kondomih, ima pa posredno vezo. Kitajsko veleposlaništvo v Zagrebu se je odzvalo na prispevek o bivšem kitajskem voditelju Mao Zedongu v hrvaškem časniku Jutarnji list. Kitajski diplomati zahtevajo "resno kazen" za odgovorne in javno opravičilo zaradi prispevka, v katerem med drugim piše, da si Mao ni umival ne zob ne genitalij. Prispevek z naslovom "Ženske so se metale za njim, čeprav si ni umival ne zob ne genitalij" je bil objavljen prejšnji teden v okviru feljtona Ženske diktatorjev. To je tudi naslov knjige Diane Ducret, ki so jo izdali tudi v hrvaškem jeziku. Ducretova opisuje življenje Mao Zedonga z več njegovimi ženskami. Med drugim navaja usodo njegove zadnje soproge Jiang Qing, ki so jo prijeli po njegovi smrti leta 1976 in leta 1980 obsodili kot članico "štiričlanske tolpe". Tisti, ki ga zanima, kaj je bila štiričlanska tolpa, pa naj to preveri v zgodovinskih knjigah ali pa recimo na Wikipedii.

Vojska Združenih držav Amerike je na svoji uradni spletni strani pripadnike vojske opozorila, da je uživanje vodke s poslovenjenim imenom „Vice“ kršitev internih predpisov vojske. Povod za prepoved uživanja sicer legalne alkoholne pijače so njene sestavine. Vodka je rezultat destilacije mešanice osemdesetih odstotkov ječmena in dvajsetih odstotkov konopljinih semen iz kanadske province Britanska Kolumbija. Po zagotovilih proizvajalca pijača ne vsebuje THC-ja, pa tudi industrijski proizvodi iz konoplje so na zvezni ravni povsem legalni. Vojska kljub temu vztraja, da je uživanje pijače v neskladju s predpisom, ki vojakom eksplicitno prepoveduje uporabo izdelkov iz konoplje in njenih derivatov. Na koncu svoje pripadnike še opozarja, da uživanje omenjene vodke v nobenem primeru ne bo opravičilo za morebiten pozitiven test na droge.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je že prevzela večino poslov od svojega predhodnika Janeza Janše. Včeraj je pred poslanci Državnega zbora priseglo tudi vseh 13 ministrov nove vlade. Za je glasovalo 55 poslancev, proti pa 35.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

V Mariboru poteka večdnevna konferenca v okviru mednarodnega projekta 'S' skupnimi močmi za boljše življenje, na kateri udeleženci iz 11 držav predstavljajo različne primere dobre prakse medgeneracijskega sodelovanja različnih skupin ljudi. Iz Slovenije je partner projekta mariborska EPEKA, ki med drugim predstavlja projekt Romska gostilna. Več o samem projektu 'S' in projektu Romske gostilne nam je povedal Štefan Simončič iz EPEKA, ki je organizator konference:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness