Iz zakona v uredbo OFF

Aktualno-politična novica
salonit
17. 1. 2024 - 15.00
 / OFF

stegel
Intervju z županom občine Kanal ob Soči o poskusih nadzora in regulacije Salonita Anhovo
 / 29. 6. 2023

Poslanci parlamentarnega odbora za infrastrukturo so soglasno podprli predlog novele Zakona o varstvu okolja in priložene amandmaje. Po prvotnem predlogu novele, ki so ga v državni zbor vložile nevladne organizacije na čelu z iniciativo Eko Anhovo in dolina Soče ter Inštitutom 8. marec, bi v zakonu izenačili emisijske standarde sosežigalnic s standardi za sežigalnice odpadkov, ki so strožji. Po sprejetih dopolnilih bo novela vladi naložila, naj področje uredi v podzakonskih aktih. Ko bo novelo sprejel državni zbor, bo morala vlada za naprave za sosežig določiti vsaj tako stroge mejne vrednosti emisij, kot so določene v zaključkih o najboljših razpoložljivih tehnologijah za sežig odpadkov. So pa po ločenem dopolnilu iz predloga novele črtali uvedbo nove okoljske dajatve. V primeru, da bi sprejeli prvotno predlagano novelo, so v Salonitu Anhovo, zdaj znanem pod imenom Alpacem, grozili tudi z ustavno presojo. Cementarno, ki je v večinski lasti avstrijskega Alpacema, je med drugim zagovarjal Žiga Simončič iz Advantage Austria Slovenija, ki predstavlja avstrijska podjetja pri nas.

Izjava

V Salonitu so angažirali tudi nekdanjega pravosodnega ministra Rajka Pirnata, ki je po naročilu podjetja pripravil pravno mnenje o ustavnopravnih vidikih izenačitve standardov za sežig in sosežig odpadkov.

Izjava

S sprejetjem amandmajev, ki iz novele črtajo zakonsko izenačitev standardov, so v Salonitu torej dosegli svoje.

V Slovenski demokratski stranki so napovedali interpelacijo pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Socialdemokratski ministrici očitajo negospodarno ravnanje pri nakupu nove sodne stavbe na ljubljanski Litijski cesti. Od pravosodnega ministrstva so pojasnila zahtevali tudi na finančnem ministrstvu. Na pravosodnem ministrstvu so s prodajalcem nepremičnine medtem sklenili aneks k prodajni pogodbi. Po neuradnih informacijah Dela v aneksu piše, da bo ministrstvo pridobilo novo izmero in novo oceno vrednosti nepremičnine po sodnem cenilcu, prodajalec Sebastjan Vežnaver pa bo cenilcu omogočil ogled in ga plačal. Gre za stavbo, ki jo je ministrstvo konec decembra kupilo za skoraj osem milijonov evrov in je v njej nameravalo urediti prostore za več sodišč. Ministrstvo je Vežnaverju denar nakazalo dan po podpisu pogodbe, v petek, 29. decembra. V Tarči so prejšnji teden razkrili, da je vrednost nepremičnine med cenitvama leta 2017 in lansko cenitvijo poskočila za skoraj pet milijonov evrov, uporabna površina pa je bila ob drugi cenitvi za 2000 kvadratnih metrov večja. Ministrstvo se je z Vežnaverjem zdaj dogovorilo, da bodo v primeru, če bo nova izmera spet ugotovila manjšo kvadraturo stavbe, zmanjšali kupnino, toda v skladu z dogovorjeno ceno za kvadratni meter.

tujci
Osnutka nove integracijske in prenovljene migracijske strategije
 / 11. 10. 2023

Na ministrstvu za notranje zadeve so organizirali javni posvet o strategiji vlade na področju priseljevanja, k sprejemu katere so se stranke vladne koalicije zavezale v koalicijski pogodbi. Na notranjem ministrstvu so osnutek nove strategije že pripravili, vlada končne verzije še ni sprejela. Na posvetu med drugim razpravljajo o zunanjih vidikih migracij, o zaščiti življenja in dostojanstva migrantov ter varnostnih vidikih. Katja Utroša iz Infokolpe, ki se je posveta udeležila, poudarja pomen razprave o uvedbi novih načinov za pridobitev dovoljena za prebivanje:

Izjava

A na notranjem ministrstvu in uradu za integracijo migrantov so do tega zadržani, saj …

Izjava

O malo drugačni stavki zdravniškega sindikata Fides
 / 9. 1. 2024

Vlada in zdravniški sindikat Fides nista zbližala stališč o stavkovnih zahtevah, zdravniki tako nadaljujejo s stavko. Bolnišnice poročajo o odpovedovanju in prenaročanju nenujnih zdravstvenih storitev. V zdravstvenih domovih je pacientom otežen dostop do zdravnikov preko spleta in telefona. Ponekod ne opravljajo niti administrativnih storitev, na primer ne izdajajo bolniških listov. Zobozdravniki kot možnost zaostrovanja stavke navajajo odpravo komunikacije s pacienti po telefonu na način, da bi bil mogoč le osebni obisk. Stavki so se pridružili tudi zdravniki na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Vlada vztraja pri izpolnitvi zdravniških zahtev v okviru reforme plačnega sistema javnega sektorja. Zdravniki zahtevajo spoštovanje sklenjenih sporazumov, ki bi pomenili dvig zdravniških plač, poleg tega pa dodatno povišico za starejše zdravnike. Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija v Fidesu zahtevajo dvig plač najstarejših zdravnikov za sedem plačnih razredov, torej povišico med 1600 in 1800 evri bruto.

palestina
Nočni program o genocidu v Gazi
 / 23. 11. 2023

Na tuje. Izrael in palestinski Hamas sta po posredovanju Katarja in Francije dosegla dogovor o dobavi medicinske pomoči v okupirano Gazo. Po dogovoru je Izrael dovolil dostavo zdravil, ki jih je nabavila Francija, v Gazo. V zameno bodo v Hamasu del zdravil namenili talcem, ki so jih zajeli sedmega oktobra. Izraelska vojska genocidne ofenzive, v kateri je v Gazi pobila prek 24 tisoč ljudi, kljub pogajanjem ne ustavlja. Okrepila je ofenzivo v južnem delu enklave in proti zahodnemu Khan Junisu poslala tanke. Po trditvah jordanske vojske je izraelska v obstreljevanju mesta močno poškodovala jordansko vojaško bolnišnico. Kot trdijo v jordanski vojski, je to grobo kršenje mednarodnega prava. Jordanija je sicer leta 1994 z Izraelom sklenila mirovni sporazum, na svojem ozemlju pa ima nastanjene tri milijone palestinskih beguncev.

Delavsko organiziranje na Kitajskem
 / 27. 3. 2019

Kitajski statistični urad je sporočil, da se je število prebivalcev zmanjšalo že drugo leto zapored. V letu 2023 je število prebivalstva na Kitajskem upadlo za več kot dva milijona, leto pred tem za 850 tisoč ljudi. Številčnost populacije na Kitajskem se pred tem ni znižala od leta 1961. Med razlogi za padanje rodnosti je še zmeraj politika enega otroka, ki je veljala med letoma 1980 in 2015. Poleg tega je rodnost nižja zaradi urne in obsežne urbanizacije ter preseljevanja ljudi iz ruralnih območij na gospodarsko razvit vzhod države. Prejšnje poletje je kitajski statistični urad nehal poročati o stopnji brezposelnosti med mladimi. Tedaj je brezposelnost v kategoriji starih med 16 in 24 let dosegla rekordnih 21 odstotkov. Po pol leta je urad zdaj objavil nove podatke, ki ne vključujejo brezposelnosti med študenti. Brezposelnih mladih je po novih podatkih skoraj 15 odstotkov. Kitajska je v minulem letu dosegla gospodarsko rast v višini 5,2 odstotka.

 

Vir fotografije: Guliver Kros, facebook, Eko Anhovo in dolina Soče

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness