Keš za ujmOFF

Aktualno-politična novica
poplave
29. 11. 2023 - 15.00
 / OFF

Povečanje izraelskega nasilja na Zahodnem bregu v času napada na Gazo
 / 10. 11. 2023

Izraelska vojska je obkolila dve bolnišnici in zbombardirala več cest, domov in vodnih zajetij v palestinskem mestu Dženin na okupiranem Zahodnem bregu. Vojska je ubila dva otroka, poškodovala najmanj šest Palestincev, 20 jih je zajela. Poleg tega je po trditvah palestinske tiskovne agencije Vafa izraelska vojska južno od Betlehema uničila zid srednje šole. Hamas bo danes sicer izpustil šesto skupino zapornikov in jih zamenjal za 30 Palestincev, ki so zaprti v Izraelu. Včeraj zvečer je Izrael izpustil 30 palestinskih zapornikov. Od prejšnjega petka je Palestina izpustila 81 zapornikov, Izrael pa 180. Izraelska vojska je od petka zajela čez 130 Palestincev. Izraelska vojska občasno krši tudi prekinitev ognja na območju Gaze: streljala je na civiliste, ki želijo na sever okupirane enklave.

Širitev zveze Nato na rusko mejo
 / 17. 5. 2022

Finski premier Petteri Orpo je naznanil, da Finska zapira še zadnji cestni prehod na meji z Rusijo, Raja-Jooseppi. Zapora bo začela veljati danes ponoči, predvidoma pa bo trajala do trinajstega decembra, a je premier že napovedal, da bo zaprtje podaljšal. Meja bo odslej odprta le za železniški promet na mejnem prehodu Vainikkala  na jugovzhodu Finske. Po aprilskem vstopu v zvezo Nato je Finska na meji z Rusijo tudi začela postavljati ograjo. Premier Orpo je desno vlado sestavil konec junija. Finska varnostna in obveščevalna služba je pred dvema tednoma obtožila Rusijo, da pomaga migrantom iz tretjih držav prečkati mejo. Rusija je obtožbe že večkrat zanikala, a je Finska postopoma zaprla vse cestne mejne prehode.

Združene ekspedicijske sile Združenega kraljestva so aktivirale obrambno klavzulo, s katero bodo okrepile vojaško prisotnost v Baltskem morju in severnem Atlantiku. Države zavezništva so Danska, Estonija, Finska, Islandija, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška, Švedska in Združeno kraljestvo. Z odločbo bodo države zavezništva na morje napotile 20 vojaških ladij z uradnim namenom varovanja kritične infrastrukture. Po besedah švedskega ministra za obrambo, Påla Jonsona, je povečanje vojaške prisotnosti v Baltiku sporočilo Rusiji.

Panamsko vrhovno sodišče je pogodbo, na podlagi katere na severu Paname kanadsko podjetje First Quantum koplje baker, razglasilo za neustavno. Predsednik države Laurentino Cortizo je napovedal zaprtje rudnika, kar pomeni zmago za aktiviste, ki so protestirali proti delovanju rudnika iz ekoloških in ekonomskih razlogov. Aktivisti so zahtevali razveljavitev pogodbe, ki je podjetju First Quantum omogočala zaslužek z izkoriščanjem rudnika Cobre. Čeprav je vrhovno sodišče že leta 2017 rudarsko pogodbo razglasilo za neustavno, je takratna vlada odprtje rudnika vseeno omogočila, kar se je zgodilo poleti 2019. Neustavnost pogodbe temelji na tem, da vlada pred njeno sklenitvijo leta 1997 ni objavila javnega razpisa. Dejavnost rudnika onesnažuje reko San Juan, iz katere so se okoliški prebivalci oskrbovali z vodo, onesnažuje prst, prav tako pa s širitvijo rudnika izsekujejo gozd.

Za ribe, za ptice, za delavske pravice
 / 26. 9. 2023

Evropska komisija je Sloveniji odobrila izplačilo 100 milijonov evrov za obnovo po avgustovskih poplavah. Ministrstvo za finance bo denar iz solidarnostnega sklada prejelo še letos. Prošnjo za finančno pomoč v vrednosti 400 milijonov evrov je v Bruselj poslalo ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj konec oktobra. Izplačilo preostalih 300 milijonov sloni na odločitvi Sveta Evropske unije in Evropskega parlamenta, o čemer bodo odločali naslednjo pomlad. 

 

Program subvencij letalskih prevoznikov in obujanje ideje o nacionalnem letalskem prevozniku
 / 13. 3. 2023

Letalska prevoznika Norwegian Airlines in Iberian Airlines sta vložila vlogo na razpis ministrstva za infrastrukturo za večjo letalsko povezljivost Slovenije. Če bo ministrstvo presodilo, da vlagatelja izpolnjujeta vse potrebne pogoje, bo z ljubljanskega letališča možno potovati v Kopenhagen in Madrid. Razpis za slabih 17 milijonov evrov vreden projekt je ministrstvo v tretje objavilo oktobra. Financiranje projekta ministrstvo predvideva za časovno obdobje od leta 2023 do 2025. Ministrstvo je s predhodno objavo razpisa vzpostavilo povezavo z Luksemburgom s prevoznikom Luxair. Naslednje poletje bo prevoznik Air Baltic začel izvajati tudi lete v Rigo. 

Namestnik direktorja Ljubljanskega potniškega prometa Rok Vihar je sporočil, da LPP od danes omogoča plačevanje s karticami Visa in Mastercard. Posamična vozovnica tako kot doslej stane evro in 30 centov. Vihar je ob tem opozoril, da možnosti brezplačnega prestopa v roku 90 minut od plačila s kartico ne bo.

planet tv prodan madžarom
Prodaja Planet TV madžarskemu lastniku ni zgolj »orbanizacija«
 / 13. 7. 2020

Portal Necenzurirano je razkril, da je predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša sodeloval pri prodaji televizijske hiše Planet TV. Portal je pridobil sporočila, ki sta si jih izmenjala Janša in lobist Rok Snežič. Iz sporočil je razvidno, da je Janša želel prodati celotni državni delež Planet TV-ja kupcu, ki ga je priskrbel Snežič. Telekom Slovenije je nato leta 2020 podpisal pogodbo o prodaji Planet TV-ja z madžarskim TV2 Group. To obvladouje Lőrinc Mészáros, tesni prijatelj madžarskega premierja Viktorja Orbána. Snežič je v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo dejal, da je zoper Necenzurirano podal približno 20 kazenskih tožb in bo moral vložiti še eno. 

V Domžalah sta lista županje Irene Kosec in svetniška skupina Nove Slovenije sklenili koalicijsko pogodbo. Županja Kosec je poudarila, da se s pogodbo zavzema za preseg političnih delitev in usmerjanje v tisto, kar jih združuje in povezuje. Županji so v občinskem svetu podporo nudili svetniki Gibanja Svoboda, a so iz koalicije izstopili septembra. Ob izstopu so v domžalskem odboru Gibanja Svoboda županji očitali neaktivnost in poskuse sprejemanja nespametnih večmilijonskih odločitev v času nakupa zemljišča za gradnjo novega zdravstvenega doma. Koalicija z Novo Slovenijo sicer županji ne zagotavlja absolutne večine v svetu, ampak ima koalicija 15 od 31 svetnikov. Govori Frančiška Rožič Novak, predsednica domžalskega odbora Nove Slovenije:

Izjava

OFF sta pripravila vajenka Brina in vajenec David, pomagala je Neva. 

 

Vir fotografije: STA

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness