Manipur off

Aktualno-politična novica
14. 6. 2023 - 15.00
 / OFF

Aktualno politična redakcija Radia Študent vošči vsem državljanom republike Italije srečen in radosti poln dan žalovanja! 

Sve mora da stane in Vučićevo gibanje za državo
 / 3. 6. 2023

Predsednik Ruske federacije, car Vladimir Putin se je razpisal. Zakonodajno namreč. Podpisal je zakon, ki omogoča oprostitev kaznovanih kriminalcev, če se pridružijo slavni ruski vojski v boju proti Ukrajincem. V drugem zakonu je zapovedal, da vpoklicani vojaki izročijo svoje mednarodne potne liste za časa opravljanja službe. Svoje pero pravice je obrnil tudi na notranjepolitični parket, kjer je policiste in zaposlene na notranjem ministrstvu povzdignil iz blata enakopravnosti z ostalimi državljani. Zločini, storjeni v policijski uniformi in med službenim časov, bodo po novem obravnavani z olajševalnimi okoliščinami. 

Kurti prekinil žurke vojakov Kfora, razhudil veleposlanika ZDA
 / 31. 5. 2023

Od praslovanskih trinožcev se selimo k samodržcem, ki so zrasli iz balkanske zemlje. Albanski premier Edi Rama je tik pred zdajci preklical sestanek kosovske in albanske vlade zaradi zaostrovanja razmer med kosovskimi oblastmi in prebivalstvom severnega Kosova, ki piše v cirilici. Rama je kosovskemu predsedniku vlade Albinu Kurtiju predlagal zmanjšan format, kjer bi se v Đakovici srečali le z ministri za zunanje zadeve in obrambo, a ga je Kurti užaljeno zavrnil. Rama namreč trdno stoji za mnenjem tako imenovane evroatlantske skupnosti, da mora Kurti storiti več za pomiritev razmer na severu Kosova. Kurti je sicer na izrednem sestanku s predstavniki tako imenovane Kvinte predstavil načrt za deeskalacijo in napovedal, da bo omogočil ponovne volitve v štirih občinah na severu Kosova. Prebivalstvo, ki se križa s tremi prsti, je lokalne volitve konec aprila bojkotiralo. Kurti pred ponovitvijo volitev zahteva, da policija najprej vzpostavi spoštovanje prava na severu. Po volitvah so v mestne hiše v štirih občinah želeli priti novoizvoljeni župani albanske narodnosti, protestniki pa so jim opravljanje poslov skušali preprečiti.

Sve mora da stane in Vučićevo gibanje za državo
 / 3. 6. 2023

Zaradi nezainteresiranosti Kurtija za pomiritev strasti je Evropska unija proti kosovskim oblastem sprejela niz finančnih in diplomatskih ukrepov. Tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika Peter Stano  izpostavlja predvsem prekinitev političnih stikov na visoki ravni in finančnega sodelovanja s Prištino. Hkrati opozarja, kot se za evrobirokratski novorek spodobi, da ne gre za sankcije temveč za začasne ukrepe na političnem in finančnem področju.

Na terenu, torej v občinah Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić in Zubin potok na severu Kosova, je kri še vedno prevreta. Medtem ko je kosovska policija v Mitrovici aretirala Miluna Milenkovića, domnevnega organizatorja napada na pripadnike Natove misije na Kosovu, so protestniki svoj bes usmerili proti svojim političnim predstavnikom. Poleg skandiranja znanih gesel Vučiću pederu in izdaja, izdaja ki jih slišite v ozadju, so fizično napadli predsednika izpostave Vučićeve oblasti na Kosovu, ljubkovalno Srbske liste, Gorana Rakića. 

Nacionalistični napadi na verske manjšine v Indiji
 / 4. 1. 2022

Krvavi boji med etničnimi skupnostmi na periferiji nacionalnih držav potekajo tudi na samem vzhodu Indije, v zvezni državi Manipur. Indijska policija je sporočila, da je v včerajšnjih spopadih med oboroženo milico etnične skupnosti Kuki iz planin in oboroženimi enotami skupnosti Meitei iz nižine, ki kot večinska skupnost obvladuje oblast v zvezni državi, umrlo vsaj devet ljudi, še deset pa jih je huje ranjenih. Spopadi, v katerih je skupno umrlo čez sto ljudi, svoje domove pa jih je moralo zapustiti več deset tisoč, trajajo od začetka maja. Takrat so Kukiji skupaj z ostalimi manjšinskimi skupnostmi v zvezni državi pričeli s protestom proti odločitvi manipurskega visokega sodišča, ki je zvezni vladi v New Delhiju naložilo, naj skupnost Meitei vključi na seznam etničnih manjšin. S tem bi pripadniki večinske skupnosti pridobili pravice, do sedaj rezervirane za Kukije in ostale manjšine. Medtem je odločitev manipurskega sodišča vrhovno indijsko sodišče označilo za faktično nepravilno in neskladno z ustavo. Indijska vlada pod vodstvom Narendre Modija iz hindujskonacionalistične stranke BJP , ki vlada tudi v Manipurju, je na ulice poslala vojsko, da uporniškim milicam zaseže orožje. 

Sektaško nasilje, ekonomska kriza in korupcija izvira iz narobe zastavljenih temeljev
 / 22. 10. 2021

Libanonski parlament je bil v dvanajstem zaporednem poskusu izvolitve predsednika države, po tem ko je s predsedniškega mesta oktobra lani odstopil Michel Aoun, ponovno neuspešen. Po tem, ko v prvem krogu nobeden od kandidatov ni dosegel več kot polovične podpore, so poslanci božje stranke Hezbollah in njihovi zavezniki iz stranke Amal drugi krog bojkotirali, s tem pa glasovanje ni bilo sklepčno. Za predsednika države kandidirata predsednik stranke Marada Sulejman Frangieh s podporo Hezbollaha in nekdanji finančni minister ter regijski direktor Mednarodnega denarnega sklada Džihad Azour. V trinajsto gre rado!

Na zveznem sodišču v Miamiju se je na začetku sojenja nekdanji predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump razglasil za nedolžnega 37 kaznivih dejanj, povezanih z razkrivanjem zaupnih dokumentov, ki jih je po koncu predsedniškega mandata hranil v letni rezidenci Mar-a-Lago na Floridi. Pred sodiščem se je zbralo nekaj deset podpornikov najglasnejšega predsednika v zgodovini Združenih držav, ki nikakor ne priznavajo oblasti sodišč nad njihovim voditeljem, sploh pa trdno verjamejo v nedolžnost Donalda Trumpa.

Trump

Poleg Trumpa je obtožen tudi njegov pribočnik Walt Nauta, ki mu je pomagal skrivati zaupne dokumente. Tudi on trdi, da je nedolžen. Sklepajoč po izjavah v enem izmed miamijskih barov, ki ga je Trump obiskal po zaslišanju, bo obramba temeljila na prepričanju, da nekdanji predsednik lahko razpolaga z zaupnimi dokumenti, kakor ga je volja. 

Trump

niksic
Federacija BiH po osmih letih dobila novo vlado
 / 6. 5. 2023

Še v najbolj amerikanizirano državo, ki je nastala po razpadu Jugoslavije. Predsednik vlade Federacije Bosne in Hercegovine Nermin Nikšić in federalni minister energije Vedran Lakić sta obiskala protestirajoče delavce orožarskega podjetja Zrak v Sarajevu in jim zagotovila vsaj moralno podporo, če je že institucionalna jalova. Zrak je od sredine aprila v stečaju, kar sindikat delavcev spodbija na kantonalnem sodišču, vseh 52 zaposlenih pa je od stečajnega upravitelja Mesuda Bogilovića prejelo retroaktivne odpovedi – brezposelni so od štirinajstega aprila, čeprav so na delo hodili do predvčerajšnjim. Federalna vlada se je na zadnji seji sicer obvezala k pozivu sodišča, naj čim prej razreši spor glede stečaja, kar ne nosi veliko večje teže od populističnega fotografiranja ob opeharjenih delavcih, ki so prepričani, da je prejšnja vlada skupaj s prejšnjo upravo načrtno uničila podjetje. 

 

NOVICE NA OBMOČJU TAKO IMENOVANE REPUBLIKE SLOVENIJE:

O sindikalnem boju proti prenosu zaposlitve sobaric iz Hotelov Bernardin na zunanjega izvajalca
 / 22. 2. 2023

Tostran reke Kolpe ostajamo na področju kršenja delavskih pravic. V skupnem poostrenem nadzoru so ljubljanski policaji in inšpektorji finančne uprave pri zunanjem izvajalcu čiščenja v hotelu InterContinental ugotovili, da sedem sobaric ni prijavil v obvezna socialna zavarovanja in z njimi tudi ni sklenil nobenih pogodb za delo, ki so ga opravljale v času nadzora. Sobarice vseh hotelov, združite se!

 

 

kocarjenje
A je tu sploh kakšna razlika?
 / 18. 1. 2022

Hrvaški ribiči, ki so na slovenskih sodiščih izčrpali vse pravne možnosti proti kaznim za nedovoljen ribolov v Piranskem zalivu, sledijo zgledu slovenskih tovarišev in so vložili pritožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice. Evropsko sodišče je podobne pritožbe slovenskih ribičev, ki se hudujejo nad kaznimi hrvaške policije, ocenilo za dopustne in tri izmed njih že marca vročilo Hrvaški. Zapleti ribolovcev na slovenskih, hrvaških in evropskih sodiščih so posledica političnih zdrah okoli razsodbe Arbitražnega sodišča v Haagu. To je namreč na podlagi sporazuma med Slovenijo in Hrvaško junija 2017 izreklo razsodbo o meji med državama, ki pa je Hrvaška ne priznava zaradi prisluškovalne afere takratne slovenske vlade. Slovenija je konec leta 2017 razsodbo uveljavila in vse odtlej tako hrvaški kot slovenski ribiči prejemajo kazni organov z obeh strani meje zaradi ribolova v Piranskem zalivu. I dok svi ljudi spavaju, galebi se karaju.

Parlamentarni odbor za okolje je potrdil predlog zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije, predvsem sonca in vetra. Zakon bo med drugim služil za podlago določitvi prednostnih in obveznih območij za sončne in vetrne elektrarne. V nadaljevanju seje, ki se je začela že prejšnji teden a je bila zaradi preobilice amandmajev prekinjena, so poslanci sprejeli večino koalicijskih dopolnil k zakonu in ustregli nekaterim priporočilom zakonodajno-pravne službe državnega zbora. Zakonodajno-pravna služba sicer še zmeraj ohranja pomisleke glede ustavnosti zakona na področju delitve oblasti. Uvajanje regulativnih peskovnikov za preizkušanje inovativnih tehnologij namreč vladi podeljuje pooblastila brez dovolj natančne zakonske omejitve. 

 

 

 

Slika je sestavljanka iz treh drugih slik, ki jih najdete kot javno dostopne na: Albin KurtiEdi Rama in zlomljeno srce

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.