Mariboff

Aktualno-politična novica
31. 10. 2019 - 15.00
 / OFF

Pakistan in nedavne volitve
 / 15. 8. 2018
V pakistanski prestolnici Islamabad že peti dan zapored poteka protivladni protestantski shod, ki se je začel v provinci Sindh in nadaljeval skozi Pundžab. Glavna organizatorka protestantov je desna stranka Združenje islamskih klerikov. Združenje je manjša stranka, ki v spodnjem domu nacionalnega parlamenta nima nobenega predstavnika, ima pa štiri predstavnike v senatu. Kot je v navadi na opozicijskih protestih, vladi očitajo, da so bile volitve, na katerih je prevzela oblast, nelegitimne. Poleg tega dodajajo še, da vlada ni ustrezno ukrepala glede gospodarske krize. Protestante sicer podpirata tudi glavni opozicijski stranki Pakistanska muslimanska liga Navaz in Pakistanska ljudska stranka. Kot odziv na proteste je pakistanska vlada pod vodstvom Imrana Kana, vodje centristične stranke Pakistansko gibanje za pravičnost, odvzela državljanstvo Hafizu Hamdulahu, enemu od vodij Združenja islamskih klerikov. Prav tako je vlada mladinsko prostovoljsko podružnico stranke označila za teroristično organizacijo in s tem prepovedala njeno delovanje. 

Direktor podjetja Twitter Jack Dorsey je naznanil, da gre socialno omrežje od 22. novembra v reformacijo glede političnih oglasov. Od sedaj naprej bodo politični oglasi prepovedani, še naprej pa bodo dovoljeni oglasi, ki volivce spodbujajo, da se registrirajo za volitve. Mark Zuckerberg, direktor Facebooka, je podobne prepovedi zavrnil in dejal, da Facebook ne bo presojal o resničnosti dejstev, uporabljenih v političnih oglasih, saj da znajo Facebookovi uporabniki sami presoditi, kaj je res in kaj ne. 

O protipožarni zaščiti slovenske kulturne dediščine
 / 16. 4. 2019
Preiskava o požaru v londonskem stolpu Grenfell, zaradi katerega je leta 2017 umrlo 67 ljudi, je pokazala, da je veliko število žrtev umrlo zaradi napačnega ravnanja londonske gasilske brigade in zaradi fasade, ki je bila zgrajena iz vnetljivih materialov. Fasada Grenfella je bila vnetljiva bolj kot knjige, ki jih je zažigal Tomaž Hren. Londonski gasilci so pri gašenju požarov uporabili taktiko “Ostanite na mestu”, ki se je izkazala kot usodna za prebivalce predvsem zgornjih nadstropij stavbe, do katerih gasilci niso uspeli prispeti, preden bi se požar usodno razširil. Sodišče je prav tako ugotovilo, da so se operatorji centrov za klice v sili v veliki večini odzivali napačno in lagali klicateljem, da je pomoč že na poti, da bi jih pomirili. Sodišče je britanski vladi predlagalo, da sprejme zakon, ki lastnike stolpnic obvezuje, da gasilcem posredujejo informacije o zunanji zgradbi stavbe. Sodišče pa vlade ni opozorilo na dejstvo, da je stavb z vnetljivimi fasadami v Londonu še mnogo in da se lahko tragedija ponovi, če se fasade ne bodo zamenjale z nevnetljivimi materiali.

Škotska vlada je sprejela shemo za zaščito posebne vrste mokrišč, ki jih prekriva šota. Taka mokrišča so izredno pomembna, saj v tleh zadržujejo dvakrat več ogljika kot gozdovi. Kot del zaščite mokrišč je vlada vzpostavila fond v višini 16,3 milijona evrov, razpoložljivih za prihajajoče leto. Lastniki zemljišč, na katerih so šotna mokrišča, lahko zaprosijo za sredstva in z njimi nazaj vzpostavljajo mokrišča, ki so bila že delno izsušena zaradi pogozdovanja. Britanska vlada je namreč v osemdesetih lastnikom zemljišč podeljevala sredstva, da so na mokriščih sadili gozdove in s tem izsuševali mokrišča z namenom, da utrdijo površino. Sledeč shemi naj bi bilo do konca leta 2020 nazaj vzpostavljenih 50 tisoč hektarjev mokrišč, do leta 2050 pa 250 tisoč hektarjev. 

Avstralsko sodišče je razveljavilo 15-odstotni davek na počitniško delo, ki ga je avstralska vlada uvedla januarja 2017. Obdavčenje državljanov osmih držav je bilo nezakonito, saj s temi državami obstajajo bilateralni sporazumi, ki preprečujejo, da bi bili tuji državljani v Avstraliji drugače obdavčeni kot domačini. Delo avstralskih delavcev je popolnoma neobdavčeno, če njihov letni dohodek ne preseže enajst tisoč dvesto evrov. Državljani Združenega kraljestva, Združenih držav, Nemčije, Finske, Čila, Japonske, Norveške in Turčije bodo tako po vsej verjetnosti upravičeni do povračila vsote, ki so jo v davkih prispevali avstralskemu proračunu. Skupna vsota, ki bi jo država morala vrniti skoraj 75 tisoč tujim delavcem, bo blizu več sto milijonom evrov. 

Na Japonskem je odstopil pravosodni minister Kacujuki Kauai. Gre že za drugi ministrski odstop v enem tednu. Pred njim je namreč odstopil že minister za trgovino Išu Sugauara. Kauai je s položaja odstopil zaradi obtožb o volilni goljufiji in pa obtožb, da je njegova žena svoje uslužbence plačevala več, kot je dovoljeno. Minister za trgovino Sugauara je prav tako odstopil zaradi obtožb o volilni goljufiji. Obtožen je bil, da naj bi volivce obdarjeval z dragimi melonami in rakci. Prav tako naj bi družini, ki ga je podpirala v kandidaturi, ponudil denar ob smrti njihovega svojca. Pred dobrim mesecem dni spet izvoljeni predsednik vlade Šinzo Abe je njuna odstopa že sprejel in se opravičil javnosti, da ju je sploh imenoval na položaj.  

Ljubljana under breakdown!
 / 31. 12. 2015
V Mariboru je izgubilo življenje okoli 80 prebivalcev. Tako obsežne eksplozije ne pomnijo niti najstarejši. Prebivalci so umrli v poskusu deaktivacije 250-kilogramske bombe, ki so jo prejšnji teden našli na gradbišču za nakupovalnim središčem Europark. Časnik Večer poroča, da so leta 1969 take bombe odstranjevali prebivalci sami. Kako je v času sodobne tehnologije in v sodelovanju z vrhunskimi strokovnjaki na področju deaktivacije vseeno prišlo do eksplozije, še ni jasno. Odprta pa obstaja možnost, da gre za nasilje s strani v Ljubljani centralizirane oblasti. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.