O strategijah "igranja"

Aktualno-politična novica
13. 8. 2013 - 14.00
 / OFF

Lepo pozdravljeni. Pričenjamo s pregledom po Evropi. Grčija po sedanji pogodbi z ruskim energetskim velikanom Gazpromom, ki se izteče leta 2016, za dobavo zemeljskega plina plačuje približno 30 odstotkov več od evropskega povprečja. Grški predsednik vlade Antonis Samaras je zato ruskega predsednika Vladimirja Putina prosil, da jim zniža cene plina. Slaba dva meseca pred tem je Gazprom umaknil ponudbo za odkup državnega deleža v grškem plinskem velikanu DEPA. Posel naj bi takrat propadel zaradi ruske zaskrbljenosti nad dolgoročno finančno vzdržnostjo distributerja plina. Grški eksperiment se sicer nadaljuje. Neuspela, a zaukazana nujna privatizacija grškega gospodarstva in javnega sektorja se seveda nadaljuje. V kratkem naj bi namreč sledil nov poskus privatizacije energetskega sektorja. Azerbajdžanski državni energetski velikan Socar naj bi za 400 milijonov evrov kupil dvotretjinski državni delež v sistemskem operaterju plinskega omrežja Desfa.

 

Ostanimo v Grčiji, ki pa je že zaključila prodajni postopek 33-odstotnega deleža v državni monopolni družbi za igre na srečo. Novi lastnik OPAP-a, ene največjih loterijskih družb v Evropi in s prometom okoli štiri milijarde dolarjev najdobičkonosnejšega podjetja v državi, je postal češko-grški konzorcij Emma Delta. Prodaja deleža je prva od privatizacij, ki jih je od Grčije v zameno za mednarodno finančno pomoč zahtevala trojka v podobi Evropske unije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada.

 

Zaradi vse bolj zaostrenega diplomatskega spora med Španijo in Veliko Britanijo glede Gibraltarja se pojavljajo namigovanja o prihodnjih strategijah in zavezništvih. Španski zunanji minister naj bi namreč obisk Argentine v začetku prihodnjega meseca izkoristil za razpravo o zavezništvu Španije in Argentine v Varnostnem svetu Združenih narodov glede suverenosti Gibraltarja in Falklandskih otokov.

 

Norveška je zaradi varnostnih pomislekov Applu prepovedala zračna 3D fotografiranja Osla. Skrbi jih javni dostop o podrobnostih vladnih poslopij, ki bi bile na svetovnem medmrežju. Varnostni ukrepi so se na Norveškem poostrili, odkar je Anders Breivik pred dvema letoma v prestolnici zunaj vladnih prostorov nastavil bombo in se kasneje odpravil še v mladinski tabor. Vsakdo, ki si želi slikati Oslo iz zraka mora od pristojnih oblasti pridobiti za to ustrezno dovoljenje, ki je bilo v tem primeru zavrnjeno. Norveška vlada pa je nemočna oziroma nima nikakršnih pristojnosti v primerih satelitskih posnetkov njenih občutljivih delov države. Apple sicer upravlja celo floto brezpilotnih letal, z njimi pa so že poslikali prestolnice, kot so London, Pariz, Rim in Stockholm ter Kopenhagen. Naj na koncu dodamo, da ne bo nikoli možno videti 3D posnetkov na zemljevidih Appla ministrstva za obrambo Združenih držav Amerike v Arlingtonu ali sedeža CIE v Langleyju.

 

Kalifornija je kot prva ameriška zvezna država sprejela zakon o pravicah transseksualnih otrok od vrtca do dvanajstega razreda osnovne šole. V skladu z zakonom jim morajo državne šole dovoliti prosto izbiro stranišča oziroma garderob. Transseksualni otroci imajo prav tako pravico do izbire kateregakoli športa, ne glede na to, kako je običajno dojet v širši družbi, kjer prevladujejo stereotipne delitve po spolu. Demokrati v kalifornijskem senatu so hkrati pozvali največji pokojninski sklad v Združenih državah, da zaradi kršenja pravic homoseksualcev v Rusiji ne investira v to državo.

 

Pred dvema dnevoma je Izrael v skladu z dogovorom o nadaljevanju mirovnega procesa s Palestinci odobril izpustitev 26 palestinskih zapornikov. No, Izrael je medtem že napovedal gradnjo 1.200 novih stanovanj na okupiranih ozemljih. Samo v vzhodnem Jeruzalemu, ki ga je Izrael zasedel leta 1967 in ga od takrat nasilno ter sistematično poseljuje, načrtuje 942 novih stanovanj.

 

Čilske oblasti preiskujejo verjetno zastrupitev dvajsetih kondorjev v Andih, od katerih sta dva poginila. Strmoglavljene izčrpane ptice s peno na kljunih so našli v skalovju v bližini neke hidroelektrarne, sedaj pa jih bodo kakih deset dni zdravili na kliniki nedaleč od prestolnice Santiago. Veterinarji sumijo, da so vir zastrupitve insekticidi, uporabljeni v kmetijstvu. Ptice bi se lahko zastrupile s kontaminiranim mesom, saj so v bližini našli tudi poginuli lisici in kravo. Po prvi fazi okrevanja bodo kondorji odpeljani na nadaljnjo rehabilitacijo v živalski vrt, nato pa jih bodo spustili na istem mestu, kot so bili najdeni. V divjini sicer živi samo še nekaj tisoč teh ptic, ki so z do trimetrskim razponom kril ene največjih letečih ptic na svetu.

 

Za konec prisluhnimo še predsedniku upravnega odbora Postojnske jame Marjanu Batagelju, kjer so bili prvič priča izleganju jajčec človeške ribice. Nekaj malega samopromocije. 

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness