Off študentskih delovnih brigad

Aktualno-politična novica
20. 7. 2012 - 14.00
 / OFF

Uporniške sile v Siriji so prevzele nadzor nad številnimi mejnimi prehodi na 605 kilometrov dolgi mejni liniji z Irakom. Med drugim so prevzeli tudi glavni mejni prehod Abu Kamal, stacioniran na avtocesti Damask–Bagdad. Omenjena avtocesta je ena najpomembnejših trgovskih poti na Bližnjem vzhodu. Prevzem kontrole na mejnih območjih je bil zelo nasilen. Po poročanju iraških oblasti je sirska uporniška vojska z eksekucijo pokončala 22 pripadnikov sirskih vladnih sil. Polkovnika sil pa so sprva zajeli, kasneje pa mu odrezali noge in roke. Prevzem je pomembna zmaga za opozicijo, saj je omenjeni  prehod najpomembnejši na iraško-sirski meji. Sirska oblast ima sicer še vedno v svojih rokah druga dva od treh največjih mejnih prehodov na vzhodni meji.

Nemški Bundestag je včeraj popoldan simbolično podprl legalizacijo verskega obrezovanja dečkov. Ob tem je parlament vladi naložil, da do jeseni pripravi ustrezno zakonodajo. Simbolna izjava parlamenta, ki sicer nima pravno zavezujočega učinka, naj bi pomirila strasti v burni razpravi, ki je zajela Nemčijo po nedavni odločitvi nemškega sodišča, da je obrezovanje mogoče enačiti s telesno poškodbo. Okrajno sodišče v Kölnu je namreč pred tremi tedni sprožilo val protestov po vsej državi, ko je obrezovanje mladoletnika označilo kot telesno poškodbo. V Nemčiji, kjer sta močno prisotni islamska in židovska skupnost, obrezovanje dečkov predstavlja pomemben obred z dolgoletno tradicijo. Med večinsko populacijo pa je mnenje naklonjeno odločitvi okrajnega sodišča v Kölnu. V zadnji javnomnenjski raziskavi se je skoraj polovica vprašanih Nemcev zavzela za prepoved obrezovanja. 45 odstotkov jih je menilo, da bi morali končati več stoletij staro tradicijo.

Protesti, ki so se v organizaciji španskih sindikatov začeli včeraj dopoldan, so se v zgodnjih jutranjih urah končali z boji med protestniki in policijo. V Madridu se je zbralo več sto tisoč protestnikov, ki so nezadovoljni z novim varčevalnim paketom španske vlade, vrednim 65 milijard evrov. Paket med drugim vključuje zvišanje davka na dodano vrednost na 21 odstotkov in ukinitev božičnice za javne uslužbence. Predvidena je tudi ukinitev davčnih spodbud za kupce nepremičnin in znižanje nadomestil za brezposelne od šestega meseca naprej. Prav tako se bodo še dodatno znižali proračuni posameznih ministrstev, manj sredstev pa bo na voljo tudi za lokalne oblasti.

Premiera filma Dark knight rises v prestolnici ameriške zvezne države Colorado, Denverju, se je predčasno končala s krvavim strelskim pohodom. Ne bi radi vnaprej delali krivice samemu filmu in njegovemu režiserju Christopherju Nolanu, saj še ni nobenih dokazov, da je strelca kakorkoli navdihnil tretji del najmanj črno-bele sage o Batmanu. Po poročanju policije je storilec v dvorano spustil neznan plin, nato pa se je s plinsko masko in v nekakšni čudni bojni opravi podal na morilski pohod. Pri tem je ubil vsaj 14 ljudi, več kot 50 pa je ranjenih. Storilca je policija že prijela, preiskujejo pa še namige o eksplozivu v njegovem stanovanju in drugih kosih orožju znotraj kompleksa kinodvoran.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je v okviru turneje po državah nekdanje Jugoslavije prispel na svoj drugi uradni obisk v Slovenijo. Ban se namerava sestati z predsednikom vlade Janezom Janšo, predsednikom republike Danilom Türkom in predsednikom Državnega zbora Gregorjem Virantom, poslance v Državnem zboru pa je že nagovoril. V nagovoru je Ban, ki je bil sicer pred leti južnokorejski veleposlanik za Slovenijo, v analogiji na ljubljansko Tromostovje spregovoril o treh novih mostovih za Slovenijo. Citiramo Ban Ki Moona: "Prvi most je most med vašo jugoslovansko preteklostjo in evropsko prihodnostjo. Drugi most povezuje vaše sosede v regiji z njihovimi evropskimi hotenji. In tretji most je most med ZN in Slovenijo, ki nas povezuje v našem globalnem poslanstvu miru, razvoja in človekovih pravic," konec citata. Svoj nagovor je zaključil z besedami, citiramo: »potrebujemo svet, kjer bo prepir pregnan in bomo vsi živeli kot sosedje«.

Državni zbor Republike Slovenije je danes z 80 glasovi za in nobenim proti potrdil preložitev obravnave in odločanja o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, z 81 glasovi za in nobenim proti pa tudi preložitev obravnave in odločanja o predlogu zakona o Slovenskem državnem holdingu. S tem so poslanci potrdili dogovor vodij parlamentarnih strank, ki so se na četrtkovem sestanku dogovorili, da bo Državni zbor o predlogu zakona o vnosu fiskalnega pravila v slovensko zakonodajo in ustanovitvi državnega holdinga znova razpravljal sredi septembra. Do takrat pa se bo oblikovala posebna delovna skupina, v katero bodo vse stranke imenovale svoje predstavnike in ki bo do takrat skušala najti najustreznejšo rešitev.

Državni zbor je na predlog vlade s 46 glasovi za in 9 proti tudi razrešil člana uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb Marka Goloba in Danila Grašiča. Slednja naj bi po mnenju vlade prekoračila svoja pooblastila in ravnala nestrokovno. Razrešitev je bila praktično samo vprašanje časa po dveh kritičnih javnih pismih, ki sta jih Golob in Grašič poslala v javnost. Prvo pismo, namenjeno Banki Slovenije, je problematiziralo imenovanje članov nadzornih svetov v bankah, drugo, namenjeno poslancem, sindikatom in medijem, pa vladne načrte pri dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke. V zvezi s slednjim je vlada zoper Goloba in Grašiča podala celo kazensko prijavo, saj naj bi objavila tudi nekatere zaupne informacije iz vladnih gradiv.

Vlada je tudi že predlagala zamenjavo na čelu AUKN. Vršilec dolžnosti predsednika uprave naj bi tako postal Vitoslav Türk, brat predsednika republike in član vladne Slovenske demokratske stranke. Türk je sicer predviden tudi za vodenje Slovenskega državnega holdinga, če bo ta tudi dejansko zaživel v praksi. Za člana uprave je predlagan še Peter Ješovnik.

Svetovni slovenski kongres organizira na Inštitutu Jožefa Stefana 1. konferenco mladih slovenskih raziskovalcev, podiplomskih in dodiplomskih študentov iz sveta in Slovenije s pomenljivim naslovom „Kako od bega možganov do možganske obogatitve“. Organizatorji so zelo zadovoljni z udeležbo, ki presega številko 300, med udeleženci pa so mladi, študentje in tudi predstavniki slovenskih podjetij. Konferenca se je začela včeraj in poteka še danes. Predstavnika organizatorjev in predsednika Svetovnega slovenskega kongresa Borisa Pleskoviča smo vprašali, v kateri smeri bi se pri nas morali spremeniti pogoji, da bi postali atraktivni za naše, v tujini izobražene strokovnjake:

Izjava je posnetku.

Pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Mariboru se začenja že 14. Študentska delovna brigada. Lokacija tokratne udarniške akcije je Zgornja Savinjska dolina, kjer bodo študentje-prostovoljci pomagali pri ureditvi invalidne poti v Solčavi, turistične sprehajalne poti v Lučah ter pri obnovi mostičkov v Logarski dolini. Več o tokratni izvedbi delovnih brigad nam je povedala vodja projekta Špela Lipovšek:

Izjava je v posnetku.

Off sta pripravila Matej Šebenik in vajenec Marko.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.