OFF 480 ur za 1.8 miljona evrov

Aktualno-politična novica
21. 8. 2018 - 15.00
 / OFF

Avstralski konservativni premier Malcolm Turnbull je uspešno prestal tako glasovanje o zaupnici znotraj stranke kot glasovanje o nezaupnici v parlamentu. Turnbull je glasovanje znotraj stranke predlagal sam po več kot tednu ugibanj, da nima več zadostne podpore za njeno vodenje. Kritiziran je bil zaradi slabih rezultatov na nadomestnih volitvah prejšnji mesec in ker je pod njegovim vodstvom zastalo noveliranje zakona o davku na dobiček podjetij in energetske zakonodaje.

Za vodstvo stranke se je potegoval še bolj konservativni notranji minister Peter Dutton, ki je proti Turnbullu izgubil z 48 glasovi proti 35. Dutton je nato odstopil s položaja ministra za notranje zadeve. Svoj odstop so ponudili tudi štirje drugi, ministrica za mednarodni razvoj in Pacifik, pomočnik ministra za zakladnico, senator v Queenslandu ter minister za uveljavljanje zakonodaje in internetno varnost, ki so glasovali za Duttona. Nezaupnico v parlamentu je Turnbull prestal s 76 glasovi proti 67. Naslednje parlamentarne volitve bodo na polovici naslednjega leta.

Tajvan je ostal brez še enega diplomatskega zaveznika. Vse diplomatske odnose je prekinil s srednjeameriško državo Salvador, ker je ta priznala Kitajsko. Tajvanski zunanji minister je sporočil, da so že začeli z odpoklicem vsega diplomatskega osebja in tehničnih ekip. Salvador naj bi od Tajvana zahteval večjo vsoto denarja kot pomoč za gradnjo pristanišča na vzhodu države, v Tajvanu pa so ocenili, da je projekt nerentabilen. Salvador se ozira po Kitajski tudi zaradi potencialnih investicij in pomoči, ki jih je lahko deležen z njene strani. Po Dominikanski republiki, državi Sao Tome in Principe, Panami in Burkini Faso je to že peta država v zadnjih dveh letih, s katero je Tajvan prekinil diplomacijo. Tajvan zdaj priznava samo še 17 držav.

Iran je predstavil novo bojno letalo, ki je popolnoma domače izdelave. Razvoj obrambnega programa po besedah obrambnega ministra Amirja Hatamija spodbujajo spomini na raketne napade med osemletno vojno z Irakom v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in grožnje Izraela ter Združenih držav Amerike. Iran je v sirski državljanski vojni pomagal vladnim silam Bašarja al Asada, a se je moral pri zračni podpori zaradi pomanjkanja letal zanašati na Rusijo. Iransko floto sestavlja nekaj ducatov jurišnih letal, ki so ruski ali stari ameriški modeli, ki jih je Iran dobil pred iransko revolucijo leta 1979. ZDA so prodale za stotine milijard dolarjev orožja iranskim regionalnim tekmecem, od Irana pa zahtevajo, da omeji svoje obrambne zmogljivosti, in proti njemu znova uvajajo gospodarske sankcije. Iran razvija svojo orožarsko industrijo tudi zaradi sankcij, ki mu preprečujejo uvoz marsikaterega orožja.

Izrael je spremenil pravila o orožju, s čimer bo več kot pol milijona Izraelcem omogočil vložitev prošnje za orožni list. Do zdaj je imelo to dovoljenje okoli 140 tisoč civilistov. Cilj naj bi bil okrepitev varnosti v državi, saj naj bi oboroženi civilisti odvračali oziroma bolje preprečevali napade tako imenovanih palestinskih volkov samotarjev. Po starih pravilih je moral vsak, ki je hotel pridobiti orožje, dokazati, da živi ali dela na nevarnem območju ter da ga rabi za zaščito, podvržen pa je bil tudi rednim testiranjem in treningu. V skladu z novimi pravili bo lahko za orožni list zaprosil vsak Izraelec, ki je opravil obsežno usposabljanje v pehotnih spopadih. V Izraelu je po osemnajstem letu obvezno služenje vojaškega roka, a je le manjšina deležna tovrstnega usposabljanja. Po novem bodo orožno dovoljenje tisti, ki ga imajo neprekinjeno že vsaj 10 let, lahko obdržali tudi za nedoločen čas ter brez kakršnihkoli testov. Dovoljenje bodo lahko dobili tudi prostovoljci v policiji, zdravniki in nekdanji vojaški častniki.

Stranka modernega centra bo umaknila svojo kandidatko Moniko Gregorčič za eno od dveh mest koalicijskih podpredsednikov državnega zbora. Edina kandidatka za ta položaj ostaja Tina Heferle iz Liste Marjana Šarca. Po dogovoru o kadrovskem razrezu bo mesto podpredsednika iz koalicijskih strank poleg LMŠ-ju pripadlo še DeSUSu, kdo bo njihov kandidat, se bodo odločili v tem tednu. Po poslovniku ima državni zbor največ tri podpredsednike, eden od teh pa mora biti iz največje opozicijske stranke. Za zdaj se še ne ve, ali bo Slovenska demokratska stranka predlagala svojega kandidata, prejšnji mandat se je tej možnosti odpovedala.

Nekdanjemu predsedniku uprave Primorja Dušanu Črnigoju in nekdanjemu vodji kadrovske službe v Primorju Ožbeju Marcu je bila kazen že drugič znižana. Prvotno kazen 28 mesecev zapora so jima višji sodniki v Kopru že spomladi znižali na 18 mesecev, denarno kazen pa odpravili. Zdaj pa se jima je kazen znižala še z 18 mesecev zapora na 480 ur dela v splošno korist. Tožilstvo je sicer dokazalo, da sta Črnigoj in Marc Primorju z neresničnimi podatki in zavajanjem od države pridobila skoraj 1.8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Kubanskim plesalcem, ki so nastopili v Bovcu in jim je policija naložila skupno 14 tisoč evrov kazni, ker pri sebi niso imeli osebnih dokumentov, te kazni ne bo treba plačati. Bovška občina je na Policijsko upravo Nova Gorica vložila zahtevo za sodno varstvo zoper plačilne naloge, novogoriško sodišče pa je globe spremenilo v opozorila.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.